År 2000-problem på bildekk er løst...

På siden av dekket ditt står en lang rekke forkortelser og koder som kan virke nokså gresk for de fleste. Blant annet kan du finne ut når dekket du skal kjøpe er produsert.

Og godt er det -- for dekk må regnes som "ferskvare", og selv om man ved optimal lagring kan beholde et dekks egenskaper så godt som uforandret gjennom et par års lagring, kan ikke du som forbruker vite noe om hvordan dekket faktisk er lagret av forhandleren. Vår anbefaling er derfor at du ikke bør kjøpe dekk som er produsert for mer enn 6 - 8 måneder siden.

Dette kan du finne ut ved å kikke på tallkoden etter DOT-merket på dekksiden. Står det for eksempel 109, er dekket produsert i uke 10 i året 1999. De to første sifrene er produksjonsuken, det siste tallet er altså produksjonsåret, som vi får anta er 1999. Men det kunne ha vært 1989 også. Eller 1979. Skjønt det hadde du nok sett ved selvsyn.

Inn i år 2000 med ny merking

Nå har imidlertid bilgummiprodusentene blitt enige om en ny merking, nå med 4 siffer i stedet for 3. Et dekk som er produsert den uken vi nå er i, altså uke 1 år 2000, vil få DOT-koden 0100. I stedet for 010, altså. Dermed kan vi være helt sikre på at dekket faktisk ikke er produsert i år 2010. Eller i det forrige århundre....

Vil du vite mer om hieroglyfiske dekkoder og forklaringer på bokstavene på siden av dekkene dine? Da bør du lese denne artikkelen som forklarer mer om DOT, belastningsindekser, treadwear og tractionwear, eller du kan klikke her for å lese mer om hastighetsmerking på dekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen