2.500 ulykker i uken skyldes forkjølelse...

Førere som nyser risikerer å kjøre 15 meter i blinde!

Hva gjør du når du nyser? Lukker øynene? Det gjelder nærmest alle, og det er ikke spesielt forenelig med trafikksikkerhet bak rattet.   Foto: Colourbox.com
Hva gjør du når du nyser? Lukker øynene? Det gjelder nærmest alle, og det er ikke spesielt forenelig med trafikksikkerhet bak rattet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske studier antyder at forkjølte sjåfører bør være ekstra observante på å holde avstand til andre i trafikken. Nysing, jakten på lommetørklær og snyting av nesen er ikke spesielt forenelig med å være en trygg sjåfør.

LES OGSÅ:

Nå gir en britisk studie hostende førere skylden for omkring 2.500 ulykker vinterstid - i uken!

Taper fokus

Verksted-kjeden Halfords Autocentres står bak denne studien, som viser at ni prosent av Storbritannias 2,6 millioner førere innrømmer å ha tatt blikket fra veien på grunn av forkjølelse eller influensa, og til avisen Daily Mail sier britisk politi naturlig nok at førere som føler seg syke bør holde seg hjemme.

Dette er ikke den første britiske undersøkelsen som retter en advarende pekefinger mot hostende bilister. I 2009 så vi en tilsvarende undersøkelse fra forsikringsselskapet Lloyds TSB. De sammenlignet det å sette seg bak rattet i forkjølet tilstand med å innta en dobbel whisky før turen.

Les også: Trafikkfarlige piller

Medisinene utgjør også en fare

Ikke bare kan selve symptomene, som snørr, tårer og nysing føre til at føreren mister konsentrasjon og oppmerksomhet. Også medisiner man velger å ta kan medføre økt risiko, for eksempel inneholder kjente reseptbelagte medisiner mot hoste morfinlignende preparater.

Fra 1. februar 2012 ble det her i landet innført nye regler for kjøring under påvirkning av andre stoffer enn alkohol. Disse reglene skal gjøre det lettere for politiet å ta bilister som kjører under påvirkning av diverse stoffer.

De 20 stoffene som kommer inn under et nye regelverket får du en oversikt over her.