17 biler under 70 000

Det finnes flere gode biler å velge mellom enn man skulle tro.

<b>STØRRELSEN TELLER:</b> Mindre bil, betyr nyere bil for de samme pengene. Det er lett å gå seg vill i bruktjungelen. Illustrasjon: PER ERVLAND  Foto: COLOURBOX.COM
STØRRELSEN TELLER: Mindre bil, betyr nyere bil for de samme pengene. Det er lett å gå seg vill i bruktjungelen. Illustrasjon: PER ERVLAND Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de som ikke bruker bilen veldig mye kan det være mye penger å spare på å kjøpe brukt. En billig bruktbil kan gjøre like stor nytte som en helt ny en.

LES OGSÅ:

Er du ute etter en stor sikker familiebil, bør du fortsatt legge flere kroner i det. Klarer du deg derimot med en småbil, får du fortsatt fem år gamle biler for relativt lite penger. En tommelfingerregel er at prisen halveres de fem første årene. For flere detaljer om hva ulike biler faktisk forsøkes solgt for, sjekk Dinsides kalkulator som viser hva bilen er verdt.

De beste og dårligste bruktbilene

Så nytt som mulig

Det kan være en morsom øvelse å lete etter billige bruktbiler på nettet. Finn.no er størst på bil med sine drøyt 64 000 annonser, mens Autodb.no har nærmere 9 000 biler til salgs.

Dersom du ønsker bil til 50 000 kroner, så setter du søket 20 000 kroner høyere opp. Det er ingen som forventer å få summen de annonserer bilen for, så det bør være enkelt å få prisen noe ned.

Kryss vekk varebiler fra søkefeltet og sett maksimal kjørelengde til 130 000 kilometer. Begrens søket ytterligere ved å prøve deg frem med årsmodell. Generelt kan man si at jo mer du begrenser søket, jo mer begrenser du størrelsen på bilen.

Stasjonsvogn i mellomklassen forsvinner først, men vær oppmerksom på at det fort kan bli en dyr erfaring å kjøpe en velbrukt familiebil som er eldre enn ti år.

Lakken flasser, som oftest på grunn av sinkslipp, karosseriet ruster, bremserør blir kjeks, ledningsnett blir sprøtt og plasten blir matt.

Summen av alt er en bil som blir vanskeligere å få gjennom EU-kontroll.

DETTE BØR DU SE ETTER

Sikkerhet

Alle biler fikk kollisjonsputer og ABS på 90-tallet, men det har skjedd mye siden den gang. Karosseristrukturen har fått enda hardere kjerne rundt de kjørende og er blitt mykere foran og bak.

Men det er først og fremst tilfanget av aktiv sikkerhet i form av ESP du bør sikre deg å få med. Systemet kan være alfa og omega.

Lav kilometerstand

Felles for alle biler vi anbefaler nedenfor, er at kun få av dem har rundet 100 000 kilometer. Få kilometer må ikke nødvendigvis bety at du får en feilfri bil, men sjansene er større.

Det er en del naturlover som trer i kraft med høyt antall kilometer. Understellsdeler som foringer, støtdempere, fjærer og bremser slites som regel med kilometerne.

Dette er vanlige slitedeler som er lette å bytte, så det byr ikke på problemer, bare utgifter som er greie å vente med.

Kjøper du bil som har passert 140 000 og det ikke finnes dokumentasjon på at noe som helst er byttet, så vil antagelig utgiftene stå i kø.

VIDEOGUIDE TIL BRUKTBILKJØP

Diesel eller bensin?

Hvorvidt du skal velge diesel eller bensin er en smakssak. Bilene vi har sett på her har ganske moderne dieselmotorer med bra skyv og lavt forbruk.

En turbodiesel oppfattes nok for de fleste som et foretrukket alternativ fremfor en selvaspirerende bensinmotor på grunn av trekkraften.

Men tenk over et par ting. Har dieselbilen et partikkelfilter, står du fremfor en stor utgift når denne må skiftes. Har bilen vært mest brukt til småkjøring, eller skal brukes til småkjøring, fyller dette seg raskere enn ved langkjøring.

Nå er det ikke så stor forskjell på drivstoffprisene heller, så om du ikke kjører mye, kan det være like greit med en bensinmotor selv om dieselen bruker mindre. Dessuten er ofte servicene noe billigere på bensinmotorer. Blant annet anbefales bytte av dieselfilter hvert år.

Glem status

Lang kilometerstand er som regel trøbbel. Statusmerker som Audi, BMW og Mercedes bør du styre unna dersom søket ditt er rundt 70 000 kroner. For den summen får du bare gamle biler av disse merkene, med lang kilometerstand.

Skal du få bilregnskapet til å gå opp med slike biler er det en fordel å ha egen garasje med verktøy og ti fingre som er glade i skruing.

Målet må være at årlig bilkostnad på slike biler helst ikke bør overskride 20-25 000 kroner inkludert verditap. Det flotte med så billige biler er at verditapet avtar kraftig, så om du klarer å få tak i en bra bil, har du automatisk også en billig bil.

Velg utradisjonelt

Det kan være greit å holde seg unna de mest ukurante bilmerkene. Det må være mulig å få tak i deler. Ligg unna bilmodeller som ikke er solgt nye i Norge, men som noen har tatt inn på eget initiativ.

Vi nordmenn er livredde for franske bilmerker og det gjenspeiler seg i bruktbilprisene. Men gi dem en sjanse. De er storselgere i Europa og kvaliteten er en helt annen enn den var på 90-tallet.

Kjøpe eller selge? Dinsides kalkulator kan vise deg hva bilen er verdt

Her er noen alternativer:

Citroën Berlingo Multispace 1,6 HDI

2007 - 127 000 km - 69 000,-

image: 17 biler under 70 000

De fleste forbinder dette med varebiler, men med skyvedører på hver side og en stor topphengslet bakluke, er det plutselig en stor stasjonsvogn med ståhøyde for barna. Her får du masse plass for en lav pris og en bil du nesten kan spyle inni.

Du velger den uproblematiske 1,6 liters dieselen som er tilgjengelig fra 75 til 110 hk. Den er hverken kvikk eller inspirerende, men er sterk nok. Velger du bensinmodeller får du ganske nye biler helt ned til 35 000,-. Berlingo fikk 4 stjerner hos EURO NCAP. Det tyske kontrollorganet Dekra har ikke rapport om Berlingo.

Les test av Berlingo

Citroën C1 1,0 SX

2011 - 52 000 km - 52 000,-

image: 17 biler under 70 000

Vesle Citroën C1 er blant de aller minste i klassen. Det er en svært enkel bybil, men er til gjengjeld så billig at du nesten har ny bil når betaler 70 000 kroner. Billigste C1 er spartansk. SX-utgaven kostet 149 000 ny men du får en bedre utstyrt bil. Den har en tresylindret vibrerende énliter på 68 hester og 93 Nm.

Den er underholdende, og overraskende romslig. Motor- og dekkstøy, billige løsninger og svakt utstyrsnivå gir imidlertid en følelse av at C1 ikke er en ferdig bil. Tre stjerner i Euro NCAPs kollisjonstest er ikke veldig bra.

Dekra sier: Færre feil enn gjennomsnittet. Kun vanlige slitasjefeil som bremseskiver og klosser, defekte lys og hjullager er gjengangere.

Les test av Citroën C1

Citroën C3 1,1

2008 - 47 000 km - 69 000,-

image: 17 biler under 70 000

Citroën prøvde seg på en nytolkning av 2CV, uten at noen skjønte det. Bilen ble ingen stor suksess i Norge så bilene får du billig i dag. Du får den med flere motorer fra 1,1 bensin til 1,6 Diesel. Det er ok plass i baksetet og bagasjerommet er godkjent.

C3 er enkel og komfortabel og byr ikke må mange overraskelser. Du får en ganske ny bil for pengene, uten den trøblete og dyre mekanikken som større Citroëner er kjent for. Fire stjerner i kollisjonstest er helt ok.

Dekra sier: Dårligere enn gjennomsnittet. Dårlig kvalitet på bærekuler, fjærer, bremseskiver. Oljelekkasjer i motor og dårlig motorstyring resulterer i Co2 verdier oftere enn normalt.

Les test av Citroën C3

Citroën C4 1.6 HDI SX-Pack


2006 - 116 500 km - kr 69 000,-

image: 17 biler under 70 000

C4 er et trivelig bekjentskap med en design som skilte seg fra mengden. Den runde formen gjør at takhøyden i baksetet blir litt lidende. Bagasjerommet blir også litt mindre enn gjennomsnittet. 1,6 liters dieselen er gjerrig, stille og vibrasjonsfri.

Ingen kruttønne, men drar godt, takket være en overboostfunksjon som gir høyere turbotrykk. Den er overraskende stiv til å være Citroën, men du sitter bra.

Dekra sier. Omtrent gjennomsnittlig på feil. Feil på styrekuler, bremsekalipere som henger, dårlig kvalitet på bremseskiver og høye verdier på eksos.

Les test av Citroën C4

Daihatsu Sirion 1,3 4x4

2006 - 93 000 km 68 580,-

image: 17 biler under 70 000

Med en lengde på bare 3,6 meter tilbyr Daihatsu en av de minste og billigste firehjulstrekkerne i Norge. Bagasjerommet rommer 225 liter og kasseformen med hjulene helt ute i hvert hjørne gir både plass og ok kjøreegenskaper.

Den er kun tilgjengelig med en 1,3 liters bensinmotor på 87 hester, men finnes både med 5-trinns manuell og variabel automat.

Det finnes hverken Dekra-vurdering eller kollisjonstest av denne bilen, men ikke forvent for høy sikkerhet i disse.

Les test av Sirion

Daihatsu Terios 1,3 4x4

2007 - 93 000 km - 69 900,-

image: 17 biler under 70 000

Terios en billig firehjulstrekker med permanent drift på 50/50 foran og bak. Den er forholdsvis velutstyrt med ESP, downhillassist og bakkestarthjelp som standard. I tillegg byr den på svingdiameter på 9,8 meter og totallengde på 405 cm. Med andre ord en svært hendig terrengbil.

Den kostet fra 215 000 da den var ny og var tilgjengelig med to bensinmotor. En 1,3 på 86 hk eller 1,5 liters bensin på 105 hk var tilgjengelig.

Det finnes hverken Dekra-vurdering eller kollisjonstest av denne bilen, med dette er enkel, velprøvd teknikk.

Les test av Daihatsu Terios

Ford Fiesta 1,4 TDCI

2008 - 111 000 km - 59 900,-

image: 17 biler under 70 000

Fiesta er klassens mest kjøreglade og velbalanserte biler. Du får en av de senest produserte bilene av forrige modell for lavpris. Det betyr velbygde biler med få feil, noe også tester antyder. 1,4 literen vi fant på finn har 68 hk og er gjerrig som få.

Materialkvaliteten henger ikke helt med konkurrentene på slutten av livssyklusen. Setene har gode justeringsmuligheter og baksetene er brukbart for tre. Interiøret er nesten blottet for plass å legge ting i. Fiesta klarte hele 4 stjerner i Euro NCAP, så den er blant de bedre småbilene.

Dekra sier: Mindre feil enn gjennomsnittet. Det forekommer elektriske feil, defekthøydejustering av lys og defekte bremselys. Det forekommer brukne fjærer.

Les test av Ford Fiesta

Hyundai Getz 1,5 d

2006 – 76000 km – 69000,-

image: 17 biler under 70 000

Du får Getz med 1,4 eller 1,6 liters bensin, samt en 88 hesters diesel. Gå for 1,4. Getz ser liten ut, men er en romslig bil for klassen takket være en oppreist sittestilling.

Interiøret er av den fargeglade typen, men førermiljø og materialkvalitet gir godt inntrykk. Den er ganske stump og du merker den er høy når du kjører den. Den overrasker med fire stjerne i EURO NCAP.

Dekra sier: Bedre enn gjennomsnittet. Det er registrert defekte lys og oljelekkasjer i motor, korrosjon på bremsesystemet og dårlig eksosanlegg.

Les test av Hyundai Getz

Ford Focus TDCI

2007 - 117 000 km - 69 977,-

image: 17 biler under 70 000

Focusen er bilen du skal kjøpe om du både er glad i kjøreegenskaper og sikkerhet. EURO NCAP ga den fem stjerner i kollisjonstest og hektet samtidig på «Best i klassen» stempelet da de testet den.

Focus er det kjøreglade alternativet til Golf og en langt bedre bil å kjøre. 1,6 liters dieselen kjenner vi igjen fra Citroën og Volvo, og er pålitelig og gjerrig uten å være alt for opphissende. Den er ikke den romsligste stasjonsvognen i klassen, men blant det større du får i denne prisklassen.

Dekra sier. Den ligger på gjennomsnittet. Den har mangler på elektronikk og lys. Så sjekk at alle lys viker som de skal.

Les test av Ford Focus

Smart Forfour 1,3 Passion

2007 - 34 000 km – 54 580,-

image: 17 biler under 70 000

Vi vet ikke om det er urovekkende eller om kjøperne av disse bilene er spesielt kjærlige med dem, men alle som så ligger til salgs har lav kilometerstand. Dette er en bil i Polo-størrelse, men takket være bakseter på skinner får du enten god bakseteplass eller stort bagasjerom. Med sete i bakerste posisjon, får du plass til to bager.

Utseendet er sprøtt, men inni er det lite innovativt. Den er tilgjengelig med en tresylindret 1,1, men 1,3 literen er et bedre alternativ. For summen som kreves, får du mye bil.

Overraskende nok klarte ikke Mercedes mer enn fire stjerner, men bilen har ESP som standard.

Dekra sier: Bedre enn gjennomsnittet, men bremsene slites raskt. Sjekk skiver og klosser.
Les test av Smart ForFour

Skoda Fabia 1,4 diesel

2007 - 86 000 km - kr 65 000,-

image: 17 biler under 70 000

Utseendet er ikke Fabiaens fortrinn. Bagasjeplassen er derimot langt større enn i flere mellomklassebiler. 1,4 literen bruker nesten ikke diesel. Interiøret er ryddig og kvalitetsfølelsen var blant de bedre i klassen under lansering. ESP er ikke standard, så sjekk at din har det. Da har den gjerne Xenonlys også.

Skodaen, som er bygget på Polo, klarer fire stjerner i Euro NCAP.

Dekra sier: Noe dårligere enn gjennomsnittet. Gjengangere er dårlige støtdempere foran, dårlige foringer i bærebroer, dårlige bremseslanger og oljelekkasje på motor og girkasse.

Les test av Skoda Fabia

Mazda 3 1.6

2005 - 92 000 km - kr 70 000,-

image: 17 biler under 70 000

Mazda 3 er en sjelden fugl her hjemme, men ingen dårlig bil. 1,6 literen er kjapp nok og har en litt rå gange, men femtrinnskassen er bra utvekslet for norske forhold.

Mazda 3 har slektskap med Volvo V40 og Ford Focus, og har gode kjøreegenskaper. ESP var ekstrautstyr. Innvendig holder den seg bra ennå, men selv om dette var klassens lengste utvendig, er ikke plassen bedre enn konkurrentene. Mazda 3 klarte fire stjerner i Euro NCAP.

Dekra sier. En bil på det jevne. Dårlige foringer til bærebroene, kan bli dårlige fra 50 000 og oppover. Demperne gir seg ofte ved 100 000. Tåkelysglassene er ofte sprukket.

Les test av Mazda 3

Mazda 6 1,8

2005 - 105 000 km - kr 69 900,-

image: 17 biler under 70 000

6 ble starten på redningen for flere dårlige år hos Mazda. Og det er lett å skjønne når du prøver en. 1,8-liter bensin på 120 hk høres trist ut på papiret, men Mazda har klart å lage en sterk og kvikk motor. Girkassen er presis og lettsjaltet. Kjøreegenskaper og komfort er ivaretatt bedre enn gjennomsnittet, som de pleier å være i Mazda.

Den forholdsvis kompakte designen byr på god seteplass både foran og bak. Gode å sitte i er de også. Også bagasjerommet holder Mondeo-størrelse med sine 500 liter. Fire stjerner i Euro NCAP er ikke best i klassen.

Dekra sier: Kvalitet på gjennomsnittet. Problemer med høyderegulering av frontlykter, slitte bremser, rust på kanaler, rust på braketter for eksosanlegg.

Les test av Mazda 6

Mercedes-Benz A-Klasse 150

2005 - 99 900 km - kr 49 980,-

image: 17 biler under 70 000

Første generasjon A-klasse fikk en uheldig start da den veltet i en svensk elgtest, og viste seg å være en generelt dårlig konstruksjon. Andre generasjon derimot, var en helt ny bil der de gjorde store grep. Det dårlige ryktet og design utenom det vanlige, gjør at du får den lille bilen med den enorme innvendige plassen for en billig penge.

Mange vil like den høye sitteposisjonen. 1,5 literen yter 95 hk og krever 12,5 sekunder for å komme seg til 100 km/t. Det er over gjennomsnittet. Interiøret er nøkternt Mercedes. Den fikk fem stjerner og har ESP som standard, så dette er en av de sikreste småbilene.

Dekra sier: På gjennomsnittet. Den sliter bremser, har problemer med elektrisk og elektronikk. Unormalt slitasje av drivakselmansjetter.

Les test av Mercedes-Benz A-klasse

Opel Agila 1.0

2009 - 65 000 km - kr 59 000,-

image: 17 biler under 70 000

Opel Agila er overraskende romslig og komfortabel for å være 3,7 meter lang. Den bygges av Suzuki i Ungarn.

Korte seteputer til tross, fire voksne får plass i en luftig kupé. Den lille énliteren må finne seg i å jobbe hardt og 65 hester er ikke mye å kjøre forbi med. Giringene er presise og tydelige, noe som ikke kan sies om styringen.

Med fire stjerne i kollisjonstest under lanseringen, finnes det sikrere biler. Dekra har ingen rapporter på Agila.

Les mer om Opel Agila

Opel Astra

2008 - 107 000 km - kr 59 977,-

image: 17 biler under 70 000

Opel har også den kjempestore Vectra for samme pris, men den sliter med en del defekter når den får noen år på seg. Sjekk heller lillebror Astra stasjonsvogn. Ikke like spennende å kjøre som Ford Focus, men et flott alternativ for familien.

Ikke forvent all verdens av budsjettmotoren som er ment for Corsa, men den tar deg frem. Velg eventuelt en større bensin eller diesel.

Astra fikk fem stjerner i Euro NCAP og stempelet «Best i klassen».

Dekra sier: Bedre enn gjennomsnitt. Dårlige styrekuler, knekte fjærer, slitte bremser og oljesvetting fra motor og girkasse, svakhet i rådelager.

Les test av Opel Astra

Peugeot 207 1,6 HDI

2007 - 115 000 km - kr 64 977,-

image: 17 biler under 70 000

Ikke mange tar småbilmarkedet så seriøst som Peugeot. 207 var en stor suksess for Peugeot, og man skjønner hvorfor når man ser og prøver en.

Den var klasseledende da den kom, og var grensesprengende stor da den passerte fire meter i lengden. Bilen er velkjørende og den kler 1,6 HDI aller best. 207 fikk du med to fronter, en av dem litt mer haikjeftpreget enn den andre.

207 fikk fem stjerner hos Euro NCAP, men husk å se etter bil med ESP.

Dekra sier: Peugeot 207 er noe bedre enn gjennomsnittet. Motorkontrollfeil kan gi problemer, knekte fjærer og eksosbraketter, lys og slitte bremseskiver er gjengangerne.

Les test av Peugeot 207

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!