<b>INNHOLDET:</b> Stor eske med mye innhold fra Clas Ohlson.  Foto: ØYVIND PAULSEN
INNHOLDET: Stor eske med mye innhold fra Clas Ohlson. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

2. Plass: Clas Ohlson

Ryggekameraet som gjør mye riktig.

Med en pris på 1.398 kroner er ryggekameraet fra Clas Ohlson testens dyreste alternativ, og førsteinntrykket er godt: Det ser nemlig bra ut.

Dessverre får illusjonen seg en liten knekk når vi løfter den opp og kjenner på den. Også dette er nemlig et produkt i klassisk hardplast. Det er likevel hvordan kameraet fungerer som er viktig, og der klarer alternativet fra Clas Ohlson seg ganske så bra.

Selve enheten

Det første vi legger merke til er at skjermen er utstyrt med en liten solskjerm, som gjør innholdet på skjermen enklere å se på solrike dager. En enkel, men praktisk funksjon altså.

Forøvrig virker det som om Clas Ohlson tror at mer er bedre.

Armen på vindusfestet til skjermen er nemlig så langt at Clas Ohlson-skjermen vil henge og dingle hele 21 centimeter fra vinduet.

Hvis du lurte på hvor de gamle GPS-festene dro for å dø&#8230; At lengden på festet er lang blir tydelig når du sammenligner med Julas alternativ.  Heldigvis kan det bøyes.. Foto: ØYVIND PAULSEN
Hvis du lurte på hvor de gamle GPS-festene dro for å dø… At lengden på festet er lang blir tydelig når du sammenligner med Julas alternativ. Heldigvis kan det bøyes.. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Har du en nyere bil med dypt dashbord kan det være en fordel, men har du som meg en bil med et lite dashbord, får du fort følelsen av å ha skjermen alt for nærme, noe som kan være irriterende. Dette gjelder det altså å være klar over før du drar kortet.

Og det stopper ikke der heller, for også skiltfestet til kameraet er testens lengste med sine 37 centimeter. Hvorfor det er nødvendig når konkurrentene klarer seg med langt mindre, er for oss en liten gåte, men her får du i hvert fall nok av festepunkter...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiltfestet til Clas øverst, mens Julas er nederst. Foto: ØYVIND PAULSEN
Skiltfestet til Clas øverst, mens Julas er nederst. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


I bruk

I likhet med Julas alternativ bruker også dette ryggekameraet analog overføring. Resultatet er at vi også her opplever litt forstyrrelser i bildet når vi rygger, spesielt i tettbygde strøk. Det skjer riktignok ikke fullt så ofte som på Julas alternativ, men det er tydelig at Biltemas digitale overføring gir et mer stabilt resultat.

Litt forstyrrelser må du tåle her. Foto: ØYVIND PAULSEN
Litt forstyrrelser må du tåle her. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Legg forøvrig merke til at skjermen her har en antenne du kan vippe opp. Dessverre merket vi ikke noen forskjell når det gjaldt forstyrrelser uansett hvilken retning antennen sto i, så vi lot den derfor bare ligge nede. Det kan imidlertid tenkes at dette vil variere fra bil til bil, så her kan det være verdt å prøve seg fram.

Sliter du med flimring eller forstyrrelser, er det forøvrig verdt å merke seg at Clas Ohlson også har lagt med ledning, slik at du kan koble til via kabel.

Betjening: På høyre side kan du velge lysstyrke og kontrast, og her er det bare å trykke gjentatte ganger på knappene til du får det resultatet du ønsker, i tillegg til at du kan velge om bildet skal speilvendes. Enkelt og greit altså.

Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN
Foto: ØYVIND PAULSEN


Konklusjon


Jevnt over opplevde vi bildekvaliteten som god nok, med unntak av at vi irriterte oss litt over forstyrrelsene i bildet i tettbygde strøk.

Kameraet til Clas Ohlson gjør imidlertid en god jobb i overgangen mellom lyse og mørke partier, for eksempel når du en solværsdag rygger inn i en mørk garasje.

2. Plass: Clas Ohlson


På dette punktet er Clas Ohlsons og Biltemas alternativ klart bedre enn Julas.

Vi skulle også ønske at det hadde vært mulig å koble til flere kameraer, og at det hadde vært hjelpelinje i displayet.