Ærverdig bilmerke tilbake

"Lagonda er luksusbilen for fremtiden..."

 Foto: Knut Moberg
Foto: Knut MobergVis mer

GENEVE (DinSide Motor): Det hevder i hvertfall Ulrich Bez, sjefen for Aston Martin Lagonda, som avduket den nye luksusbilen. Vii fikk se bilen i Genève som konsept, men som et som virker ganske realistisk i utførelsen.

Russiske tradisjoner

I forbindelse med forventede markeder for en slik bil ble Russland fremhevet, et land hvor Lagonda har røtter tilbake til 1910, da Lagonda-forhandlere ble etablert i Moskva og St Petersburg. Merket Lagonda var blitt grunnlagt i England året før. Andre viktige markeder, som skal gjøre det lønnsomt med et slikt prosjekt, er Kina, India, Midtøsten og Sør-Amerika, ifølge Bez.

Bentley

I 1936 dukket den første Lagonda med V12-motor opp, designet av ingen ringere enn W.O. Bentley, som vi i dag forbinder med et annet luksusmerke. De store, luksuriøse modellene dukket opp på 30-tallet.

Aston Martin

Dette er Aston Martin Lagonda, designet av William Towns og i sin tid verdens dyreste bil. Den ble lansert i 1976.
Dette er Aston Martin Lagonda, designet av William Towns og i sin tid verdens dyreste bil. Den ble lansert i 1976. Vis mer


Aston Martin og Lagonda ble assosiert i 1947 da David Brown, Astons nye eier, kjøpte Lagonda. I dag vil mange huske den spektakulære og futuristiske Aston Martin Lagonda fra 1976.

I 1993 ble det vist et Lagonda Vignale-konsept, designet av Ghia. Så ble det stille omkring Lagonda.

Gjenoppstår

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg

Men nå, i Genève, gjenoppstår altså navnet Lagonda, igjen som eget merke, med Lagonda Concept som vi ser bildene av nedenfor. Lite konkret informasjon er blitt utlevert annet enn at bilen er utstyrt med en V12-motor som seg hør og bør, at den har firehjulsdrift og at de gedigne felgene er 22-tommere. Når det gjelder designen nevnes inflytelser fra Lagondas førkrigsmodeller, fra Aston Martins designspråk og til og med fra speedbåter (!)


Pen? Stygg? Styggpen?

Hva med deg?

Synes du Lagonda Concept er... (Avsluttet)
Styggpen?(38%) 225
Stygg?(33%) 195
Pen?(28%) 166
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bilen som vises i Genève er forløperen til en produksjonsmodell som skal gjøre Aston Martin til en viktigere og mer diversifisert aktør på luksus- og sportsbilmarkedet. Estetisk sett lar vi bildene av Lagonda Concept tale for seg selv, og vi inviterer leserne til å avgi sin stemme i vår uhøytidelige avstemning.

Blant tilskuerne på messen var meningene delte; enkelte synes dette er prangende, smakløst og vulgært, mens andre derimot faller for den kraftfulle, ubeskjedne linjeføringen og syntes bilen er flott.

Uansett blir det spennende å se hva neste etappe blir.