507 hestekrefter i Volvo C30

SEMA i Las Vegas, USA er den årlige stormessen for underleverandører til bilindustrien, tilbehørsprodusenter samt tunere og trimmingseksperter. Volvo benytter nok en gang anledningen til å vise ekstreme varianter av "siviliserte" modeller - i dette tilfellet nykommeren C30.

507 hestekrefter i Volvo C30

507 hestekrefter i Volvo C30

  1. Store bilder!


Det imponerende er på mange måter at en råtass som denne C30 med over 500 hestekrefter faktisk presenteres av Volvo på offisielt vis. Det må sies at Volvo i Europa forblir tause og ikke nevner begivenheten med et ord - dette er noe Volvo i Nord-Amerika alene tar ansvaret for. Hva dreier det seg så om?

Volvos nye kompaktmodell

Da Volvo C30 endelig ble vist for publikum i Paris for en drøy måned siden var det sannelig på tide. Produsenten hadde da holdt en "teasing"-kampanje gående ganske lenge - senest med en nær-produksjonsmodell kalt Design Concept som ble vist i Detroit i januar og i Genève i mars. Den internasjonale lanseringen av den ferdige bilen fant sted nylig, og den snertne tredørs-kombien er nå på markedet til priser fra 235.000 kroner (2007-pris) hvilket gjør den noe rimeligere enn de åpenbare konkurrentene BMW 1-serie og Audi A3.

Radikal motorsport-teknologi

507 hestekrefter i Volvo C30


Bilens image skal passe til yngre kjøperes ønsker og behov. Kundegruppen det tas sikte på er unge, trendy uten tung familiebyrde. Kjernefamilier finnes det nok av andre Volvo-modeller for. Da passer det bra å bruke C30 som showcase for foreningen av Volvos dynamiske design og underleverandørers kompetanse. Det er her SEMA kommer inn. Mega-messen i Las Vegas, for de profesjonelle innen tilbehør og komponenter til bilindustrien, passer ypperlig for å skape blest og knytte en viss bling-faktor til bilen som skal ha et hipt image. Akkurat denne bilen, C30 Evolve, er - som navnet tilsier - bygget av Evolve Cars Inc., som har bygget om og trimmet C30 ved å anvende formel 1-teknologi. Karosseriet er redesignet for optimal aerodynamikk og marktrykk. Hvorfor? Jo, bilen skal kunne gå fort - svært fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trimmet T5-motor

507 hestekrefter i Volvo C30


Evolve har modifisert den kjente femsylindrete Volvo-motoren. Uten å gå i detalj på hvordan resultatet er oppnådd kan vi imidlertid konstatere at det er mer enn imponerende: 507 hestekrefter ved 6.100 omdreininger og godt over 600 newtonmeter ved 3.800 omdreininger. Et av elementene som gjør dette mulig er en spesiell teknikk for ladeluftkjøling som gjør at det er en nedkjølt eksosstrøm som kommer tilbake til turboen. For å overføre de voldsomme kreftene til veien har Evolve valgt å utstyre C30 med firehjulsdrift fra Haldex - noe som godt kunne komme på serieproduserte C30 etter hvert.
Denne ganske spesielle Volvoen har Pirelli P-Zero Rosso dekk - 265/30-19 foran og 355/25-19 bak.

Vi skulle gjerne ha testkjørt bilen, men den kan bli vanskelig å få tak i. Det dreier seg nemlig i øyeblikket om et unikt eksemplar. Bilen reklamerer ikke bare for Evolve's know-how innen bilsport men også for Volvos sikkerhets-systemer, som alle finnes på C30 Evolve. Interiøret er minimalistisk som seg hør og bør for en racerbil med sikkerhetsbur, men Dynaudio stereoanlegg og raffinert skinninteriør skal gjøre livet om bord hakket bedre enn spartansk.

Volvo viste også andre spennende ting I Las Vegas. Vi vil komme tilbake med informasjon om disse - og om andre SEMA-nyheter.

  • Store, heftige bilder!
  • Her finner du mer Volvo-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder