ABS-bremser blir standard

Gir 18 ganger bedre sikkerhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen tar grep når det gjelder sikkerhet for motorsyklister. Nå skal de nemlig bedre sikkerheten ved påbud. Denne gangen er det ABS på alle motorsykler over 125 ccm som står for tur.

Anno 2017

I følge Bosch legges det nå frem et forslag om påbud fra 2017. Dersom forslaget tas til følge skal alt av det som kalles tung motorsykkel fra da av være levert med ABS-bremser som standard. Av motorsyklene som er produsert sent i 2010 er 16 % av syklene utstyrt med denne sikkerhetsanordningen.

Skal det være en MC av skinn?

Vil redde 5000 liv

Tall av nyere dato forteller at 14 % av alle ulykker med fatale utfall innen EU var nettopp motorsyklister, og antallet kom opp i 5.520 personer. I følge ETSC (European Transport Safety Council) er sjansen for å bli involvert i en fatal ulykke hele 18 ganger større for en
motorsyklist enn en bilfører i Europa, forutsatt at de ferdes over like lange avstander.
En analytikker har funnet ut at over en tiårsperiode vil så mange som 5000 liv kunne være spart dersom forslaget blir vedtatt.

Fire av ti slurver med sikkerheten

Denne videoen forteller prisippene:


Fra bil til MC

Frem til nå har motorsykler blitt utstyrt med ABS-bremser som i hovedtrekk er produsert for biler. Nå har Bosch utviklet en egen serie med systemer for motorsykler, noe som først og fremst har gitt et mye mindre og lettere system. Både vekt og størrelse er mer enn halvert i det nye systemet. Første gang Bosch laget ABS til motorsykkel er så lenge siden som 1994.

Disse har antispinn i tillegg.

Mer lettkjørt

Svenske Vägverket har gjort undersøkelser på samme tema, og kommet frem til at 38 % av alle motorsykkelulykker med alvorlige skader, og 48 % av alle alvorlige ulykker med motorsykkel kunne vært unngått med hjelp av ABS. Årsaken er en stor reduksjon av bremselengden, både for erfarne og uerfarne sjåfører. Antagelig kommer dette også til å påvirke kjøreopplæringen når førerkortet skal tas. Det krever mot for å klemme inn det som er av bremser i en nødsituasjon. Nå kan dette bli mindre skremmende.

Terminator på to hjul.