Yotaphone har skjerm på begge sider. Den ene skjermen trekker ikke strøm og egner seg derfor til å vise statisk informasjon, for eksempel en billett som demonstrert her. Foto: TechCrunch
Yotaphone har skjerm på begge sider. Den ene skjermen trekker ikke strøm og egner seg derfor til å vise statisk informasjon, for eksempel en billett som demonstrert her. Foto: TechCrunch Vis mer

YotaPhone - mobilen med to skjermer

Nå er den straks klar for markedet.

En mobil med skjermer både på fronten og baksiden, hva i alle dager skal man med det? Dette var min første tanke da jeg først hørte om russiske YotaPhone under årets CES i Las Vegas.

Vel, hemmeligheten ligger i skjerm nummer to. Det er nemlig ikke noen vanlig skjerm, men en såkalt e-ink-skjerm, ofte omtalt som elektronisk papir.

Fordelen med elektronisk papir er at skjermen slutter å trekke strøm så snart bildet er tegnet opp. Det er nettopp derfor teknikken brukes på lesebrett som Amazons Kindle, som kan brukes i ukevis uten å se snurten av en ladekabel.

Så hvorfor er dette implementert på Yotaphone? En av årsakene er nettopp elektroniske bøker. En annen er at du kan ha et bilde som vises konstant, og på den måten gi mobilen et personlig preg. Et bilde av kjæresten, barna eller hamsteren, kanskje?

Kan være veldig nyttig

Og så kan du speile bildet på hovedskjermen til det elektroniske papiret ved å dra to fingre over den. Dermed kan flybilletten vises selv om mobilen er avskrudd, du kan ha framme bykartet uten å være redd for at mobilen skal gå tom for strøm og så videre.

Du kan også bruke skjermen til å vise kommende avtaler, været, påminnelser og annen kjapp info som er av mer statisk karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne YouTube-videoen demonstrerer konseptet i praksis:

Android-basert

Mobilen kjører Android 4.22, støtter LTE-frekvensene her på bjerget, og har en dobbelkjernet ARM-prosessor på 1,7 GHz. Den måler 133,5 x 67 x 9,99 mm og veier 146 gram.

Hovedskjermen måler 4,3" og har en oppløsning på 720 x 1280 piksler. Den elektroniske papir-skjermen er akkurat like stor, har en oppløsning på 360 x 640 piksler, og kan vise 16 gråtoner. Bakskjermen har et eget berøringsfelt nederst, for eksempel for å bla i bøker.

Yotaphone blir ifølge TechCrunch tilgjengelig i Russland i desember, men vi vet foreløpig lite om hva som skjer i andre markeder. Vi skal imidlertid ha øyne og ører åpne og fortelle deg det vi vet når det eventuelt skjer noe internasjonalt.

Du finner mer informasjon på Yotaphone.com.

Hva tror du? Kommer dette til å bli en suksess? Bruk debatten under!