Apple kommer med egen bil-app

Nå skal bilene bli litt smartere. I alle fall noen av dem.

Apples Eddy Cue viste fram nye funksjoner i iOS 7 på WWDC. Foto: Apple
Apples Eddy Cue viste fram nye funksjoner i iOS 7 på WWDC. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som noen kanskje har fått med seg åpnet Apple ukens WWDC med et smell. Ny hardware og software ble lansert i hytt og pinevær, og forfjamsa utviklere satt i salen og applauderte ved hver mulighet de fikk.

Vanligvis kommer ikke Apple med store bilrelaterte nyheter, men i går var et unntak. Da fikk vi nemlig se iOS 7, det nye operativsystemet for mobile plattformer, for første gang.

Samtidig presenterte de en ny funksjon: iOS In The Car. Smarttelefonen skal nå integreres med bilen.

Apples kart-tjeneste har også GPS, og kan ta deg dit du vil. Foto: Apple
Apples Eddy Cue viste fram nye funksjoner i iOS 7 på WWDC. Foto: Apple
Fra bilens kontrollskjerm får du tilgang til telefon, musikk, kart og meldinger. Foto: Apple
Musikkavspilleren er pent integrert i bilens eget system, og kontrollene kommer opp på skjermen. Foto: Apple


Samkjørt med bilen

Det ble ikke sagt veldig mye om hvordan dette skal fungere, men etter det vi forstår vil det være iPhones basisfunksjoner som deles - enten via en egen app eller bare som en integrert funksjon. Kjenner vi Apple rett vil dette skje trådløst.

Løsningen ble ikke viet mye tid, men funksjonene som ble trukket fram var GPS, musikkavspilling, SMS og, selvfølgelig, telefon. Dette er kjernefunksjonene man trenger som sjåfør.

Les også: Citroen C4 Picasso har et heftig kontrollsenter

Apple kunne også avsløre at stemmekontrolltjenesten Siri vil spille en stor rolle, men siden det fortsatt ikke er norsk språk og stemmer tilgjengelig vil nok dette være mindre interessant for norske bilkjøpere.

Likevel, hvis du er komfortabel med å si "play music by Daft Punk" eller "open maps", så vil altså det meste kunne ordne seg uten at du trenger å løfte en finger.

Her er bilprodusentene som allerede har hoppet på Apples iCar-tog. Norske storselgere som Volkswagen og Toyota glimrer imidlertid med sitt fravær. Foto: Apple
Her er bilprodusentene som allerede har hoppet på Apples iCar-tog. Norske storselgere som Volkswagen og Toyota glimrer imidlertid med sitt fravær. Foto: Apple Vis mer


12 merker på listen

Med seg ut fra startportene har Apple 12 bilprodusenter. Pussig nok er ingen av de norske storselgere som Toyota, Volkswagen og Ford med på listen. Men en annen norsk favoritt, nemlig Volvo, er i hvert fall representert.

Et annet poeng er at to av dem som er på listen, ikke forhandles i Norge. Dette gjelder Acura og Infiniti, premiummerkene til henholdsvis Honda og Nissan.

Hvor mange produsenter som vil følge etter vil tiden vise. Tjenesten blir lansert i løpet av 2014.

Vi fulgte Apples åpning av WWDC

Her er bilprodusentene som allerede er klare:

 • Honda
 • Mercedes
 • Nissan
 • Ferrari
 • Chevrolet
 • Kia
 • Hyundai
 • Volvo
 • Opel
 • Jaguar
 • Acura
 • Infiniti