BOLIGER
BOLIGERVis mer

- Aldri opplevd dette før

- Jeg har aldri før opplevd at Nord-Norge må skifte til sommerdekk før resten av landet. Dette sier Henry Nyman, avdelingsdirektør for trafikk og kjøretøy i Statens vegvesen, region nord.

Ikke siden 1943 har påsken vært så sen. Neste gang den vil være like sen er i 2038, da vil den påsken være en dag senere enn inneværende år.

Fordi påsken er så sen i år, er fristen for å legge om til sommerdekk så sent som 2.mai, for alle unntatt Nord-Norge. Fristen i Nord-Norge er 1.mai.

Været har sjeldent skapt problemer for de med sommerdekk i slutten av april, starten av mai i store deler av landet. Verre er det i Nord-Norge.

De beste sommerdekkene 2011

Nord-Norge har vært preget av en hard og lang vinter, men mildværet i det siste har gjort sitt til at det de fleste steder ikke skal være noe problem å legge om til sommerdekk den 1.mai.

Fjellovergangene

- I fjellovergangene kan det være kaldt og snø også etter 1.mai, så her må man utvise litt skjønn, forklarer Nyman.

Store deler av østlandet har allerede "sommerføre", mens vinteren ikke helt vil gi seg i nordligere strøk.

-Hvis bilistene har gode argumenter for på kjøre med pigg, for eksempel at de er på vei over fjellet, eller skal et sted hvor det fortsatt er vinterføre, utviser man også skjønne, legger Nyman til.

Pristest på årets sommerdekk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen huskeregler om sommerdekk

For de fleste av oss er altså 2.mai siste frist for å legge vekk piggdekkene. Når sommerdekkene skal på er det noen huskeregler du bør ha i bakhodet.

 • Mønsterdybde
 • Sommerdekk skal ha minimum 1.6 mm mønsterdybde, men NAF anbefaler 3 mm. Det skal være minimum mønsterdybde over 3/4 av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.

  Utdrag av hastighetstabell
  HastighetskodeKm/t
  S180
  T190
  U200
  H210
  V240
  W270
  Y300
  ZOver 240

 • Dimensjon og hastighetskode


 • I bilens vognkort er det opplyst om hvilken dimensjon som er standard for din bil, men du kan ta kontakt med NAF for å få vite hvilke dimensjoner som er tillatt for din bil. Hastighetskoden en kode med en bokstav som står oppgitt i vognkortet. Bokstaven forteller hvilken hastighetsindeks som bilens dekk skal ha.

 • DOT...
 • ...betyr "departement of transportation". "DOT"-feltet på dekket indikerer når dekket er laget. Den ovale sirkelen har fire tall, hvorav de to første tallene indikerer hvilken uke dekkene er laget og de to siste tallene forteller i hvilket år dekket er laget. Et eksempel er "1510". Da er dekket laget i uke 15 i 2010.

 • Varighet
 • Man stiller seg lagelig tli hugg ved å uttale seg om dekkets levetid, fordi det er vanskelig å genralisere. Individuelle forskjeller som kjørestil og årlig lengde er viktige faktorer når det gjelder dekkets levetid. Med en normal kjørelengde på 15000km/år bør dekket holde i tre sesonger, minimum.
Del gjerne tips og råd med oss i kommentarfeltet nedenfor.

Les også: Kan bli piggdekkavgift igjen i Trondheim

Les også: Sommerdekk-priser