What3words – lettere enn adresser?

Har delt opp jordkloden i 57 billioner deler.

<strong>TRE ORD:</strong> What3words har delt opp jordkloden i 3x3 meters biter som alle kan henvises til ved hjelp av tre ord. Foto: WHAT3WORDS
TRE ORD: What3words har delt opp jordkloden i 3x3 meters biter som alle kan henvises til ved hjelp av tre ord. Foto: WHAT3WORDSVis mer

For de fleste nordmenn er det uproblematisk å sende adressen sin til noen andre, slik at de kan finne frem ved å bruke en GPS-navigatør eller en mobiltelefon.

Men hva om du skal treffe noen på en fottur på fjellet, eller utenfor en bestemt inngang på en stor fotballstadion? Eller finne tilbake til bilen din på en stor parkeringsplass?

Da er det ikke like lett lenger, med mindre du har nøyaktige GPS-koordinater.

Hele verden i 3x3m-biter

Skaperne av What3words påstår at rundt 75 prosent av jordens befolkning lever uten et tilstrekkelig godt adressesystem. Dermed løper fire millarder mennesker en risiko om ikke å få medisinsk hjelp i tide, og mange steder i verden er det stort problem for taxier, budbiler og andre å finne frem.

Derfor har de delt opp hele verdenskartet i 57 billioner (57.000.000.000.000) biter; alle på tre ganger tre meter. Hver bit er så navngitt med tre ord, separert med punktum.

For eksempel finner vi Dinsides lokaler på firms.picked.podcast og inngangen til Stortinget på gold.youthful.salon.

LES OGSÅ: Seint ute? Send en Glympse!

APPER: Via appene kan du dele plasseringen din nøyaktig eller finne frem til en adresse du har fått tilsendt – også uten nettilgang.
APPER: Via appene kan du dele plasseringen din nøyaktig eller finne frem til en adresse du har fått tilsendt – også uten nettilgang. Vis mer


Mer nøyaktig?

Ved å bruke et slikt system, mener What3words at det vil være lettere å kommunisere plasseringen sin til andre. Tjenesten bruker flere titalls tusen ord for å beskrive alle bitene, og finnes også på flere andre språk; for eksempel fransk, tysk, spansk og svensk – sistnevnte i «beta», hva nå det innebærer.

Det finnes også apper til Android og iOS som kan brukes for å dele posisjonen sin eller navigere til en gitt posisjon. Om du skriver noen av ordene feil, får du opp forslag til hva de riktige ordene kan være; sortert på avstanden til deg.

Appene lar seg også brukes uten nettilgang, der du via telefonens kompassfunksjon kan navigere deg frem til målet.

Tjenesten finner du på what3words.com, og appene finner du her:

LES OGSÅ: Se hvordan det så ut i gamle dager der du bor

Se video

Under ser du en video der skaperne presenterer tjenesten: