Alfa og Mazda skal samarbeide

Japaneren og italieneren skal gå sammen om å bygge en liten sportsbil.

Nei, dette er ikke offisielt bilde av den kommende Alfa/Mazda-roadsteren. Dette er konseptbilen Alfa 2uettottanta (ikke trykkfeil), som ble vist i Genève i 2010. Design er ved Pininfarina, og vi skulle gjerne sett at Alfa-Mazdaen ble noe i nærheten av like vellykket!
Nei, dette er ikke offisielt bilde av den kommende Alfa/Mazda-roadsteren. Dette er konseptbilen Alfa 2uettottanta (ikke trykkfeil), som ble vist i Genève i 2010. Design er ved Pininfarina, og vi skulle gjerne sett at Alfa-Mazdaen ble noe i nærheten av like vellykket! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen år siden vakte Fiat-konsernets toppsjef og redningsmann, Sergio Marchionne, oppsikt da han hevdet at det på lang sikt egentlig ikke vil være plass for mer enn fem store bilprodusenter i verden.

Spise eller bli spist

I tråd med egen logikk overtok Fiat-gruppen amerikanske Chrysler kort tid etterpå. Det er åpenbart ikke Marchionnes intensjon å la Fiat bli en av dem som forsvinner eller blir spist opp av andre.

Fleksible, internasjonale allianser er blitt en viktig del av bilindustriens utvikling, en utvikling som har tatt fart etter at Renault-Nissan-alliansen viste seg å bli et vellykket prosjekt.

Må ha partner

Japanske Mazda er en av de produsentene som ifølge Marchionnes analyse på sikt ikke har livets rett - i hvert fall ikke som relativt liten og uavhengig bilprodusent. Takashi Yamanouchi, Mazdas toppsjef har da også erklært, etter flere år med ulønnsom drift, at firmaet må inngå partnerskap eller forsvinne.

Mazdas ikon

Den 23. mai ble det annonsert at de to selskapene Alfa Romeo, et av Fiats datterselskap, og Mazda skal gå sammen om å bygge etterfølgeren etter Mazda MX-5, eller Miata som den heter i noen markeder.

MX-5 er blitt et ikon i egen rett og sannsynligvis Mazdas viktigste modell imagemessig. Dagens bil er tredje generasjon og vi kjørte den første gang i november 2005. MX-5 er historiens mest solgte åpne toseters sportsbil.

Dagens Mazda MX-5 Foto: Knut Moberg
Dagens Mazda MX-5 Foto: Knut Moberg Vis mer


2015?

I januar skrev vi at konsulentene i Automedia regnet med at fjerde generasjon MX-5 ville dukke opp i 2014. Ingenting i informasjonen vi har mottatt ugyldiggjør det vi skrev der, med unntak av at lanseringsdatoen mest sannsynlig ikke blir før 2015. Det presiseres fra Mazdas side at den kommende bilen vil bli basert på den japanske produsentens bakhjulsdrevne plattform av neste generasjon.

Utseendemessig vil derimot de to modellene bli helt forskjellige med hvert merkes egen design og det samme gjelder motorene. Det planlegte prosjektet forutsetter at bilene skal produseres på Mazdas fabrikk i Hiroshima.

Slik ser Alfa Romeo for seg en kommende kompakt sportsbil. her kupéen 4C. Foto: Knut Moberg
Slik ser Alfa Romeo for seg en kommende kompakt sportsbil. her kupéen 4C. Foto: Knut Moberg Vis mer


Avtale til høsten

Foreløpig er avtalen mellom Fiat og Mazda en MoU, en ikke-bindende intensjonsavtale, men det er planlagt at den ferdige avtalen skal undertegnes mellom de to over sommeren.

Sergio Marchionne uttalte i forbindelse med kunngjøringen av samarbeidsavtalen at dette understreker Fiats intensjon om å sørge for at Alfa Romeo som merke styrkes og vokser. Dette er første ledd i det Marchionne ser som et fremtidig vedvarende og fruktbart forhold mellom de to bilprodusentene.

En ny stor-allianse kan være i ferd med å oppstå i en bilindustri som fortsetter sin evige tilpasnings- og omstillingsprosess.

Les her vår duell mellom Mazda MX-5 og MG MGF!

Alfa 4C ble vist i Genève i 2011. Foto: Knut Moberg
Alfa 4C ble vist i Genève i 2011. Foto: Knut Moberg Vis mer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!