Kalles tilbake

38 bilmodeller brann-utsatt

Bare siden august i fjor har fabrikkene varslet om feil som kan føre til brann i 38 bilmodeller. Kunder med Volvo, BMW og Mercedes er hardest rammet.

DRAMATISK: Det er dramatisk når en bil begynner å brenne. En brann i motorrommet kan spre seg raskt til hele bilen. Foto: Rune Korsvoll
DRAMATISK: Det er dramatisk når en bil begynner å brenne. En brann i motorrommet kan spre seg raskt til hele bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Moderne biler, spesielt dieselbiler, ser ut til å være utsatt for brann. På to år har forsikringsutbetalingene etter bilbranner økt kraftig i Norge - fra 196 til 278 millioner kroner. I tillegg er det nå svært mange nesten nye biler som blir tilbakekalt på grunn av feil som kan føre til brann.

380 tilbakekallinger i fjor

EU-kommisjonen har et organ kalt Rapex Rapid Alert System som holder kontroll på tilbakekallinger av produkter med farlige feil, herunder biler.

Vi har studert statistikken, og i fjor annonserte 42 bilprodusenter totalt 380 tilbakekallinger av tilsammen 299 forskjellige modeller.

Mange av disse var på grunn av mulighet for brann. Siden starten av august og fram til i dag – altså på litt over et halvt år – har fabrikkene varslet at 38 bilmodeller som selges i Norge må kalles tilbake for å fikse feil som kan medføre brann. I bunnen av artikkelen ser du hele listen og hvilke biler de gjelder og hvilke feil som må fikses. Alle tilbakekallinger finner du på nettstedet car-recalls.eu, som oppdateres ukentlig.

DIESEL UTSATT: det ser ut til at dieselmotorer, som sprøyter inn drivstoffet med svært høyt trykk, er spesielt utsatt. Lekkasjer, sot-avleiringer og kortslutninger er feil som kan medføre brann. Foto: Volvo
DIESEL UTSATT: det ser ut til at dieselmotorer, som sprøyter inn drivstoffet med svært høyt trykk, er spesielt utsatt. Lekkasjer, sot-avleiringer og kortslutninger er feil som kan medføre brann. Foto: Volvo Vis mer

Lekkasjer og kortslutninger

Her er noen eksempler:

Volvo har kalt tilbake så og si alle sine dieselbiler fordi det oppstår store avleiringer av sot i innsugsminifolden. Det kan medføre at den blir tett og smelter, med påfølgende motorstopp og diesellekkasje som kan føre til brann.

Nylig gikk Mercedes ut og opplyste at de kaller tilbake 300.000 dieselbiler fordi det er fare for kortslutning i motorrommet, som igjen kan føre til brann. Mercedes har også hatt oljelekkasje fra turboen på noen modeller, noe som også kan føre til brann.

Dieselbiler utsatt

Moderne dieselbiler ser ut til å være mer utsatt en andre biler. Drivstoff under svært høyt trykk og resirkuleringssystem for eksosgass har vært framhevet som et par årsaker.

I sommer måtte BMW for eksempel kalle tilbake 324.000 dieselbiler i Europa etter 27 motorbranner på kort tid i Korea. Det var en feil på en ventil for resirkuleringen av eksosgassen som var årsaken til brannene.

LITT DIN FEIL: Bileierne har sluttet å vaske i motorrommet. Det gir økt fare for brann, mener forsikringsselskapene. Foto: If
LITT DIN FEIL: Bileierne har sluttet å vaske i motorrommet. Det gir økt fare for brann, mener forsikringsselskapene. Foto: If Vis mer

I Norge gjelder de siste tilbakekallingene til Volvo 9.219 biler, fra modellåret 2014-2019. Alle de berørte bilene har dieselmotor med fire sylindre.

Blir svært sjelden brann

- Volvo Cars sine undersøkelser har påvist at i svært sjeldne tilfeller kan innsugningsrøret til motoren, som er laget av plast, smelte og deformeres. I ytterste konsekvens er det en mulighet for at en lokal brann kan oppstå i motorrommet, men dette er svært sjelden, sier PR- og kommunikasjonssjef Erik Trosby i Volvo Car Norway til Dinside.

Han presiserer at denne tilbakekallingen gjøres som et forebyggende tiltak. Utbedringer som følge av slike tilbakekallinger skjer normalt uten kostnader for kundene. Bileierne vil ofte få beskjed om dette, eller utbedringene utføres i forbindelse med service. På biler som er bruktimportert til Norge, har ofte ikke importøren oversikt over hvem som eier de aktuelle bilene.

SVÆRT SJELDEN: - VI kaller tilbake for å være på den sikre siden. Det er svært sjelden det oppstår brann, sier PR- og kommunikasjonssjef Erik Trosby i Volvo Car Norway. Foto: Volvo
SVÆRT SJELDEN: - VI kaller tilbake for å være på den sikre siden. Det er svært sjelden det oppstår brann, sier PR- og kommunikasjonssjef Erik Trosby i Volvo Car Norway. Foto: Volvo Vis mer

Avanserte biler og salting

Det er svært dramatisk når bilen begynner å brenne. De siste årene har altså antall bilbranner økt jevnt og trutt – fra 3291 i 2016 til 3496 i 2018. Verre er økningen i forsikrings-utbetalingene. De økte med 42 prosent på disse to årene – fra 196 til 278 millioner kroner, ifølge Finans Norge.

Noen enkelt årsak til økningen kan ikke forsikringsselskapene peke på. De setter skylden på mer avanserte biler med mer elektrisk utstyr, i kombinasjon med mer salting på veiene. Men også bileierne får litt av skylden fordi de er dårligere til å vedlikeholde bilene sine med blant annet motorvask.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!