Brudd på veitrafikkloven fører ofte til forenklede forelegg. Det kan koste deg dyrt. Foto: Colourbox
Brudd på veitrafikkloven fører ofte til forenklede forelegg. Det kan koste deg dyrt. Foto: ColourboxVis mer

4.200 kroner for å snike i køen

Sitter du i kø og er fristet til å snike litt ved hjelp av kollektivtfeltet, bør du være klar over at det kan koste deg dyrt.

Hvis du hadde visst hva det koster deg å bryte trafikkreglene, hadde du da gjort det? DinSide gir deg et lite innblikk i hva ulike trafikkforseelser koster. Og det er ikke lite.

Kollektivsnikene

Mange sitter fast i kø til og fra jobb. Da er det selvfølgelig veldig fristende å snike seg frem ved å benytte kollektivfeltet. Tidspress, barn i barnehage og SFO kan være grunner som får deg til å bryte loven. 4.200 surt opptjente kroner må du ut med hvis du blir tatt urettmessig i kollektivfeltet.


Kollektivfeltet ble fra 2009 stengt for minibusser og mange tror også elbilene etterhvert vil miste det privilegiet det er å få kjøre forbi køen sammen med buss og drosje.

Veldig fort, veldig dyrt

DinSide har tidligere omtalt fartsbøter i ulike fartssoner. Satsene er uendret, men det er en sats som ikke er nevnt her.

Når fartsgrense på motorveg er 90 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er 36 km/t til og med 40 km/t er det forenklede forelegget på 9.000 kroner. Det er mye penger å betale for å kjøre for fort, men ikke like mye som en svenske måtte ut med da han kjørte for fort i Sveits.

Fellesbot

Hvis det foreligger flere overtredelser som kan avgjøres ved forenklet forelegg, kan disse avgjøres ved en fellesbot. Den høyeste enkeltbot gis fullt ut, og summen av de øvrige bøter reduseres med 50 prosent. Havner du allikevel over 15.000 kroner selv med rabatt, skrives det ikke ut forenklet forelegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politioverbetjent Knut Erik Storbæk Foto: Politiet
Politioverbetjent Knut Erik Storbæk Foto: Politiet Vis mer


- Det er ikke lov å gi forenklet forelegg om den samlede fellesboten overstiger 15.000 kroner etter strafferabatt, sier politioverbetjent, Knut Erik Storbæk.

- Konsekvensen blir derfor en direkte anmeldelse av forholdet, forklarer Storbæk.

Skiltregler

Kjøring med motorvogn i strid med trafikkskiltene
Forenklet forelegg 4.200 kroner
Innkjøring forbudt
Svingforbud
Vendingsforbud
Påbudt kjøreretning
Påbudt kjørefelt
Påbudt rundkjøring
Kollektivfelt, trafikkreglene § 5
Sambruksfelt, trafikkreglene § 5
Envegskjøring
Gågate


Regler er til for å følges. Det samme kan sies om trafikkskilt. Bryter du noen av de undernevnte reglene og du blir tatt, koster det 4.200 kroner.

Blir du først tatt og vedtar boten, lønner deg seg å betale. I en tabell under viser vi fengselsstraffene som følger dersom du ikke betaler boten.

Parkeringsbøter

En annen typisk bilistforseelse er å feilparkere. Dette har egne gebyrsatser som kan variere fra sted til sted. Tall fra 2008 viste at Oslo-bilister fikk i snitt én parkeringsbot hver i året.

Visste du at...

Det er ikke bare bilister som kan bli bøtelagt. Fører av sporvogn kan også få bøter. Forenklet forelegg kan også ilegges fører av sporvogn hvis han/hun bryter vegtrafikkloven

Du kan som syklist også bli bøtelagt, men det er sjelden og med betydlig lavere summer. 900 kroner må du ut med hvis du ikke har foreskrevne lykter montert eller tent. Kjører du som syklist i strid med skiltene;

 • Innkjøring forbudt
 • Forbudt for alle kjøretøy
 • Forbudt for syklende
 • Forbudt for syklende og gående

 • koster det deg altså 900 kroner.

  Det smarteste og billigste er uansett å følge reglene, uansett fremkostmiddel.

  Les også om andre forhold som kan føre til at du blir bøtelagt

  Ved bøtelegging fastsettes følgende fengselsstraff dersom boten ikke blir betalt:
  Botens størrelseFengselsstraff 
  Ved bot til og med kr 3000,-3 dager fengsel 
  Ved bot til og med kr 4000,-5 dager fengsel 
  Ved bot til og med kr 5000,-7 dager fengsel 
  Ved bot til og med kr 6000,-11 dager fengsel 
  Ved bot til og med kr 8000,-15 dager fengsel 
  Ved bot over kr 8000,-20 dager fengsel