<strong><strong>FORESLÅR FELLES REGLER:</strong></strong> EU-landene foreslår flere tiltak for tryggere veier, blant annet alkolås for ferske førere. Foto: Colourbox.com
FORESLÅR FELLES REGLER: EU-landene foreslår flere tiltak for tryggere veier, blant annet alkolås for ferske førere. Foto: Colourbox.com Vis mer

Alkolås som standard?

EU foreslår felles regler i hele unionen.

Publisert
Sist oppdatert

EU-parlamentet foreslår at det skal bli strengre regler i forhold til rattfyll i unionen. Og de foreslår at reglene bør være like i alle landene.

Den tyske parlaments-representanten Dieter-Lebrecht Koch fikk denne uken støtte for forslagene i sin rapport om trafikksikkerhetstiltak på tvers av EU-landene.

Store variasjoner idag

Den vanligste promillegrensen i EU i dag er 0,5. Men noen har høyere, og noen går helt ned til null. I Norge og Sverige er promillegrensen 0,2.

Nå foreslår EU-parlamentet ens regler over hele EU på dette. I forslaget ligger blant annet at ferske sjåfører må holde seg helt promillefrie bak rattet i to år etter oppkjøringen, noe som kan kontrolleres med alko-lås.

Dessuten mener man at førere som er felt for promillekjøring må få installert alkolås i bilen sin. En prøveordning med alkolås hos promilledømte er allerede i gang i Sverige. Transportøkonomisk Institutt håper vi også får låsene i Norge.

Mer om dette: Flere vil ha alkolås

Andre sikkerhetsforslag

Men EU-parlamentet fokuserer ikke kun på promille. De foreslår at EU-kommisjonen innfører flere felles tiltak for sikrere veier. Her er noen av disse forslagene:

  • Dekktrykk-kontroll
  • Pålegg om bruk av vinterdekk
  • 30 km/t som fartsgrense i boligområder
  • Innføre systemer i bilene som varsler uoppmerksomme førere. Det finnes flere systemer i denne gaten, for eksempel det vi har kalt vingle-varsler, systemer som advarer når bilen er for nær den som kjører foran, utstyr som måler om sjåføren er trøtt og biler som bråbremser for fotgjengere om ikke fører gjør det.

Ryggekamera: Ekstrautstyret som kan bli standard

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer