Årsavgift: Selger har ansvaret

Hvem har ansvaret for årsavgiften på bilen - kjøper eller selger?

<b>SOLGT BILEN?</b> Har du solgt bilen etter nyttår, så er du ansvarlig for innbetaling av årsavgiften.  Foto: Per Ervland
SOLGT BILEN? Har du solgt bilen etter nyttår, så er du ansvarlig for innbetaling av årsavgiften. Foto: Per ErvlandVis mer

Det sendes i disse dager ut 3,6 millioner krav om innbetaling av årsavgift på kjøretøy. Men hvor ligger ansvaret dersom du har solgt bilen?

-Har du solgt bil etter årsskiftet, så har du også ansvaret for at avgiften blir betalt, og helst i tide, er meldingen fra NAF.

Kort fortalt, årsavgiften blir sendt ut til den som stod som kjøretøyets eier ved årsskiftet. Skulle du ha solgt bilen i mellomtiden, så er det altså du som tidligere eier som har ansvaret for at avgiften blir betalt.

Leaset bil gir høyere årsavgift

De fleste som gjør bilhandel toli denne perioden har avklart med den andre part hvem som skal betale den kommende avgiften. Uavhengig av hva dere er blitt enige om, så er det likevel opp til den som stod som eier ved årsskiftet å sørge for at den rette part betaler. Du kan med andre ord ikke selge deg fra forpliktelsene.

-Mangler du giro eller har mistet den, gå inn på www.skatteetaten.no(Er blitt endret i 2016 fra Tollvesenet til Skatteetaten, journ.am) og legg inn bilens registreringsnummer. Da får man et nytt KID-nummer, tipser Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Kan bli en realitet: Årsavgift etter bruk

Det er likevel fullt mulig å slippe unna årsavgiften, men for de fleste er dette litt vel drastiske tiltak.

-Planlegger du å vrake bilen din, så bør du gjøre det før 20. mars. Da slipper du å betale årsavgiften. Vraker du bilen mellom 21. mars og 1. juli, så må du likevel betale hele årsavgiften, men får tilbakebetalt halve, forteller Engebretsen.

Kondemnert, eller vraket?

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


Vær også klar over at kondemnering ikke er det samme som vraking, ettersom kondemnering kun er et anliggende mellom forsikringsselskap og forsikringstager. Du må fortsatt levere bilen til hugging for at den skal blir registrert som vraket. Først da har du krav på tilbakebetaling, dersom det øvrige tilsier at du skal ha det.

Betal i tide, ellers må du betale mer

Unnasluntring eller utsettelse av andre årsaker blir en kostbar affære. Ved ikke å betale i tide løper det på en personbil på automatisk 250 kroner i tilleggsgebyr fra første øyeblikk. Det er over 10-12 prosent av opprinnelig krav, som for mange kan virke høyt nok i utgangspunktet.

NAF har satt opp en oversikt over hvilke fylker som er de verste og beste til å overholde opprinnelig forfallsdato på avgiften.

Dette er de beste og dårligste til å betale i tide:

Årsavgift: Selger har ansvaret