Alvorlig å "glemme" ruteskraping

Du har forsovet deg før et viktig møte, løper til utgangsdøren og finner bilen full av snø. Du hiver deg inn i bilen og visker vekk det verste med vindusviskerne. Du ser svært dårlig fremover, og ingen ting til siden, men kjører likevel på jobb.

INGEN UNNSKYLDNING: - Dårlig tid er ingen unnskyldning for å la være å skrape is av rutene, sier politioverbetjent i UP, Ole Høiby.
INGEN UNNSKYLDNING: - Dårlig tid er ingen unnskyldning for å la være å skrape is av rutene, sier politioverbetjent i UP, Ole Høiby. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjenner du deg igjen? Da er du ikke alene. Utrykningspolitiet (UP) må hver eneste vinter stoppe biler som ser ut som rullende snøballer - og der føreren knapt ser veien foran seg.

I et stadig tettere og mer komplisert trafikkbilde er god sikt av avgjørende betydning. Manglende sikt, ikke minst til sidene, kan føre til alvorlige ulykker der både liv og helse går tapt.

Ingen unnskyldning

Derfor har Utrykningspolitiet bestemt seg for å slå hardt ned på bilførere som hopper over ruteskrapingen i vinter.

- Vi vet at det har skjedd ulykker på grunn av manglende sikt, noen også med store konsekvenser. Derfor er isete og duggete vinduer et prioritert område for oss, og det holder selvfølgelig ikke å skylde på dårlig tid når du blir stanset, sier politioverbetjent i Utrykningspolitiet, Ole Høiby.

3 til 5 måneder

DUGG: Det er ikke bare snø og is som hindrer sikt. UP vil også slå ned på bilister som ferdes med mye dugg på innsiden av rutene.
DUGG: Det er ikke bare snø og is som hindrer sikt. UP vil også slå ned på bilister som ferdes med mye dugg på innsiden av rutene. Vis mer

- Slurver du med å skrape is og snø av frontruta, ligger terskelen for inndraging av førerkortet atskillig lavere enn mange sikkert tror, sier Høiby, som kan opplyse at kjøring med dårlig sikt kan resultere i at førerkortet blir inndratt i 3 til 5 måneder. Hvis den manglende skrapingen i tillegg resulterer i en ulykke, vil førerkortet bli trukket inn for en enda langer periode.

Bøter

UP vil ikke nøye seg med å inndra førerkort. UP vil også være rundhåndet med forenklede forelegg. Blir man tatt med is eller snø på rutene, må man belage seg på å punge ut med minimum 2.000 kroner. (Oppdatert i 2005 Red. anm.) Er forholdet alvorlig nok til at førerkortet blir inndratt, vil det bli ilagt bøter som svir langt hardere.

Forsikrings-problemer

Men det er ikke bare for å unngå klammeri med UP at du bør passe deg for å kjøre rundt med dårlig sikt. Hvis du skulle forårsake en ulykke, risikerer du nemlig også problemer med ditt forsikringsselskap. I verste fall vil forikringsselskapet kreve full regress, noe som betyr at selskapet vil kreve at du skal betale alle utgifter i sammenheng med ulykken. Dette kan bli svært dyrt, ikke minst hvis ulykken har resultert i personskader.

Slik blir du kvitt duggen

Politiet vil som nevnt ikke bare legge vekt på snø og is utenpå rutene. Også dugg på innsiden av vindusrutene kan redusere førerens sikt. Vi gir deg derfor et par tips for å bekjempe duggutvikling:

  • Oppsøk en garasje med innetemperatur. Vent til bilen og rutene har oppnådd innetemperatur. Vask rutene grundig innvendig. Tørk deretter like grundig. Bruk gjerne en hårføner for å få vinduene hundre prosent tørre.
  • Fjern fuktkilder, for eksempel smeltevann på gulvmattene.
  • Steng av luftstrømmen mot bena. Hvis du har fuktige sko vil nemlig luftfuktigheten øke etter hvert som skoene tørker. Justér vifteapparatene i stedet slik at størsteparten av luften ledes mot front- og sideruter.
  • Sett gjerne vifteapparatet på full styrke.
  • Hold deg for all del unna resirkuleringsknappen. Resirkuleringsfunksjonen fremmer dugg-utvikling.
  • Hvis du har klimaanlegg (air-condition), så bør dette for all del aktiveres. Klimaanlegg fjerner luftfuktighet.
  • Forsøk å unngå å puste direkte på rutene.

Utdrag fra Forskrift om bruk av kjøretøy:

§ 1.3: "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn i alle retninger, derunder påse at snø, is, dugg eller noen form for gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende".