Barn er uberegnelige i trafikken, de kan finne på de merkeligste ting - og biler er ikke farlige... Foto: Jan Harry Svendsen
Barn er uberegnelige i trafikken, de kan finne på de merkeligste ting - og biler er ikke farlige... Foto: Jan Harry SvendsenVis mer

6-åringer: Uberegnelige i trafikken

Seksåringer på skolevei er uberegnelige. Plutselig kan de finne på å løpe ut i veien, ofte under lek. De ser ikke farene på samme måte som oss, rett og slett fordi sansene ikke er fult utviklet.

Å ferdes langs skolevegen for en seksåring er en vanskelig oppgave, fordi den krever bruk av sanser som ikke er fullt utviklet ennå.

Konsentrasjon

Når man beveger seg langs en vei må man hele tiden ta beslutninger, lese trafikkbildet og samtidig passe på at man ikke setter seg selv i farlige situasjoner. Hele tiden må seksåringer passe på slik at de ikke trår ut i veien, kolliderer med syklende eller andre gående. Alt dette setter store krav til konsentrasjon, en evne som forbedres fra barnet er 7 år gammelt og til det er 13. Man regner med at evnen til konsentrasjon først er fullt utviklet i 13-14 års alderen.

Lar seg ikke stoppe

Men perspektivet blir først riktig skremmende når man vet at oppmerksomheten hos små barn styres av nysgjerrighet og tiltrekkes av tilfeldige, iøyenfallende ting og begivenheter i omgivelsene. Det betyr at en seksåring som ser noe spennende på den andre siden av veien, går for å undersøke - selv om det kommer biler. Oppdager de en fare har dessuten undersøkelser vist at barn opp til ni år ikke er i stand til å stoppe brått, de bare fortsetter.

Ser ikke, hører ikke

Andre viktige sanser er syn og hørsel, ingen av disse er fullt utviklet når seksåringene tar fatt på skoleveien. Helt opp til 15-års alderen utvikler synet seg, og først da er man helt i stand til å tolke synsintrykkene. Hørselssansen er heller ikke fult utviklet, og blir det heller ikke før barnet er 8 år gammelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelige å se

Et annet faremoment er størrelsen på seksåringene. De kan uten problemer skjule seg bak en parkert bil, eller i buskene langs veien - og plutselig kan de springe ut i veien foran deg.
Kommer du kjørende i 60 kilometer i timen og barnet løper ut i veien 30 meter foran deg, har du ikke mulighet til å stoppe. Ulykken er et faktum og du treffer med en hastighet på 30 kilometer i timen. Undersøkelser fra Sveits peker på at seksåringer har en tendens til å krysse veien nettopp når du er 30 meter unna. Kjører du i 50 kilometer i timen rekker du akkurat å stoppe i tide, men det forutsetter lynrask reaksjon og tørt føre.

Ditt ansvar

Det er ditt ansvar som bilfører at seksåringene kommer seg trygt til og fra skolen. Forvent det uventede, og avpass farten etter forholdene. Ikke tro at barnet ikke vil løpe ut i veien foran deg, tro at det vil gjøre akkurat det.
Barn er uberegnelige og anser ofte ikke biler som farlige, det må vi som bilførere ta konsekvensen av.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.