Windows CE er død - gjenoppstår som Windows Powered

Microsoft har ikke hatt noen stor suksess med sitt operativsystem for bærbare enheter Windows CE. Derfor er alle involverte plassert i tenkeboksen, og det har lekket ut litt informasjon fra denne.

Hvis troen på egen fortreffelighet er det bærende elementet i markedsføringen, blir det vanskelig å nå fram. Fasit så langt med Windows CE, er at Microsoft ikke klarte å levere et bra produkt til utviklerne. Disse klarte derfor ikke å levere et produkt som brukerne ville ha. Derfor må Windows CE kunne karakteriseres som bortimot en flopp, og det hater Microsoft.

LES OGSÅ:

(sjekk også diskusjonen nederst i denne artikkelen)

En størrelse som passer alle?

Et operativsystem for noe annet enn datamaskiner kan være så mangt. Det kan være svært enkelt, eller stort og komplisert. Microsoft forsøkte å utvikle en teknologi som skulle kunne tilpasses alle bruksområder, fra små håndholdte notatblokker til kasseapparater og spesialutstyr. Samtidig skulle utviklingsverktøyet ha mye til felles med "store" Windows, slik at det skulle være enklere å utvikle disse nye produktene.

Dette fungerte ikke.

For de små bærbare enhetene dominerer Palm, som lanserte dette konseptet med sin Palm Pilot. Dette er rett og slett et bedre produkt enn konkurrentene. Dessuten vil alle ha originalen, ikke en funksjonelt dårligere "Me too" etterligning.

Små miniatyr-PCer, som HP sine Jornada 690 eller 820 lider under manglende styrke og fleksibilitet. Brukerne forventer mer funksjonalitet av en maskin med tastatur og skjerm, selv om den er bitte liten og veldig stilig. Når det dessuten står Windows på den, er det mye som ikke svarer til forventningene hos mange brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For spesialutstyr og industrielle apparater finnes det mange alternativer, som både er billigere og bedre egnet enn Windows CE. Alternativer basert på QNX, Linux, BeOS og ikke minst maskinvarespesifikke løsninger, finnes i store antall. Dessuten liker mange utviklere av denne typen utstyr å arbeide "nærmere metallet" enn å bruke Windows-basert utviklerverktøy.

Hva ligger i et navn…

I nær fremtid vil det være et krav fra brukerne at en liten håndholdt datamaskin må kunne være tilknyttet Internett. Den beste løsningen er trådløs, og her er det mange aktører. Klarer Microsoft å hamle opp med Sony alliert med Palm? Det blir tøft. Hva med mobiltelefonen? Når den kommer med et Palm-stort display, innebygget kamera og lyd opptak/avspilling, vil da Nokia betale Microsoft en lisens for et operativsystem? Vil Motorola eller Panasonic? Vil det øke den opplevde verdien av produktet? Microsoft selger produkter til forbrukere på tross av at de er Microsoft, ikke fordi navnet er en fristelse i seg selv. Her har Microsoft et langt stykke å gå. "Branding" er livsfarlig når det slår den gale veien.

Microsofts planer

Det Microsoft planlegger, er først å fjerne betegnelsen CE. Deretter skal produktene som er basert på de neste versjonene av dette operativsystemet få en ny logo: "Windows Powered". Dette er allerede et vitsetema på Internett…

Videre har Microsoft innsett at brukerne er mest opptatt av funksjonalitet. Ved å utvikle Windows CE (som det fremdeles skal hete internt), som en superlett terminal mot Windows 2000-baserte tjenester, skal de gjenerobre markedet.

Da spørs det om infrastrukturen i nettverkene vil velge Microsoft eller åpne standarder.

Hva tror vi?

Vi har mistet troen på Windows CE, uansett hva den måtte bli omdøpt til. Det har skjedd alt for lite og alt for sent. Andre sterke aktører posisjonerer seg i nye allianser, og Microsoft sitter ikke på de standardene som nye tjenester blir basert på.

Spørsmålet blir om vi ikke heller vil kjøpe en ny Nokia eller Sony-dings hvert år, som fungerer som vi forventer at den skal gjøre.

Hva er din mening? Delta i diskusjonen om fremtidens mobile datamaskiner: