Amfibiesportsbilen Gibbs Aquada

Lei av å drasse med deg båten på henger når du skal en tur til sjøen? Visste du at du nå kan kjøre i båten, på veien og på vannet?

Amfibiekjøretøy fascinerer stadig, og her et som lover å være velfungerende både som bil og båt. Ved første øyekast virker Gibbs Aquada som en ganske vanlig roadster, med trekk fra forrige generasjon Mazda MX-5, men gå inn, eller klatre inn, og ting virker straks mer maritime.

Selve førerplassen inneholder imidlertid de vanlige ingrediensene man er vant med fra biler. Du har et ratt, pedaler og instrumenter. Men i tillegg finner du en spak for regulering av vannjet-en du bruker på vann.

Ingen dører

Aquada har ingen dører, det ville fort blitt problematisk i vann, så sjåføren og opptil to passasjerer må klatre over sidene på kjøretøyet. I den åpne kupeen finner man tre stoler, med førersetet fremskutt i midten.

Sportsbil på veien

Amfibiesportsbilen Gibbs Aquada

Amfibiesportsbilen Gibbs Aquada

  1. Store bilder


På veien fungerer Aquada som en vanlig roadster. Motoren er på 2,5 liter og gir 175 hestekrefter. Girkassen er en firetrinns og automatisk. Takket være en relativt lav egenvekt på 1350 kilo, går 0-100 på omtrent 10 sekunder. Toppfarten er drøyt 160. Gibbs lover også at det ikke skal være kompromisset for mye med veiegenskapene og at kjøreegenskapene skal holde et gjennomsnittelig sportsbilsnivå.

Automatisk klargjøring for vann

Det er imidlertid i det du nærmer deg sjøen at denne bilen virkelig viser seg som noe utover det normale. Alt som kreves av føreren er at han/hun trykker på en knapp som starter klargjøringsprosessen for bruk på vann. Bilen vil selv merke at den er i vann og når det er dypt nok til å felle inn hjulene i skroget. Hele prosessen tar bare fire sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

55 km/t på vann

Amfibiesportsbilen Gibbs Aquada


I samme operasjon kuttes forbindelsen mellom motoren og drivhjulene og kraften kobles i stedet til en vannjet-motor. Fremdriften skjer etter jet-prinsippet om at vann suges inn i fremkant og sprutes ut bak. Toppfarten på vann er 55 kilometer i timen.

Kan ikke synke

Sikkerheten skal være ivaretatt både på veien og sjøen. Å synke skal du i alle fall ikke være redd for. Massetettheten i konstruksjonen er nemlig lavere enn den er for vann slik at den vil poppe opp til overflaten uansett.

Har du lyst på en? I så fall kan du kjøpe en fra England for omlag 1,8 millioner norske kroner, før avgifter. Det vil si at du må ut med godt over to millioner før du kan kose deg med Gibbs Aquada på norske veier og farvann.

  • Store bilder finner du her!