<strong><b>NÅ MÅ ALLE HA LED-LAMPER:</strong></b> Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året. Det er svært uheldig for norske forhold, mener bilbransjen. Foto: Fred Magne Skillebæk
NÅ MÅ ALLE HA LED-LAMPER: Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året. Det er svært uheldig for norske forhold, mener bilbransjen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året!

Bilbransjen stiller seg skeptisk til det nye regelverket. (Ikke så rart, siden det var årets aprilsnarr fra Dinside 2014.)

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden vi kunne melde om at EU-kontrollen blir mer omfattende. Blant annet skal elektroniske sikkerhetssystemer etterses, og kontrollen med xenon-lykter skjerpes - for å fange opp bruk av ulovlige xenon-lys.

Nå innfører EU ytterligere skjerpelser hva gjelder lysbruk på bilen:

Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året.

Dette går fram av et nytt EU-direktiv. De nye bestemmelsene vil innlemmes i Kjøretøyforskriftens bestemmelser om lysutstyr.

Her er de nye reglene

De nye reglene som trår i kraft ved årsskifte, vil altså gjelde alle biler - med unntak av veteranbiler.

Per i dag er det ledlamper på noen biler, men da vesentlig som kjørelys og parklys.

Fra nyttår må altså alle bilens lamper byttes ut med led.

Dette gjelder uansett hvilken type lyskaster du har på bilen din. For biler nyere enn to år, vil det stort sett fungere greit å bytte kun lampen.

På eldre biler, vil du risikere å måtte foreta en større omlegging av det elektriske anlegget i bilen. Dette må du selv bekoste.

Bakgrunnen for det nye regelverket er skjerpede krav til energieffektivitet i lyskilder i EUs økodesigndirektiv. Dette omfatter også bilens belysning.

Bekymret bilbransje

Hva synes du om dette EU-direktivet?

(Avsluttet)
Nei, dette synes jeg ikke noe om(59%) 843
Jeg synes det er helt på på sin plass!(25%) 359
Kjører kun veteranbil, så dette gjelder heldigvis ikke meg!(12%) 163
Jeg kjører elbil, så dette slipper jeg heldigvis å bry meg om.(4%) 52
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flere innenfor bilbransjen uttrykker bekymring over de nye reglene. Dette uttrykkes i bilorganisasjonenes høringssvar til Samferdselsdepartementet.

Bakgrunnen for bekymringen er at LED-lamper vil fungere fint som kjørelys eller parklys på steder der veiene stort sett er opplyst, men at det ikke er tatt hensyn til behovet for et kraftigere fjernlys, som vi har her til lands.

Flere skriver i sine høringssvar at en LED-lampe ikke vil kunne produsere den lysstyrken vi trenger for trygg ferdsel på norske landeveier uten gatelys - og for ikke å snakke om i mørketida nord i landet.

Dyr ekstraregning

En fullstendig utskifting av det elektriske anlegget til bilens belysning vil koste mellom 15.000 og 20.000 kroner, avhengig av bilmerke og årsmodell.

Alle nye biler som er produsert etter februar 2014, vil være utstyrt med LED-lamper, eller ha støtte for at LED-lamper kan erstatte de eksisterende lampene uten videre omlegging av systemet.

Les også: Forenklet forelegg? Kast giroen!

<strong><B>SMIDIG:</strong></B> Olaug C. Lyset, rådgiver i Samferdselsdepartementet, sier til DinSide at de har tro på en smidig gjennomføring av det nye regelverket. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
SMIDIG: Olaug C. Lyset, rådgiver i Samferdselsdepartementet, sier til DinSide at de har tro på en smidig gjennomføring av det nye regelverket. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer


- Har tro på smidig overgang

Olaug C. Lyset, rådgiver i Samferdselsdepartementet, sier til DinSide at de forstår betenkelighetene rundt det nye regelverket, men at de likevel forventer at overgangen skal gå greit.

- Vi har tro på at folk vil rette seg etter det nye regelverket når dette blir kjent. Vi vil gjennomføre flere informasjonskampanjer rettet mot både ettermarkedsbedriftene og mot bilistene, sier C. Lyset til DinSide.

Det vil ikke være noen god idé å velge å ikke følge de nye retningslinjene.

- Bilister som ikke etterfølger kravene i Kjøretøyforskriftens paragraf 28-6, vil risikere sanksjoner, sier C. Lyset.

Det er Statens Vegvesen og Politiet som er kontroll- og håndhevende myndighet for det nye regelverket. De vil følge opp med kontroller umiddelbart etter D-dag for de gamle lyspærene.

Overtredelse vil straffes med et forenklet forelegg på 5.000 kroner.

Men før du starter utskifting av billysene - sjekk hvilken dato det er i dag ... :-)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer