En av ti ble stoppet utenfor Oslo mandag morgen, på grunn av manglende kjettinger. Foto: Colourbox.com
En av ti ble stoppet utenfor Oslo mandag morgen, på grunn av manglende kjettinger. Foto: Colourbox.comVis mer

40 vogntog stanset på Østlandet

Alle manglet kjettinger.

Statens vegvesen melder mandag at de har stanset hele 40 vogntog fra å kjøre videre på E6 sør for Oslo. Alle vogntogene manglet kjettinger, noe som er uforsvarlig på føret på Østlandet denne morgenen. Totalt ble 400 vogntog kontrollert mellom 06 og 08 i dag tidlig.

Slik gikk det med Einar, da han fikk seg en kostbar kjettingleksjon

Skal ha sju kjettinger

Vogntog kjører uten pigg og spesielle vinterdekk, men er pålagt å ha med kjettinger etter 1. november. Hvert vogntog skal ha med sju kjettinger. Ingen av de 40 vogntogene som ble stoppet i dagens kontroll fikk gebyr, men de måtte altså ta en uønsket pause.

– Det ville være uforsvarlig å slippe vogntog inn i morgentrafikken i Oslo og videre nordover uten kjettinger tilgjengelig, sier leder av utekontrollseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Geir Mjøsund i en melding fra vegvesenet.

Se også Donna Diesel, som skal lære opp trailersjåførene.

Fra og med torsdag denne uken, slipper ingen fra kontroll om de ikke har kjettingene på plass.

– Det er særlig viktig med kjettinger for tunge kjøretøy som skal over fjellet til Vestlandet eller mot Trondheim, sier Mjøsund.

Les også: Dette bør du ha med i bilen, når du skal på langtur vinterstid.

Ønsket strengere krav

Tidligere i høst ble det fremmet ønsker om strengere krav til vogntogenes dekk. Vegdirektoratet har sendt ut et høringsforslag om nye krav til vinterdekk for kjøretøy over 3.500 kilo, med forslag til minimumskrav om fem millimeter mønsterdybde på tunge kjøretøy i en gitt periode i vinterhalvåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget innebærer også påbud om bruk av vinterdekk på disse kjøretøyene i den samme perioden.

Vogntog har ifølge Vegdirektoratet også flere ulykker om vinteren enn øvrige kjøretøy. Det skjer også flere vogntogulykker om vinteren på is og snø enn for trafikken under ett (tall fra 2006-2010).

GUIDEN: Alt du trenger vite om vinterdekk og dekkskift