Advarsel: Ny teknologi for kontrollkåte politikere!

Britiske forskere fra universitetet i Leeds har i tre år testet et system som gjør det mulig å overvåke hastigheten på bilen din, og til og med overprøve ditt trykk på gasspedalen og tvangsredusere hastigheten.


Et satellittbasert overvåkingssystem kan i fremtiden overvåke farten på bilen din. Det er kanskje ikke så sensasjonelt, men at systemet kan gripe inn i kjøringen og redusere hastigheten er vel etter manges mening mildt sagt skremmende.

Drømmen kan gå i oppfyllelse?

Dette må jo være drømmen for samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll? Fartsbegrensning har alltid vært en varm potet og mange "veloverveide" forslag har sett dagens lys. Dette nye vidundersystemet er revolusjon i så måte. Her er det mulig sørge for at alle biler går akkurat like fort!

Vidreutviklet GPS

Systemet fungerer ved hjelp av GPS (Global Positioning System). Systemet sladrer om hvor bilen er og hvilken vei den kjører på, og reduserer farten til det lovlige nivå. I kraftig tåke og på snøføre kan myndighetene med det nye systemet programmere hele den norske bilparken til en toppfart på for eksempel 50 kilometer timen.

Blandet mottakelse

I England har oppfinnelsen fått en særdeles blandet mottagelse. En talsmann for det britiske samferdselsdepartementet sier at de vurderer systemet som interessant, men ikke nødvendigvis at det blir innført. Det er uansett noen år til alle biler kan bli utstyrt med det nødvendige utstyret. Talsmenn for britiske bilforeninger mener at det ville bli svært upopulært og at det er et grovt overtramp mot personlig frihet.