8.000 kan kjøre ulovlig

Dersom ikke mørkekjøringskurset er gjennomført, risikerer du at øvingskjøringsbeviset er ugyldig.

Slik ser beviset ut, med gyldighetsdato tydelig notert. Foto: Statens Vegvesen
Slik ser beviset ut, med gyldighetsdato tydelig notert. Foto: Statens Vegvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 8.000 ungdommer kan muligens øvingskjøre ulovlig. Har du fått bevis på at du kan øvingskjøre i 2009, men ikke tatt mørkekjøring, kan retten til øvingskjøring være gått ut. Sjekk datoen på beviset.

Regelendring i fjor

I 2009 ble reglene for øvingskjøring endret. De som tok trafikalt grunnkurs i den lyse årstiden, fikk frist på seg til 31. januar året etter for å gjennomføre mørkekjøring. Det første kullet etter regelendringen kom, hadde altså til utløpet av januar 2010 på seg, til å gjennomføre mørkekjøring.

- Slik det var før, kunne den som tok trafikalt grunnkurs i den lyse årstida i verste fall øvingskjøre i nesten to år, få førerkort og fortsatt kjøre det meste av året før den obligatoriske mørkekjøringa ble gjennomført, sier Lars-Inge Haslie i seksjon for trafikkopplæring i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Regelendringen ble begrunnet i at mørkekjøringstrening er så viktig, at det bør inngå i opplæringen så tidlig som mulig.

Datosjekk ikke bare viktig om du øvingskjører. Sjekk førerkortet ditt - ikke alle klasser varer livet ut

8.000 har ikke tatt mørkekjøringskurs

Flest syndere mot de nye reglene finnes i Akershus, Oslo og Hordaland, der henholdsvis 1.040, 1.230 og 950 blivende sjåfører ikke har gjennomført mørkekjøringen. Og det totale antallet på landsbasis er stort, hele 8.000 unge øvingssjåfører kan altså være ute på veiene uten å ha fått grunntrening i mørkekjøring.

På grunn av det høye antallet, gir Statens vegvesen alle som ikke har gyldig bevis etter de nye reglene amnesti.

- Alle som ikke har gyldig bevis må ta kontakt med en av Statens vegvesens trafikkstasjoner for å få utvidet retten til å øvingskjøre, sier Haslie videre, og oppfordrer alle til å ta mørkekjøring så tidlig som mulig til høsten.

Ulovlig kjøring kan medføre reaksjoner fra politiet.

Les også: 450.000 sjåfører tror de ville strøket

Innført i 2005

Må jeg ha bevis for å øvingskjøre, sier du? Dagens føreropplæring ble innført i 2005, og det kreves at enkelte av trinnene gjennomføres på kjøreskole. For å få lov til å øvingskjøre, må du ha gjennomført trafikalt grunnkurs, privat eller ved godkjent opplæringsinstitusjon. Etter at mørkekjøringsdelen av kurset er gjennomført, gjelder retten til å øvingsskjøre uten tidsbegrensning.

Her finner du mer informasjon om føreropplæring fra Statens vegvesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!