Kvinner har dårligere selvtillitt på veien enn menn. Det er et av funnene i denne førerkortundersøkelsen.
Kvinner har dårligere selvtillitt på veien enn menn. Det er et av funnene i denne førerkortundersøkelsen.Vis mer

450.000 tror de ville strøket på førerprøven

15 prosent av førerkortinnehaverne ville ikke greid teori- og førerprøven nå, mener de selv.

Det står dårlig til blant norske bilførere, skal vi tro dem selv. 450.000 av omkring 3 millioner førerkortinnehavere, anslår at de ikke ville klart teori- og førerprøve om de måtte ta den nå. Det viser en undersøkelse fra skadeforsikringsselskapet IF.

- Faktisk tror vi at langt flere - særlig eldre - ikke ville bestått den teoretiske førerprøven, siden det gjennom årene er innført mange nye skilt og reguleringer. Om disse er overrepresentert på ulykkesstatistikken kan vi bare spekulere i, men det trenger ikke være slik. Det kan være at nettopp på grunn av sin usikkerhet så er dette svært forsiktige bilister som heller karakteriseres som sinker enn skadevoldere, sier bilskadesjef i IF, Cecilie Frivold, i en pressemelding.

Disse syndene gir deg prikker i førerkortet

- Ville ikke stått til oppkjøring

Men tro ikke at det bare er de som har kjørt i 30 år vi har grunn til å mistenke for å ha dårlig tak på teori og praksis. I sommer prøvde DinSides unge motorjournalist Cato Steinsvåg seg på en time med en kjørelærer. Resultatet var ikke egnet til å imponere.

Slurvete! - slik lød dommen fra kjørelæreren etter fullført time, og sier at "eleven" neppe hadde stått til oppkjøring.

Din stemme:

Tror du at du selv ville bestått førerprøve og teoriprøve om du skulle tatt den nå? (Avsluttet)
Ja, helt sikkert(43%)
Innrømmer at jeg er usikker(42%)
Nei, er redd jeg ville strøket(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Undersøkelsen fra If sier at de yngste er mest selvsikre. Sjåfører mellom 18 og 20 er de som i minst grad tror de ville strøket på teori- og førerprøven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn halvparten mener de er bedre enn snittet

52 prosent av de spurte i undersøkelsen mener de er bedre bilister enn gjennomsnittet av sjåfører i Norge. Mennene er mest selvsikre; 60 prosent mener å være bedre enn snittsjåføren, mens 45 prosent av kvinnene hevder det samme. De mest selvsikre bilistene bor i Troms og Nord-Trøndelag, mens de minst selvsikre bor i Hordaland.

28.500 sjåfører risikerer bot om de ikke har med helseattest

Mer behov for opplæring

Seniorforsker på trafikkpsykologi Dagfinn Moe ved Sintef påpeker i pressemeldingen at trafikkbildet blir stadig mer komplekst, trafikken øker og det kommer stadig til nye skilter og regler. Derfor mener han at de fleste vil trenge oppfriskning av både praktiske og teoretiske ferdigheter fra tid til annen, og at nye og kompliserte biler også gir nytt behov for opplæring.

Undersøkelsen er utført av Sentio, på et representativt utvalg på 1.900 personer fra Norstats webpanel i juni 2009.