Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergVis mer

Året begynner bra

Statistikken over nyregistrerte biler i årets første måned er nå klar. BMW er øverst på vekst-pallen.

Registreringstallet for nye biler i januar er høyt - ja faktisk 25 % høyere enn gjennomsnittet for januar i de ti foregående årene. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Sterk tendens

Tallet er 10.372 nye registreringer. Det er ørlite grann mer enn i desember, og syv prosent mer enn i januar 2010. Det må imidlertid tas hensyn til at januar i år hadde én virkedag mer enn tilsvarende måned i fjor, så reell økning er mer moderat - cirka to prosent. MEN: Januar i fjor var en meget sterk måned, med en økning på hele 80 prosent i forhold til bølgedalen 2009.

Takten på bruktimport varierer lite og tallet tilsvarer cirka 17 prosent i forhold til nybilsalget.

Nok et tegn på at økonomien seiler i medvind er at varebilsalget har økt med 36 prosent i forhold til januar i fjor.

Mer miljøvennlige

Av de registrerte personbilene i januar 2011 hadde 70 prosent dieselmotor. Det betyr at dieselandelen denne gang går noe tilbake. Også positivt for miljøet er at gjennomsnittlig CO2-utslipp for de nyregistrerte bilene fortsette å gå ned. Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle førstegangsregistrerte nye personbiler i januar var 135 g/km. Dette er 1,5 prosent lavere enn i januar 2010 og det laveste som er registrert siden OFV begynte å registrere gjennomsnittlig CO2-utslipp for nyregistrerte personbiler. I januar i år ble gjennomsnittlig CO2-utslipp for nye personbiler med bensinmotor 132 g/km, mens det for dieseldrevne biler var 138 g/km. I januar i 2010 hadde personbilene med bensinmotor 134 g/km, mens biler med dieselmotor hadde et gjennomsnittlig CO2-utslipp på 138 g/km.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen biler med firehjulsdrift fortsetter å ligge på rundt én av fire nyregistrerte biler.

Hybrid

PRIUS NED: Auris hybrid har delvis fortrengt Prius fra hybridmarkedet i januar: +115 % for Auris totalt - -57 % for Prius. Foto: Knut Moberg
PRIUS NED: Auris hybrid har delvis fortrengt Prius fra hybridmarkedet i januar: +115 % for Auris totalt - -57 % for Prius. Foto: Knut Moberg Vis mer


Det ble i januar registrert en god del hybrider og det er Toyota som fortsatt dominerer denne kategorien, men det er Auris som har overtatt lederrollen etter Prius, noe som kan tyde på at mange vil ha en mindre "typet" hybrid. Av 439 registrerte hybridbiler i januar var 247 Toyota Auris HSD. Det ble registert 173 nye Toyota Prius, 12 Lexus RX450h, 6 Honda Insight og 1 Porsche Cayenne Hybrid.

Toyota tilbake

Vi skal være forsiktige med konklusjoner merke for merke og modell for modell etter bare en måned. Dermed kan vi faktisk forsvare tvetydigheten i "Toyota tilbake". På den ene siden går merket tilbake i forhold til januar i fjor - med 17 % - på den andre siden går det mye bedre enn i forrige måned og måneden før så på en måte kan vi si at Toyota er tilbake. For øvrig går Avensis, og særlig Auris, klart frem i forhold til januar i fjor. Uansett: Volkswagen fortsetter å lede an med en markedsandel på 16,1 %. Toyota ligger på en solid annenplass - 15 %. Deretter følger Ford og Volvo, som tar et hvileskjær denne måneden med 8,1 og 6,3 % henholdsvis. For Peugeot på femte plass er måneden en nedtur med en tilbakegang på 35 %.

BMW fosser frem

Både Skoda på sjette og Nissan på syvende plass fortsetter å gjøre det bra, men det er særlig BMW på åttende som er den store vinneren i topp-ti-listen denne måneden, hovedsaklig takket være nykommeren av fjoråret, BMW X1. BMW fikk registrert 78 % flere biler i januar i år enn i fjor. Også Suzuki gjør det bra med pluss 40 % og går dermed forbi Audi, som havner på en tiende plass mens Mitsubishi (midlertidig?) er ute av topp ti - noe vi antar kan forklares av leveringsproblemer.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken