<strong><strong>GRATIS:</strong></strong> Fra 15. juni blir det gratisparkering for flere. Foto: Colourbox.com
GRATIS: Fra 15. juni blir det gratisparkering for flere. Foto: Colourbox.com Vis mer

15. juni får flere parkere gratis

Åpner for fri parkering for flere typer kjøretøy. Men noen får færre plasser å velge i.

Publisert
Sist oppdatert

I dag har elbiler fritak for parkeringsavgift på offentlige parkeringsplasser. Flere egne elbilparkeringer tilbyr også gratis lading og parkering i mange timer i strekk. Men andre såkalte miljøbiler nyter foreløpig ikke godt av lignende fordeler. Dette endres nå.

En forskriftsendring som skal gjelde fra 15. juni tilgodeser nå også andre biltyper enn elbiler.

- Disse endringene skal gjøre det enda gunstigere å bruke miljøvennlige kjøretøy, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Les mer om de fantastiske elbil-fordelene

Hydrogen inn i varmen

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Forskriftsendringen vil fra 15. juni gjøre det mulig også for hydrogendrevne kjøretøy å parkere uten å betale avgift på offentlige parkeringsplasser. (I praksis dreier det seg om svært få biler foreløpig).

Også elektriske motorvogner som er klassifiserte som motorsykler (i hovedsak av merkene Buddy, Reva og Tazzari), er omfattet av avgiftsfritaket. Det er ca 1200 elektriske 4-hjulsmotorsykler på veiene i Norge i dag.

    Elektriske og hydrogendrevne motorvogner, uavhengig av kjøretøykategori, skal kunne parkere avgiftsfritt på offentlig skiltede parkeringsplasser.
Nå lader de gratis, men det kan ta slutt

Parkere på tvers, men ikke på MC-parkeringen

Gratisparkering for flere er ikke den eneste endringen. Mange av disse miljøkjøretøyene er mindre enn ordinære biler. For å utnytte plassen mer effektivt, skal visse elkjøretøy få tillatelse til å parkere på tvers av oppmerkede felt, med flere motorvogner i samme felt.

Har du for eksempel en liten elbil som får alle hjulene innenfor det oppmerkede feltet, og der karosseriet ikke stikker mer enn 40 cm utenfor oppmerkingen på hver side, kan du parkere på tvers. Reva- Tazzari- og Buddy-kjøretøyene er innenfor denne kategorien.

Parkeringsplasser for MC og moped skal etter endringen kun benyttes av tohjulinger. Kjøretøy med tre eller fire hjul skal ikke lenger få bruke denne typen plasser.

Les også: Så dyr kan parkeringsboten bli

Og noen kan droppe hjelmen

Mange kjøretøy ser ut som en bil, men er klassifisert som MC. Nå blir det gitt et utvidet unntak fra hjelmpåbudet for den som benytter tre- og firehjulsmotorsykler, dersom kjøretøyet har karosseri og bilbelte.

Mer finner du her (ekstern lenke).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer