Blir du lett bilsyk?

10 minutter er nok til å bli bilsyk

Ny forskning viser at mobiltelefoner og skjermer øker sjansen for å bli bilsyk. Slik kan du minske risikoen.

BILSYKE: Hele to av tre personer er disponert for bilsyke. Barn er ekstra utsatt. Foto: Creative Commons
BILSYKE: Hele to av tre personer er disponert for bilsyke. Barn er ekstra utsatt. Foto: Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele to av tre av oss er disponert for å bli bilsyke. Det går aller hardest utover småbarn og tenåringer, men selv voksne kan bli bilsyke. Derfor er ekspertenes råd enkelt:

Legg bort mobiltelefonen og andre skjermer i bilen.

Istedenfor kan du høre på radio - vi har testet hva som er best av DAB+ og nettradio i bilen. Er du en av de heldige som aldri blir bilsyk? Her er tolv apper som kan bidra til å gjøre bilferien bedre.

Skjermen har skylda

I en ny studie, som Ford har fått utført ved sitt forsknings- og utviklingssenter i Tyskland, viste det seg at voksne som så på en skjerm i bare ti minutter, begynte å kjenne seg bilsyke.

Bilsyke er ifølge professor Jelte Bos - ekspert på perseptuelle og kognitive funksjoner i den uavhengige forskningsorganisasjonen, TNO - en naturlig reaksjon på en unaturlig påvirkning av sanseorganene våre.

– Bilsyke er et komplekst problem. Det kan ikke bli kurert, men vi kan lindre symptomene, forklarer han.

Gjesping og svetting er varsler for tilstanden, som forårsakes av at hjernen mottar motstridende signaler fra øyet og balanseorganene til kroppen, som er i øret. Babyer blir ikke bilsyke før de starter å gå, mens kjæledyr imidlertid skal kunne bli rammet.

– Bilsyke kan faktisk gjøre familieturen til et mareritt med mamma og pappa som hele tiden kikker seg bakover, samtidig som de forventer det verste, sier sjefsingeniøren ved det tyske forskningssenteret, Eike Schmidt.

Tips for mindre bilsyke

I de tyske testene hvor skjerm viste seg å være en viktig årsak til bilsyke, fant de blant annet ut at om skjermen blir festet høyere, og veien kan sees på begge sider, så blir man mindre bilsyk.

I videre eksperimenter vil forsknings- og utviklingssenteret også undersøke om det hjelper å gi bilpassasjerer informasjon om svingete veier eller humpete broer på forhånd.

– Det er samtidig en kjensgjerning at jevn og mindre aggressiv kjørestil reduserer sjansen for at passasjerene blir kvalme. Det bidrar dessuten til lavere drivstoff-forbruk, sier professor Bos.

LES OGSÅ:
80 tips til deg som skal på bilferie i Europa
Dette skjer om du skrur av tenningen på bilen i fart
Halvparten av oss reiser på bilferie

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!