750.000 tilbakekalles

Alvorlig bremsefeil på nye Volvo-biler

Det er oppdaget en alvorlig bremsefeil på 750.000 nyere Volvo-biler. Det automatiske nødbrems-systemet virker ikke som det skal.

STOPPER IKKE: Nødbrems-systemet i nye biler skal aktivere bremsene automatisk for andre biler, fotgjengere og syklister. I Volvos nyere biler virker det ikke alltid. 750.000 biler må tilbake på verksted. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den danske bilorganisasjonen FDM som oppdaget at nødbremssystemet ikke virket da en ny Volvo V60 ble testet mot en barriere. Det har senere vist seg at alle nye Volvo-biler produsert fra 21. januar 2019 og fram til i dag kan ha den samme feilen. Totalt dreier deg seg om 736.340 biler og eiere som om kort tid får brev om at bilene deres må tilbake på verksted.

Over 10.000 norske biler

I Norge tilbakekalles 10 920 biler. De berørte bilmodellene er XC40, S60, V60, V60CC, XC60, S90, S90L, V90, V90CC og XC90 fra modellårene 2019-2020, ifølge Volvo Car Norway A/S.

Det var under en større test av nødbremssystemer (ADAS) at FDMs testførere oppdaget at systemet i Volvo V60 sviktet gang på gang. Bremsene ble ikke aktivert når bilen ble kjørt mot en spesiell testpute som normalt skal iverksette en nødbrems. Volvo ble varslet og sendte sine eksperter fra Sverige til Danmark. Den aktuelle bilen ble tatt med tilbake til fabrikken i Gøteborg. Her oppdaget altså Volvo svakheten, som kan være på nesten 750.000 nye biler over hele verden.

Nødbremser ikke

- Det automatiske nødbremssystemet er en av de viktigste sikkerhetsdetaljene i nye biler og må virke feilfritt. Vi er fornøyd med at Volvo nå tar dette seriøs og kaller tilbake berørte biler - spesielt når vi snakker om en feil der bilene ikke klarer å kjenne igjen og stoppe for andre biler, fotgjengere eller syklister, sier Lone Otto, som er sjef for den tekniske avdelingen hos FDM.

- Vi venter ikke at alle biler skal være helt feilfrie, men når det gjelder feil som angår sikkerheten, bør de fikses umiddelbart. Vi kontaktet Volvo om dette allerede høsten 2019, og har siden måtte minne Volvo flere ganger om å iverksette tiltak mot kundene. Vi mener Volvo burde gjort dette tidligere, sier Otto.

Alle nye Volvo-biler

Årsaken til feilen er ifølge FDM problemer med temperatur-sensoren som er plassert ved siden av kameraet i frontruten i nesten alle Volvos modeller – inkludert V90/S90, V60, XC90, XC60 og XC40 produsert siden januar 2019.

VIRKET I 2018: Da vi testet 2018-modellen av Volvo XC60 i forbindelse med Car of the Year- utvelgelsen i 2018, fungerte systemet som det skulle. Bilen bremset automatisk fra 75 km/t. Foto: FDM
VIRKET I 2018: Da vi testet 2018-modellen av Volvo XC60 i forbindelse med Car of the Year- utvelgelsen i 2018, fungerte systemet som det skulle. Bilen bremset automatisk fra 75 km/t. Foto: FDM Vis mer

Karin Wik i Volvos presseavdeling i Gøteborg bekrefter feilen overfor Vi Bilägare:

- Løsningen på problemet er en oppdatering av dataprogrammet i bilene. Vi vil kontakte alle de berørte kundene og gi beskjed om at de tar kontakt med sin lokale Volvo-forhandler, sier Wik.

Hun legger til at bilene det gjelder er helt sikre å kjøre og at bilens vanlige bremsesystem ikke påvirkes av feilen. Hun sier også at Volvo ikke kjenner til noen ulykke eller personskade på grunn av at nødbremssystemet ikke har virket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer