137.028 mangler lovpålagt forsikring

Verstingene bor i nord.

<strong>UBEHAGELIG:</strong> Og mangler du forsikring kan du i tillegg ende opp som gjeldsslave. Foto: Colourbox.com
UBEHAGELIG: Og mangler du forsikring kan du i tillegg ende opp som gjeldsslave. Foto: Colourbox.comVis mer

Til tross for ustyr som skal gjøre det lettere å ta de som kjører rundt uten papirene i orden, er det flere enn før som kjører rundt på norske veier uten nødvendig og pålagt forsikring. Det viser tall som Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) har fått fra Vegdirektoratet. Ved utgangen av mai var det 137.028 motorvogner som ikke hadde lovpålagt ansvarsforsikring, det er 5.000 flere enn på samme tid i fjor. Og det er en større andel av motorvogner uten forsikring i nord enn i sør.

- Skader du andres liv, helse eller eiendom uten å ha ansvarsforsikringen i orden, risikerer du å bli livsvarig gjeldsslave, advarer kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i en pressemelding.

Bør bilen egentlig vrakes? Gjør det før 1. juli, spar tusenlapper

Kan du se det?

Kan du se hvem som ikke har papirene i orden? Til en viss grad. Oblat får man ikke uten å ha betalt forsikring på kjøretøyet. Men i disse dager er det ikke lett å se om bilisten foran eller bak kjører uten forsikringen i orden. Mange har allerede mottat sine nytt oblat til kjøretøyet, men fristen for å bytte til årets oblat går ikke ut før i august.

2012-oblatet er rødt, mens 2011-oblat som benyttes av de fleste fortsatt, er blått. Kjøretøy med blå merker kan altså ha alt på det tørre fortsatt, siden siste frist for å ta de røde merkene i bruk ikke utgår før 14. august klokken 24.

Mopedførere kjører farlig

Tallene fra FNO viser at det for 137.028 motorvogner (3,9 prosent av landets 3,5 millioner registrerte motorvogner) er meldt om forsikringsopphør uten at ny forsikring er tegnet. Nær halvparten av disse er personbiler, 17 prosent er mopeder, seks prosent er motorsykler og 14 prosent er vare- kombi- eller lastebiler.

I fjor var uforsikrede motorvogner involvert i hele 407 trafikkulykker, som tilsammen genererte erstatninger på 12 millioner kroner. Blir du påført skade av en uforsikret eller ukjent motorvogn, vil Trafikkforsikringsforeningen (TFF) sikre erstatning. TFF er et felles organ for forsikringsselskapene i FNO. og de går konsekvent til regress overfor eiere og brukere av uforsikrede motorvogner som har vært involvert i ulykker.

Dessuten risikerer de forsikringsløse at de selv ikke får erstatning dersom de blir påført personskade.

– Flere rettsavgjørelser viser at føreren i slike tilfeller ikke får utbetalt erstatning for egne skader og taper dermed store summer. Mange av sakene gjelder mopedførere, sier Osland.

Forsikring: Her får de ekstrarabatt for gjerrige biler

Her finnes flest uforsikrede

I fastlands-Norge har Finnmark har høyest andel uforsikrede motorvogner (4,7 prosent) mens Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har lavest andel uten forsikring (henholdsvis 2,9 og 3,1 prosent). Aller dårligst fatt er det på Svalbard, der andelen uforsikrede er 6,6 prosent, halvparten er snøscootere.

I rene tall finnes det flest uforsikrede motorvogner i Akershus (16.742 stykker), fulgt av Oslo, Hordaland og Rogaland.

VERKTØY:
>>> Finn billigste bilforsikring