30% flere avskiltninger

Antall avskiltninger har økt med ca. 30 % i år i forhold til i fjor. Dette er i hovedsak et resultat av innføringen av Periodisk Kjøretøykontroll(PKK).

Dette forteller Kjell Hasselgren i Vegdirektoratet.
-Mange velger å få bilen avskiltet i stedet for å reparere den, sier Hasselgren.

757.762 kontrollerte

Fra kontrollene begynte 1.januar i år og fram til i dag, har 757.762 biler vært gjennom kontrollen. Vegdirektoratet mottar daglig omtrent 5000 kontrollsedler som plottes inn i deres registre, så det statistiske grunnlaget utvides stadig. En del vanlige feil og mangler holder seg imidlertid prosentvis konstant og blir påvirket i svært liten grad.

Gjennomsnittlig 2,3 feil

Av de bilene som faktisk får påpekt visse feil og mangler, har de i gjennomsnitt 2,3 feil som er såpass alvorlige at bilen må repareres før den kan godkjennes. En PKK-kontroll omfatter en liste på rundt 400 punkter. Av disse utmerker feil på bremser seg som den vanligste feilen. Nest største syndebukk er lys og refleks.

Mest bremsefeil

Oversikten fra Vegdirektoratet viser at 31% av feilene ble funnet på bilen bremser, 19% på lys/refleks, 16% på hjul/hjuloppheng, støtdempere eller dekk, 10% for mye miljøutslipp, 10% på bilens bærende konstruksjoner/karosseri, 8% på styring, 4% på speil/vinduer, og 2% på andre mangler.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.