PASS PÅ NØKKELEN: Du ville neppe lagt 400.000 kroner på kommoden rett innenfor ytterdøra i huset. Men det er i virkeligheten det mange gjør når de legger bilnøkkelen lett tilgjengelig for tyver.
PASS PÅ NØKKELEN: Du ville neppe lagt 400.000 kroner på kommoden rett innenfor ytterdøra i huset. Men det er i virkeligheten det mange gjør når de legger bilnøkkelen lett tilgjengelig for tyver.Vis mer

Tyveri med bilens nøkkel

8 av 10 opp­bevarer bilnøkkelen feil

I fjor ble det stjålet over 3.000 biler i Norge – de fleste med bilens egen nøkkel.

Åtte av ti oppbevarer bilnøkkelen feil, viser en fersk undersøkelse fra svenske Støldskyddsföreningen.

En undersøkelse gjort av Norstat for If i Norge i 2011, viste noe av det samme: Den gang sa 27 prosent at de oppbevarer bilnøkkelen på bordet i gangen eller ved utgangsdøra hjemme, og 30 prosent at de oppbevarer bilnøkkelen i et eget nøkkelskap hjemme. 24 prosent sa at bilnøkkelen blir værende i lomma eller i veska.

- Vi kjenner oss godt igjen i disse tallene. Folk ser på bilnøkkelen som et verktøy og ikke en verdigjenstand, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring til Dinside.

- De fleste moderne biler har svært gode systemer som sikrer mot tyveri. De er vanskelige å starte uten nøkkel. Når vi får inn meldinger om tyveri, er det derfor ofte bilens egen nøkkel som er brukt, forklarer han.

- Glem nøkkelskapet

Clementz mener derfor at bilnøkkelen bør oppbevares som en verdigjenstand - ikke i nøkkelskapet eller på kommoden rett innenfor ytterdøra.

- Gjør du det blir det enkelt for tyvene å finne den, dersom de bryter seg inn.

Nøkkelen bør heller ikke legges igjen i lomma på ei jakke i garderoben på restauranten eller treningssenteret.

VERDIGJENSTAND: - Bilnøkkelen er en verdigjenstand og bør oppbevares deretter, mener kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If
VERDIGJENSTAND: - Bilnøkkelen er en verdigjenstand og bør oppbevares deretter, mener kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If Vis mer

- Dersom tyvene får tak i en nøkkel, er det bare å sette seg inn og kjøre, sier Clementz, og legger til at en del stjålne biler forsvinner raskt ut av landet.

– For ikke lenge siden gikk svensk politi til aksjon i Stockholm havn, hvor de fant en rekke stjålne biler i containere, klare til å bli fraktet ut av Skandinavia. Alle var trolig stjålet med bilens egen nøkkel, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Det har for øvrig vært en nedgang i antall biltyverier i Norge de siste åra. I 2014 ble det meldt stjålet 4.973 biler, mens det i 2017 var 3.147 biler som ble stjålet, ifølge tall fra Finans Norge.