Man kjører selvsagt ikke rett etter å ha drukket alkohol, men mange glemmer at det også dagen derpå kan være forbundet med fare å sette seg bak rattet. Foto: Colourbox.com
Man kjører selvsagt ikke rett etter å ha drukket alkohol, men mange glemmer at det også dagen derpå kan være forbundet med fare å sette seg bak rattet. Foto: Colourbox.com Vis mer

12 prosent kjører bil innen fem timer etter festen

Det er lov å bruke hodet, selv i julebordsesongen.

TEKST: Morten Moum

Julebordssesong innebærer ofte store mengder alkohol, men til tross for det lar ikke alle bilene stå like lenge som de burde. Nye undersøkelser viser nemlig at hele 12 prosent setter seg i bilen kun 1-5 timer etter de har drukket.

Det minste de burde gjort, var å bruke DinSides promillekalkulator først - og så latt bilen stå. Uansett.

12 prosent etter fem timer

Undersøkelsen som er gjort av analyseselskapet YouGov tidligere i høst omhandler nordmenns kjørevaner i etterkant av alkoholkonsum. Selv om 52 prosent venter med bilkjøringen i minst 12 timer etter de har drukket, er det skremmende å se at hele 12 prosent kjører innen fem timer.

Her kan du lese mer om den farlige kjøringen i bakrus.

Det skal riktignok presiseres at undersøkelsen ikke indikerer noe om hvor mye det er snakk om å ha drukket, noe som ikke tillater bastant tolkning av tallene. Likevel:

Tommelfingerregelen er at man skal vente i minst tolv timer etter at siste enhet er konsumert, før man setter seg bak rattet. I julebordsesongen blir det ofte sene kvelder, med påfølgende tidlige morninger, og det er her mange går i fellen.

Mer om promille på DinSide

Kjører dagen derpå

Folkehelseinstituttet opplyser at gjennomsnittsnordmannen forbrenner 0,15 promille i timen. Det betyr at om en mann som veier 96 kilo drikker en vinflaske på kvelden og drikker den opp innen midnatt, vil han ha en promille på over det tillatte 0,2 kl 10 neste morgen, og vil utvilsomt kjøre ulovlig kl 7 eller 8.

- Mange glemmer den farlige ”dagen derpå-promillen” og setter seg i bilen og kjører tidlig neste morgen etter julebordet. Selv om man føler seg edru, kan man fremdeles ha promille og være en fare for seg selv og andre i trafikken. Derfor er det beste å ta offentlig transport dagen derpå, sier Stefan Langva, direktør for privatmarkedet i Codan Forsikring.

I tillegg til at man utgjør en stor fare for seg selv og andre billister ved å kjøre i påvirket tilstand, er straffen for fyllekjøring streng i Norge:

Blir man tatt med en promille på over 0,2 mister man førerkortet på stedet og får en klekkelig bot. I de mer alvorlige tilfellene følger også fengselstraff.

Trenger du råd mot fyllesyke? Se her.

Alkoholinnhold i forskjellige drikkevarer:

 Foto: Sosial- og helsedirektoratet
Foto: Sosial- og helsedirektoratet Vis mer
Strenge straffer


Fengselsstraffen er betinget eller ubetinget fengsel, og strafferammen for promillekjøring er på inntil 1 år. I praksis ligger straffen for promillekjøring som regel et sted mellom 21 dager til 3 måneders fengsel. Domstolen vil foreta en såkalt helhetsvurdering når straffen utmåles, samt at de vektlegger andre forhold, som for eksempel hvilke farer promillekjøringen har medført for andre.

Man bør for øvrig være oppmerksom på at det kan være like farlig å kjøre bil når man er for trett, som det er å kjøre med "moderat" promille.

Det er ikke bare boten som kan koste deg dyrt dersom du kjører med promille. Om uhellet skulle være ute og det viser seg at du har vært påvirket da det skjedde, og at dette hadde direkte innvirkning på årsaken, vil ikke forsikringen gjelde heller. I tillegg kan det bli vanskelig å tegne ny forsikring i etterkant.

- Skulle man bli innblandet i et uhell i påvirket tilstand kan det bli veldig dyrt. Forsikringen på bilen faller helt bort om det viser seg at føreren har vært påvirket, enten av alkohol eller andre rusmidler. Derfor anbefaler vi alle å la bilen stå dagen derpå, avslutter Langva.

Dette er straffen for promillekjøring:

12 prosent kjører bil innen fem timer etter festen


Geografisk skille

Undersøkelsen viser at personer fra Oslo er de som venter lengst, mens trøndere og nordlendinger er de som setter seg bak rattet raskest etter at de har inntatt alkohol.

Og kvinner er i noen grad flinkere til å vente med å kjøre enn menn:

Kun 7 prosent av kvinnene svarer at de kjører 1-5 timer etter at de har drukket, mens hele 15 prosent av mennene svarer det samme.

Liten stigning

Tall fra utrykningspolitiet viser at antall anmeldelser grunnet promillekjøring har holdt seg ganske stabilt de siste ti årene. Hvert år blir mellom 8.500 – 9.000 mennesker anmeldt for promillekjøring. 2011 var det året med færrest anmeldelser, da ble kun 8.093 personer anmeldt for promillekjøring.

Tallet er likevel for høyt.

Advarer

UP-sjef Runar Karlsen advarer mot å kjøre dagen etter man har vært på julebord eller andre arrangementer hvor det har blitt konsumert alkohol.

- Vår tommelfingerregel er at man bør holde seg borte fra bilen dagen derpå, for å være på den sikre siden. Det er fort gjort at man føler seg edru og setter seg i bilen for tidlig.

Karlsen hevder at det ikke verdt å ta risikoen, og at mange av de som er på julebord ikke er vant med å drikke. Likevel drar de tidlig på jobb dagen etter, uten å vite hvor fort kroppen kvitter seg med rusen. Da er det bedre å holde seg hjemme, sitte på med andre eller kjøre kollektivt om man må ut. Det kan ellers koste deg dyrt, både hva gjelder økonomi, straff og ansvar.

- Livet kan rase sammen på kort tid, uten at du selv er klar over det. Man må derfor passe seg, fordi det finnes ingen unnskyldninger om uhellet skulle være ute.

Ikke sesongbetont

Karlsen påpeker likevel at de ikke ser noen stor økning i antall anmeldelser grunnet promillekjøring i julen, og at tallene varierer lite fra måned til måned. Dette mener UP-sjefen kan forklares med at det ofte er de samme menneskene som kjører med promille, og at disse gjerne har et rusproblem.

- Det er ofte de samme menneskene som blir tatt for promillekjøring, og de har gjerne rusproblemer. Vanlige mennesker har ofte gode verdier og moralen inntakt, og kombinerer sjelden alkohol og bilkjøring.

Men han ser faren med julebordsesongen, ved at flere mennesker i denne perioden drikker alkohol til sent på kvelden og kjører bil tidlig morgenen etter, og derfor kan kjøre med promille uten å være klar over det. Hvert år stoppes og anmeldes omlag 8.500 mennesker for promillekjøring, men mørketallene er store. Statistikk viser at så mange som 130.000 mennesker kjører under påvirkning hver dag.

- Vi har dessverre ikke kapasitet til å stoppe alle. Vi stopper de vi kan. Vi kan bare oppfordre folk til å bruke fornuften og la moralen avgjøre. Konsekvensene for promillekjøring kan bli katastrofale, både for deg selv og andre, avslutter Karlsen.

Politiets formaning er enkel og klar. Er du tvil, la bilen stå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer