Årets beste sommerdekk 2016

Disse sommerdekkene bør du velge, og styre unna.

<b>NYE DEKK:</b> Sjekk mønsterdybden før du setter på sommerdekkene. Er det på tide med nye i år? Husk at dekk også går ut på dato.  Foto: DEKKMANN
NYE DEKK: Sjekk mønsterdybden før du setter på sommerdekkene. Er det på tide med nye i år? Husk at dekk også går ut på dato. Foto: DEKKMANN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at snøen igjen har kommet tilbake til deler av landet, er vi allerede godt inne i årets første vår-måned.

Med det begynner også forberedelsene til sommersesongen, og det kan allerede nå være fornuftig og begynne å tenke på sommerdekkene.

Det svenske bladet Vi Bilägare har i år testet sommerdekkene fra blant annet Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Kumho, Michelin, Nokian, Pirelli og Vredstein.

LES OGSÅ: Dekkskift for dummies

Sommerdekk fra Continental vinner

Vi Bilägare kårer i år ContiPremiumContact 5 til årets testvinner, foran Goodyears EfficientGrip Performance.

VINNER: ContiPremiumContact 5 stikker av med det beste resultatet i Vi Bilägares sommerdekktest i 2016.  Foto: CONTINENTAL
VINNER: ContiPremiumContact 5 stikker av med det beste resultatet i Vi Bilägares sommerdekktest i 2016. Foto: CONTINENTAL Vis mer


- Når vi kjører Continentals dekk på vått underlag holder bilen seg stabilt og uten tendenser til sladd, skriver bladet Vi Bilägare.

ContiPremiumContact vant også i 2015 NAFs store dekktest, da foran Nokians Hakka Blue.

ContiPremiumContact 5 oppnår også best resultater på våt og tørr vei, og styreresponsen er god skriver bladet.

LES OGSÅ: Slik lapper du dekket selv

Goodyear EfficientGrip Performance

På andreplass i dekktesten følger Efficient Grip Performance fra Goodyear. Dekket holder seg godt på veibanen, og utfører testen raskest, selv om det også kan få bilen til å sladde ut når det går for fort.

Bremselengden på våt vei er ikke like overlegen som vinneren fra Continental, men det er fortsatt blant de aller beste i testen.

I tillegg scorer EfficientGrip Performance høyt på den lave rullemotstanden, og her kan bare Nokians Hakka Green 2 og Dunlop Sport skilte med lik score.

Nokian Hakka Green 2

Med topp score på både rullemotstand og våt vei følger Hakka Green Goodyears EfficientGrip tett på pallen. Nokian dekket gjør det bra når det utsettes for vannplaning, og på våt veibane er prestasjonene gode.

Ved kjøretesten var derimot Nokian dekket seinest, men til tross for tendenser til å krenge i svingene, viste det gode kjøreegenskaper.

På sisteplass kom Vredestein Sportrac 5 med 63 poeng, 22 poeng bak vinneren ContiPremiumContact.

LES OGSÅ: Slik sjekker du mønsterdybden

Store forskjeller på våt vei

BILTEST: Det er viktig å ha godt grep på alle typer føre. Spesielt i Norge med så skiftende værforhold er det viktig å følge på mønsterdybden i dekkene.  Foto:  NTB SCANPIX/Heiko Junge
BILTEST: Det er viktig å ha godt grep på alle typer føre. Spesielt i Norge med så skiftende værforhold er det viktig å følge på mønsterdybden i dekkene. Foto: NTB SCANPIX/Heiko Junge Vis mer


Til tross for at det er høy kvalitet på alle de testede dekkene, er det flere punkter hvor det er større forskjeller.

På våt vei skilte det hele 7,2 meter på bremsetesten 100-0 kilometer i timen. Her var Pirelli best og stanset på 49,5 meter. Vredestein stanset ikke før 56,7 meter, mens testvinneren fra Continental stanset på 50,8 meter.

For dagens bileiere har også forbruk virkelig blitt en faktor i alle avgjørelser. I denne testen kjørte Vi Bilägare testen i 21 grader på tørr vei.

Her ble vinnerne dekkene fra Vredestein og Goodyear, som hadde et forbruk på 6,4 liter per 100 kilometer. Testens dårligste var Kumho med 6,73 liter per 100 kilometer.


LES OGSÅ: Dette dekket er rundt som en basketball

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!