Årets miljøbil 2009: Vinneren er kåret

Honda FCX Clarity er kåret til World Green Car 2009.

VINNEREN: Honda FCX Clarity
VINNEREN: Honda FCX Clarity Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at Honda har vunnet Årets miljøbil-kåringen to av fire ganger. Honda vant nemlig også den første kåringen, i 2006, med sin Honda Civic Hybrid. Mens de tidligere innerne har vært diesel- og hybridbiler, er Honda FCX Clarity er den første brenselcellebilen som er kåret til World Green Car.

Lang vei

Mange eksperter mener at nettopp brenselcelleteknologien er fremtiden for verdens bilindustri. Samtidig er de fleste enige om at veien dit er lang.

For selv om FCX Clarity nå er hedret med en miljøpris, er det i praksis ikke mulig å få kjøpt bilen. Honda har nemlig kun bygget noen svært få eksemplarer. Disse går som leasede testbiler i Sør-California og Japan. Honda regner faktisk ikke med å få satt bilen i serieproduksjon før i 2018. Innen den tid håper Honda at enkelte områder i verden vil ha utviklet en skikkelig infrastruktur for fylling av hydrogen.

22 kvalifiserte

VINNEREN: Honda FCX Clarity
VINNEREN: Honda FCX Clarity Vis mer
FINALIST: Toyota iQ
FINALIST: Toyota iQ Vis mer
FINALIST: Mitsubishi i-MiEV
FINALIST: Mitsubishi i-MiEV Vis mer


FCX slo ut 21 konkurrenter, deriblant finalistene Mitsubishi i-MiEV og Toyota iQ. Mens førstnevnte er en elbil, drives sistnevnte fremover av tradisjonelle motorer (bensin og diesel). På den annen side er iQ den eneste bilen blant de tre finalistene det faktisk er mulig å kjøpe, deriblant i Norge.

Sannspådde lesere

Vi omtalte forøvrig finalistene allerede i mars og ga våre lesere mulighet for å si sin mening om hvilken bil de trodde ville vinne. Og også denne gangen fikk våre lesere rett (akkurat som i avstemmingene om Årets verdensbil 2009 og Årets sportsbil 2009.) 43 prosent av dem som avga stemme valgte å gi denne til Honda (36 prosent gikk til Toyota, 21 prosent til Mitsubishi).

43 mil

De 59 dommerne - som kommer fra 25 land - mener blant at Honda fortjener kreditt for å ha utviklet en ekte, kjørbar brenselcellebil som tilfredsstiller forventningene folk har til en moderne premiumbil. Også rekkevidden på 43 mil får skryt.

Tidligere vinnere:

2008: BMW 118d (diesel)

2007: Mercedes-Benz E 320 CDI Bluetec (diesel)

2006: Honda Civic Hybrid (bensinhybrid)

I denne artikkelen finner du masse informasjon om World Green Car of the Year-kåringen:
Årets miljøbil 2009: Finalistene kåret (mars, tre finalister)

Kilde: Wikipedia

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!