TØFFE TAK: Ombygde Toyota Hilux-er på vei over Antarktis. Guinness'World Records har godkjent verdensrekorden. Foto: Arctic Trucks
TØFFE TAK: Ombygde Toyota Hilux-er på vei over Antarktis. Guinness'World Records har godkjent verdensrekorden. Foto: Arctic TrucksVis mer

Arctic Trucks med rekord til Sydpolen

Fremkommelighetsmesterne med baser i Reykjavik og Drammen når stadig nye høyder.

Får få dager siden ble det kjent at en antarktis-ekspedisjon med to Arctic Trucks-kjøretøyer av typen ombygd Toyota Hilux har satt offisiell verdensrekord på turen over det antarktiske høyplatået fra Novo til Sydpolen.

230 mil i isødet

Turen, som gikk over 2.308 kilometer, tok fire og en halv dag (temmelig nøyaktig 108 timer). De holdt en snittfart på 21,4 kilometer i timen og kunne kjøre 2,2 kilometer per liter drivstoff. Bilene, basert på Toyota Hilux 3.0 turbodiesel, trengte kun en tankstopp på veien heldigvis, og hadde med seg nok drivstoff til å tilbakelegge 1.500 kilometer hver.

Ekspedisjonens organisatorer var Kazakhstan National Geographic Society og The Antarctica Company (TAC), og den hadde fire deltakere: Konstantin Orlov and Stanislav Makarenko from KNGS, Andrey Myller fra TAC, og Hlynur Sigurdsson fra Arctic Trucks.

På disse nettsidene kan du lese mer om denne, og andre ekspedisjoner.

Se bildene fra denne, og en tidligere Sydpol-ekspedisjon:

Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
Dette bildet er fra en annen Arctic Trucks-ekspedisjon i Antarktis, cirka en måned tidligere enn rekord-ekspedisjonen. Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
Foto: Arctic Trucks
TØFFE TAK: Ombygde Toyota Hilux-er på vei over Antarktis. Guinness'World Records har godkjent verdensrekorden. Foto: Arctic Trucks


Berømte med Top Gear

Firmaet Arctic Trucks har skaffet seg et meget solid image blant 4x4-entusiaster med sansen for ekstreme utfordringer. De har organisert flere ekspedisjoner tidligere, både på Island, (der firmaets hovedkontor ligger), på Grønland, i Arktis (selvfølgelig?) - med Top Gear til den magnetiske nordpol, og flere ganger til Antarktis.

Stuntet til Top Gear da de kjørte på vulkanen i utbrudd på Eyafjallajökull i april 2010 er nok det som er blitt det mest kjente hos det brede publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Island og Norge

Firmaet ble grunnlagt som divisjon av den islandske Toyota-importøren i 1990, og i 1999 ble den norske avdelingen dannet med sete i Drammen. I begynnelsen var det også her Toyota som gjaldt og det er også det merket Arctic Trucks jobber mest med.

Men der er ingen eksklusivitet lenger, og kjøretøyer fra Nissan, Suzuki, Mercedes og så videre blir bearbeidet av firmaet. Her kan du for eksempel lese vår tidlige test av en Arctic Trucks-utgave av Suzuki Grand Vitara XL7. Arctic Trucks har som kunder både individer og organisasjoner av typene politi, redningstjenester, humanitærhjelp og lignende.

Det er ikke bare i snø, is og generelt ulendt terreng disse spesialkjøretøyene er nyttige, men også i ørkensand - og en avdeling ble tidlig skapt i de Forente Arabiske Emirater. Arctic Trucks har også en filial i Riga i Latvia.

Les mer: Arctic Trucks - Grov Toyota-redskap

Les også: Bygget i Drammen - Tro det eller ei; vi har bilproduksjon i Norge.