Zone Alarm: Gratis brannmur

Stadig flere opplever at uvedkommende bryter seg inn og stjeler eller skader dataene på PCen. Faktum er at når du surfer på nettet, er PCen din svært sårbar mot inntrengere. Da kan en personlig brannmur være løsningen. Vi har tatt en titt på ZoneAlarm, et gratisprogram som beskytter mot angrep.

Publisert

Sikkerheten på Internett har alltid vært, og vil alltid være et hett tema. Datasnokere finner stadig vekk nye metoder for å bryte seg inn på PCer og systemer.

Mer tid på nettet betyr større risiko

På jobben har sannsynligvis IT-avdelingen tatt i bruk såkalte brannmurløsninger i bedriftens nettverk. Dette er gjerne en dedikert maskin med programvare som har som oppgave å hindre at inntrengere får tilgang til PCer som er knyttet til nettverket. En brannmurløsning kan også begrense din tilgang til forskjellige ressurser på nettet, for eksempel ved å sperre enkelte sider på webben.

Tiden vi bruker på nettet øker stadig. Etter hvert blir bredbåndstilknytninger til nettet mer vanlig også i de tusen hjem. Du kommer kanskje snart til å abonnere på nettjenester som gjør det naturlig å være kontinuerlig oppkoblet mot nettet. Da kan det være lurt å sikre PCen og filene dine ved å installere en enkel brannmur.

Gratis og effektiv løsning

Brukergrensesnittet er enkelt, og selv uten å konfigurere, er du langt tryggere enn før. Foto: BEL
Brukergrensesnittet er enkelt, og selv uten å konfigurere, er du langt tryggere enn før. Foto: BEL Vis mer

ZoneAlarm kan da vise seg å være et godt alternativ. Programmet legger seg som et lite ikon på systemverktøylinjen, og kjører umerkbart i bakgrunnen. I første omgang sikrer det PCen din mot at andre får aksess til den via nettverket eller Internett. Det finnes tre forskjellige sikkerhetsnivåer, men med standardinnstillingene stenges alle porter mot nettet når du ikke aktivt bruker det.

Når du starter et Internett-program, vil ZoneAlarm i utgangspunktet spørre om du tillater programmet å aksessere nettet. Svarer du ja, åpnes de aktuelle portene mot nettet som programmet vil bruke. Når du lukker programmet, stenges portene igjen. Denne teknologien har produsentene av ZoneAlarm kalt for Dynamic Firewall. I praksis betyr dette at alle porter som ikke er i bruk, vil stenges av ZoneAlarm, slik at det blir vanskeligere for datasnokere å angripe PCen din.

For å oppnå 100% trygghet kan du også be programmet om å låse all nettaktivitet, både fra og til PCen din. Denne låsen kan også tidsstyres, slik at den slår seg på når det har gått noen minutter siden sist du brukte PCen, eller når skjermspareren blir aktivert. Du kan også la enkelte programmer få lov til å gå forbi denne låsen, for eksempel kan epostprogrammet hente ny post. Men det tryggeste er selvsagt at alt er låst. Da blir det umulig for datasnokere å bryte seg inn i PCen din.

Du blir advart med en gang noen prøver å hente opplysninger fra PCen din. Foto: BEL
Du blir advart med en gang noen prøver å hente opplysninger fra PCen din. Foto: BEL Vis mer

Hvert potensielt angrep blir varslet ved hjelp av ”snakkebobler” på skjermen, og du kan enkelt klikke deg videre for å få mer informasjon om hvor det potensielle angrepet kommer fra. Slik blir det enklere å se om det virkelig dreier seg om et angrep, eller om det er noe annet. Hvis det viser seg å være reelt, kan du opplyse om dette til din Internett-leverandør, slik at denne kan ta affære.

Prøv selv!

ZoneAlarm er et enkelt og brukervennlig program, som er enkelt å sette opp.
Du har ikke omfattende konfigurasjonsmuligheter, men programmet gjør jobben sin.

Programmet kan lastes ned fra denne adressen, og fritt brukes til privat, ikke-kommersielle formål. Oppdateringer kan lastes ned automatisk gjennom programmet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer