Allerede ny Mazda 3

Mazda satser alt på sporty design for å slå konkurrentene.

INGEN TREKKER RASKERE: Mazda 3 anså vi som en ganske ny modell - men her er sannelig etterfølgeren allerede!Nye sikkerhetssystemer gjør sitt inntog - autobrems, proaktiv fartsholder, anti-kollisjonsvarsling, automatisk nedblending... Foto: Mazda
INGEN TREKKER RASKERE: Mazda 3 anså vi som en ganske ny modell - men her er sannelig etterfølgeren allerede!Nye sikkerhetssystemer gjør sitt inntog - autobrems, proaktiv fartsholder, anti-kollisjonsvarsling, automatisk nedblending... Foto: Mazda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVA? En ny Mazda nå igjen?

Så sannelig. Det er bare 1 1/2 år siden vi ble overrasket over å få kjøre en gjennomgående fornyet Mazda 3 (konkurrent til VW Golf), bare 2 1/2 år etter at vi kjørte den helt nye modellen for første gang. Enkel hoderegning får det til å bli fire år. Da burde det logisk sett være en god stund til neste generasjon ble introdusert.

Hviler ikke

Men, så har altså Mazda lykkes i å overraske de fleste ved å dra duken av sin nye kompakte kombikupé allerede nå.

26. juni ble presentasjonen foretatt samtidig i New York, London, Melbourne, Istanbul og St. Petersburg.

Nye Mazda 3 vil, i fullstendig ny utførelse og med nyeste Skyactiv-teknologi, gå rett i strupen på klasselederne VW Golf, Ford Focus og (unntatt i Norge), Renault Mégane.

STAJONSVOGN-DUELL: Nye Mazda 6 mot VW Passat

En vrimmel av konkurrenter

Men også Opel Astra, Hyundai i30 og Kia cee'd vil merke at det er kommet en ny i klassen. Citroën C4, fin bil for øvrig, er allerede havnet i bakleksen. Hvorfor vi lister opp disse modellene? Ganske enkelt for å understreke hvor utrolig hard konkurransen er i "Golf-klassen" om dagen. Det vrimler formelig av unge og høyst aktuelle produkter og flere skal komme til.

Blant dem, en interessant outsider vi nylig kunne avsløre: Nært forestående Peugeot 308.

KODO-design, nå i kompaktklassen. Nye Mazda 3 har en slående familielikhet med Mazda 6. Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda
Foto: Mazda


Design med filosofi-bakgrunn

Det er designen som slår en først. Nå heter den KODO ("bevegelsens sjel"). Det dreier seg om en videreutvikling av designen Mazda allerede introduserte på forrige generasjoner 3 og 6, og som vil være en spesifikk japansk visuell tolkning av modernitet basert på tradisjonelle japanske temaer.

Det er slik de forklarer det, og det kan muligens være litt vanskelig for en med europeisk kulturbakgrunn å henge med i svingene når det hentes frem dypsindige filosofiske og historiske betraktninger for å forklare hvorfor en bil ser ut som den gjør...

Moderne og effektivt

Bortsett fra bildene, som avslører en god del om den kommende nyhetens utseende, er det ikke så veldig mye vi får vite om de europeisk spesifiserte modellene som kommer. De vil i det minste bli utstyrt med de nye Skyactiv-motorene - 2.0 bensin og 2.2 diesel. Disse er svært effektive og meget behagelige i bruk som vi har hatt anledning til å teste ut både i Mazda CX-5 og i nye Mazda 6.

Mer om den nye bilen kommer vi med når Mazda slipper mer informasjon. Det vi vet i skrivende stund er at nye Mazda 3 skal lanseres høsten 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!