<B>SLETTES IKKE ILLE:</B> Men noen irriterende småfeil gjør at ZTEs Grand X In ikke når helt opp. Det betyr likevel ikke at dette er en dårlig mobil. Foto: Øivind Idsø
SLETTES IKKE ILLE: Men noen irriterende småfeil gjør at ZTEs Grand X In ikke når helt opp. Det betyr likevel ikke at dette er en dårlig mobil. Foto: Øivind IdsøVis mer

ZTE Grand X In

Nok en gang så mangler det bare noen få desimaler på en femmer-terning.

Selv om det fortsatt er Apple som tjener mest penger i mobilbransjen, bør det ikke være en overraskelse for noen at Android i noen deler av verden spiser markedsandeler fra iPhone-produsenten som en sulteforet Pacman spiste gule prikker på 80-tallet. Det finnes nå et overveldende antall mobilprodusenter som lisensierer Googles operativsystem, og prisnivået på de rimeligste modellene ligger langt under Apples rimeligste alternativ.

LES OGSÅ:

ZTE er ett av de kinesiske merkene som var tidlig ute med nettopp rimelige Android-modeller, og det er allerede snart to år siden vi testet bestselgeren Blade. På det tidspunktet utgjorde denne modellen et aldri så lite vendepunkt hva pris angår, i dag er det ingen som hever et øyebryn hvis en Android-mobil koster under tusenlappen.

Les også: Ny mobil? Sjekk alle testene her!

ZTE Grand X In

Lite å si på prisen

Grand In karrer seg under 2.000 kroner med grei margin, og dermed stilles det enda litt høyere krav til kvaliteten enn da vi for eksempel nylig testet tre Android-mobiler til under 1.000 kroner.


ZTEs nye flaggskip framstår absolutt ikke som noe billigmobil, noe den første Blade-modellen forsåvidt heller ikke gjorde i 2011. Den berøringsfølsomme skjermen på 4.3 tommer når ikke helt opp til skarphetsnivået til for eksempel iPhone 5 eller Galaxy S III, men med 960 x 540 piksler er den skarp nok til at det blotte øyet ikke vil oppdage de små skjermpunktene som utgjør skjermbildet når du holder mobilen på vanlig betraktningsavstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kunne ønske at skjermen var litt mer lyssterk, men det er ikke noe som velter det gode førsteinntrykket.

Herlig i hånda

Grand X In er litt tykkere enn vi hadde forventet, men det skyldes først og fremst forventninger skapt gjennom andre, syltynne - og dyrere - modeller. Kombinasjonen av ruglete bakside og tykkelse gjør uansett at mobilen ligger svært godt i hånda, en egenskap du ikke skal kimse av i en tid der enkelte smartmobiler er vanskeligere å holde mellom hendene enn luft.

Hvis noen allerede har begynt å gruble på hva "In" i modellbetegnelsen betyr, skyldes de to bokstavene prosessoren. Det er kanskje i overkant nerdete å bruke prosessorprodusenten i modellnavnet, men dette skal være første gang i nyere tid at en Intel-prosessor er å finne på innsiden av en nyere smartmobil på det europeiske markedet.

Hva dette har å si for deg? I praksis ingenting.

ZTE Grand X In

Vår standard hastighetstest viser at Grand X In gjør det helt greit på den ene testen (Quadrant Standard), mens den sliter i den andre (Smartbench). På førstnevnte er den rundt halvparten så rask som Sony Xperia V, som vi testet til terningkast fem i januar i år med "Anbefalt"-stempel på toppen av det hele, mens Smartbench-testen viser at den er rundt halvannen ganger så rask som en annen billigmobil fra ZTE - Blade II.

Se bilder av ZTE Grand X In (Artikkelen fortsetter etter bildespesialen!):

SLETTES IKKE ILLE: Men noen irriterende småfeil gjør at ZTEs Grand X In ikke når helt opp. Det betyr likevel ikke at dette er en dårlig mobil. Foto: Øivind Idsø

Ørlite forsinket - ørlite irriterende

Når det er sagt, så er slike hastighetstester ikke alltid like lett å tolke, det viktigste er tross alt at mobilen oppleves som rask nok i daglig bruk. Her er Grand X In helt på grensa for vår del.

Vi opplever stadig vekk små forsinkelser når vi scroller gjennom apper, åpner apper, og veksler mellom hjem-skjerm, menyer, apper og så videre. Vi merker den samme motstanden når vi skriver med det Swype-liknende tastaturet, og vi ser det når vi sletter feilstavede ord eller overflødige bokstaver. Irritasjonen over forsinkelsen er bokstavelig talt til å ta og føle på når en skriver meldinger og e-post, og et slags bevis på at hardwaren ikker holder tritt med operativsystemet - eller eventuelt at de to ikke helt har funnet ut hvordan de best skal snakke sammen.

Grand X In er forøvrig utstyrt med nestsiste versjon av Android (versjon 4.0.4), og er tross alt ikke så beskjeden hva maskinvaren gjelder at dette burde være såpass merkbart. Det er naturligvis ikke snakk om noen katastrofe, men det er merkbart.

Nedstrippet Android

ZTE har ikke tuklet med operativsystemet, som betyr at du får med Android i sin reneste form. Noen liker dette fordi det ikke ligger noe (tungt) "skall" med ekstrafunksjoner på toppen av OSet, andre liker det fordi det gjør sjansene større for at oppgraderinger til neste Android-versjon dukker opp tidlig.

ZTE Grand X In

På app-siden er mobilen som forventet ganske spartansk utstyrt, og du får ikke med annen programvare enn den aller mest nødvendige. Ingen Office-pakker eller liknende her, altså.

Du får derimot med TouchPal, som vi allerede har nevnt er en tastaturutvidelse, hvor du drar fingeren mellom tastene for å skrive ordet. Det er en løsning som forsåvidt fungerer bra, men det er ikke en like bra løsning som for eksempel Swiftkey, og vi kan også her tidvis merke at det lugger litt, spesielt når vi skal slette feilstavede ord eller liknende.

Vi er heller ikke så imponert over ordlista, som vi synes bommer litt for ofte, og av en eller annen grunn vil ikke Touchpal være med på tobokstavers ord som "en" eller "på" - den aksepterer første bokstaven, men så er det slutt.

Men, dette er heldigvis Android. Du kan bytte ut tastaturet akkurat som det passer deg, og det kan det godt være du bør gjøre.

Les også: Se alle mobilene som har stupt i pris

Middelmådig videostøtte

Når prisen på mobilen kryper under 2.000 kroner, er det naturligvis umulig å ikke inngå kompromisser. Joda, her skrytes det av Intel-prosessoren, men den er ikke rask nok til å imponere på videotesten vår.

Testsuiten vår, som består av en rekker forskjellige populære og mindre populære filformater og kodeker kodet med ulik kvalitet, bød på altfor mange problemer for Grand X In, som sliter med stort sett alle HD-filer eller formater. Den eneste HD-filen den spiller av uten problemer var pakket inn i h.264, noe som kan tyde på at ZTEs Intel-mobil er utstyrt med hardwarestøtte for akkurat dette formatet.

Har du planer om å spille av mye videofiler - Grand X in har tross alt en skjerm som innbyr til pendler-titting - bør du med andre ord konvertere filene til for eksempel h.264 før du overfører dem til mobilen. Kanskje forklarer de middelmådige prestasjonene på videoavspilling hvorfor Grand X In scorer såpass lavt på den vår andre hastighetstest?

ZTE Grand X In

Kamerakvalitet

Kameraet på ZTEs Intel-mobil er slett ikke ille, spesielt ikke når en beveger seg utendørs. Bildene blir overraskende balanserte, og det virker som ZTE har klart å styre seg for fristelsen til å sprite opp bildene med ekstra doser fargemetning, slik HTC av og til har gjort på sine smartmobiler.

Skarpheten er også bra, men med en gang en beveger seg innendørs blir gjerne kvalitetene litt mer ymse. Det er fortsatt ikke så mye støy å spore i bildene, men den litt for trege autofokusen blir tidvis altfor treg når lysforholdene blir middelmådig. Vi har opplevd at autofokusen justerer seg selv både to og tre ganger før utløseren endelig knipser bildet, og hvis ikke du er tålmodig har du allerede senket eller beveget mobilen idet bildet tas.

Video filmes i full HD (1080p), og holder også mål. Vi kan se antydninger til at bildestabilisatoren er litt for aktiv når vi beveger kameraet fra ene til andre siden, og en sjelden gang klarer ikke Grand X In ta alle de 25 bildene i sekundet som opptakene inneholder.

Se flere bilder tatt med Grand X In-kameraet her:

Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg
Jpeg

Samtalekvalitet og batteri

Samtalekvaliteten er helt kurant, og det er mye volum å gå på for de som enten befinner seg i støyfulle omgivelser, eller som eventuelt har en lavsnakker i slekta.

Batteritiden er overraskende bra, og framstår som bedre enn gjennomsnittet. Du kan fint klare deg gjennom en arbeidsdag uten ekstralading, og enda lenger hvis bruksmønsteret er beskjedent. Standby-tiden imponerer, noe som langt fra er tilfelle på alle Android-mobiler. Her tipper vi at Intel har en finger med i spillet.

Som med de fleste Android-mobiler er det likevel viktig å passe på hvilke prosesser som kjører til enhver tid, og standby-tiden er for eksempel langt fra like god som på siste iPhone. Det skulle forsåvidt bare mangle, all den tid prisforskjellen mellom de to mobilene er nesten 3.000 kroner.

ZTE Grand X In

Konklusjon

ZTE Grand X In har mange fine kvaliteter, og det er absolutt ikke noen dårlig mobil. At den har Intel-prosessor er strengt tatt temmelig betydningsløst for deg som mobilkjøper, med unntak av både ytelsestester og daglig bruk bekrefter at prosessoren kanskje ikke er rask nok.

For mens grepet er fabelaktig, og et av de beste vi har kjent på en smartmobil, og skjermen utmerket, blir vi litt for frustrert av de små forsinkelsene som stadig viser seg mens en bruker mobilen. Forsinkelsene er ikke markante - det er på ingen måte slik at du kan finne på noe annet mens en nettside laster, men de er akkurat tydelige nok til at de merkes.

Avspillingskvaliteten av filmer og TV-serier er også en stor skuffelse, og her presterer Grand X In bemerkelsesverdig dårlig sammenliknet med mange andre Android-mobiler vi har testet.

Det er heller ikke slik at det lenger er oppsiktsvekkende at smartmobiler eller Android-mobiler havner under 2.000 kroner. Det kryr av slike mobiler (vi testet nylig tre Android-mobiler til under tusenlappen), og vi ga blant annet masse skryt til Huawei Ascend P1 i fjor sommer. Den scorer høyere enn Grand X In på ytelsestester, har et grensesnitt der "hjemskjermene og standardappene flyter så raskt og glatt at vi ble regelrett tatt på senga" ifølge vår anmelder.

Den koster i dag omtrent det samme som Grand X In, har også Android 4.0 i rensket utgave, og er fortsatt et bedre kjøp enn denne modellen fra ZTE.

Testresultat

ZTE Grand X In

Veldig bra skjerm, Android i "ren" form, ligger svært godt i hånda, bra batteritid

Ørlite treg, for dårlig på videoavspilling, relativt treg autofokus på kamera, kjører ikke aller siste versjon av Android

Se alle våre tester