146.500 kjøretøy risikerer avskilting

Har ikke betalt årsavgift.

Oblatene kan fjernes nå, men årsavgiftssynderne kjører ikke trygt på veiene. Foto: Knut Moberg
Oblatene kan fjernes nå, men årsavgiftssynderne kjører ikke trygt på veiene. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå melder Tollvesenet om at de sender ut vedtak om avskilting og registreringssperre på nesten 150.000 kjøretøy. Vedtakene treffer bileiere som ikke har betalt årsavgift. Det er forholdsmessig flest dårlige betalere i Vestfold, fulgt av Finnmark og Hedmark.

De som fortsatt ikke har betalt, og blir avskiltet, slipper likevel ikke unna avgiften. Alle som drøyer med betalingen etter hovedforfall, må ut med tilleggsavgift. Den er for tiden på 250 kroner, langt høyere enn på de fleste andre purringer.

Les hvorfor Staten kan kreve skyhøye tilleggsavgifter

Blir du kontrollert på veien, kan du ved betaling av avgift, tilleggsavgift samt et avskiltingsgebyr på 900 kroner, få beholde skiltene.

Blir bilen avskiltet må eier ut med ytterligere 1.320 kroner i påskiltingsgebyr for å få registreringsskiltene tilbake.

Altså koster det inntil 2.470 kroner ekstra å somle så mye at bilen blir avskiltet.

Men de kan ikke se etter oblatene


Før ble betalingssynderne avslørt ved manglende oblater. Men siden oblatene ikke gikk ut til bileierne før i løpet av sommeren, kjørte man relativt "trygt" uten å ha betalt årsavgiften helt til august. Nå er kontrollmetodene endret, og oblatene borte.

Statens vegvesens mobile skiltleser overtar altså mye av funksjonen som oblatene har hatt. Ved hjelp av den kan Statens vegvesen kontrollere at du oppfyller alle krav som stilles til bilen din, blant annet betalt årsavgift. Systemet leser skiltene, og plukker slik ut biler med merknader i Motorvognregisteret. Det kan i praksis installeres i alle Statens vegvesens biler.

Les mer: Statens vegvesens nye skiltleser, og hva den gjør

Kan du slippe unna noe av beløpet?

Men kan du slippe unna årsavgiften fortsatt? Svaret er, ja - delvis. Skal bilen vrakes, må du levere den på godkjent vrakplass innen 30. juni. Da får sist registrerte eier tilbake halve årsavgiften. Skulle du ha unnsluppet hele avgiften ved vraking, var fristen 20. mars.

Du er ansvarlig for å betale årsavgiften dersom du er registrert som eier av kjøretøyet 1. januar. Har du solgt bilen, er du solidarisk ansvarlig med ny eier.

Har du fortsatt ikke betalt årsavgiften innen september, går kravet til Statens innkrevingssentral for tvangsinnkreving, og staten er en tøff kreditor. Dersom du ikke betaler, tas det utlegg i lønn, trygd eller andre formuesgoder du besitter.

Så mye kostet årsavgiften i 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer