WAP: Fremtidens Internett på mobiltelefonen?

WAP – Wireless Application Protocol - er på full fart inn i kommunikasjonsmarkedet. Men hva dreier dette seg egentlig om, og hvordan kan du få utbytte av WAP i hverdagen? Vi gir deg noen av svarene samt noen av kritikernes kommentarer.

Store deler av kommunikasjonsmarkedet ser på WAP – Wireless Application Protocol - som fremtidens stor-teknologi for det trådløse markedet. For WAP skal bedre mulighetene dine til å benytte Internett og andre tjenester via mobiltelefonen eller andre små, trådløse enheter. Og store krefter jobber for at WAP skal bli den dominerende protokollen for denne type kommunikasjon, på samme måte som IP (Internett Protokoll) ble det for Internett.

Men ikke alle er enige i at WAP faktisk er den beste protokollen for trådløs kommunikasjon, selv om det er den som nå begynner å bli mest fremtredende.

Uansett, WAP er i rask anmarsj. I denne artikkelen finner du grunnleggende informasjon om WAP, og noen av kritikernes argumenter mot at dette får gjennomslag.

Dette er WAP

WAP er altså en standard (en protokoll) for måten trådløs informasjons- og telefontjenester sendes til og presenteres på mobiltelefoner, personsøkere, PDAer (personlig digital assistent) og andre trådløse enheter. I dag er WAP den protokollen som ligger an til å bli mest fremtredende for slik kommunikasjon.

Flere store teleselskaper jobbet tidligere med sine egne standarder for trådløs kommunikasjon. Så bestemte de seg for å samarbeide i stedet, slik at de kunne utvikle en universal protokoll. En gruppe selskaper – Ericsson, Motorola, Nokia og Phone.com (tidligere Unwired Planet) – dannet derfor Wireless Application Protocol Forum i juni 1997.

Artikkelen fortsetter under annonsen

WAP

 1. WAP: Fremtidens Internett på mobiltelefonen?

WAP

 1. WAP: Fremtidens Internett på mobiltelefonen?

I skrivende stund er rundt 150 selskaper registrert som medlemmer i WAP Forum, mens rundt 75 selskaper er støttemedlemmer. Medlemmene, som representerer forskjellige typer bedrifter, jobber sammen for å utvikle én protokoll (altså WAP) som de – og vi – alle kan ha nytte av. Forumet har følgende mål:

 • å gjøre Internett-innhold og avanserte datatjenester tilgjengelig for trådløse telefoner og andre trådløse enheter;

 • å utvikle en global standard for en trådløs protokoll som fungerer sammen med alle typer teknologier for trådløse nettverk;

 • å gjøre det mulig å lage innhold og applikasjoner som kan brukes med systemene til de fleste tilbyderne av trådløse nettverk og de fleste typer trådløse enheter;

 • og å benytte seg av og videreutvikle eksisterende standarder og teknologier der dette er mulig og passer inn.
 • Ikke bare sikrer forumet WAP sin eksistens på denne måten, men det gjør antageligvis også situasjonen enklere for oss som er sluttbrukere. Vi slipper å velge mellom forskjellige konkurrerende systemer, og kan være sikre på at en WAP-telefon kan kommunisere med en rekke tjenester, fordi også disse benytter WAP-standarden. (Men ikke aller er enige i at WAP er den beste løsningen for trådløse enheter. Her kan du lese mer om kritikken mot WAP).

  Målet med WAP

  WAP Forum er opptatt av at markedet for WAP er annerledes enn markedet for Internett, og at en WAP-bruker har andre forventninger og behov enn en Internett-bruker. I utviklingen av protokollen legger derfor WAP Forum vekt på en rekke punkter, som vil forme produktet som lanseres for deg:

 • Det skal være enkelt å bruke WAP: Du er gjerne i farta når du har behov for informasjon via en trådløs enhet, og det skjer kanskje mye rundt deg når du bruker en WAP-enhet.

 • Du som bruker en trådløs enhet, må også ha direkte tilgang til datadelen, på samme måte som du kan bruke mobiltelefonen din direkte uten å måtte vente på tilknytning til tjenesten først. Datatjenestene på en WAP-enhet må også være laget slik at de passer til å bli brukt kort tid – du setter deg jo ikke til for å ”surfe” på en WAP-telefon i timevis, slik du kanskje gjør på en PC.

 • Oppgavene som en WAP-bruker antageligvis vil utføre, vil derimot være ganske spesifikke: sjekke om du har mottatt en viktig epost, sjekke nyheter, trafikkmeldinger eller børsnoteringer, bestille flybillett eller hotellrom, sjekke rutetider, bestille drosje, undersøke banksaldoen din eller lignende. Derfor vil også WAP-protokollen og tjenestene utformes deretter.

 • Markedet for trådløse enheter vokser hurtig – Nokia mener det vil være flere enn en milliard trådløse brukere innen slutten av år 2005. Siden markedet blir stort og slagkraftig, kan og vil markedet (altså vi brukerne) kreve optimaliserte løsninger.

 • Markedsstudier har vist at hvis håndholdte enheter skal slå an blant massene, så må de ikke bli for dyre (under 149 dollar – rundt 1 200 kroner – i USA). Derfor må WAP-enhetene kunne gi gode informasjons- og kommunikasjonsmuligheter samtidig som produktene ikke kan være for dyre.
 • Teknologien bak WAP

  I utviklingen av WAP, har medlemmene av WAP Forum også fokusert på løsninger som kan fungere best mulig med de begrensningene som finnes i mobile nettverk og mobile enheter.

  For realiteten er at trådløse datanettverk som regel tilbyr mindre båndbredde, mindre stabil forbindelse og mindre forutsigelig tilgjengelighet enn andre nettverk, i følge en rapport fra WAP Forum. I tillegg kjennetegnes trådløse, håndholdte enheter ofte av at de har svakere prosessorer enn andre datamaskiner, mindre ROM og internminne, mindre skjerm og at du ofte benytter andre metoder enn et konvensjonelt tastatur for å registrere data. I tillegg bør en trådløs enhet ha et begrenset strømforbruk.

  I tillegg til å fokusere på disse egenskapene, er WAP-teknologien også utviklet for å kunne fungere sammen med vel utprøvd Internett-teknologi.

  Programeringsmodellen som blir brukt i WAP er bygget på Internett-løsninger. Målet er at WAP-baserte tjenester lett skal kunne utvikles, fordi de som lager nettsider for Internett allerede er kjent med samme type programmer, og dermed relativt lett kan utvikle nettsider for WAP.

  WAP-sidene blir skrevet i Wireless Markup Language (WML), et programmeringsspråk som er utformet for å passe små, mobile enheter. WML ligner på Hypertext Markup Language (HTML), som jo er språket som brukes til å lage sider på World Wide Web.

  For å kunne knytte datafunksjoner til WAP-baserte tjenester, benyttes WMLScript. Dette skriptet brukes til å utvikle fuksjonaliteten i en tjeneste, omtrent på samme måte som JavaScript brukes i HTML.

  Rammeverket som definerer egenskapene som gjør det mulig å utarbeide avanserte telefontjenester, heter Wireless Telephony Application (WTA).

  WAP-protokollen er bygget på Internett-protokollene som benyttes i dag, Hypertext Transport Protocol (HTTP) og Transport Control Protocol (TCP). Derved er grunnlaget allerede kjent for utviklerne som jobber med dagens Internett. I tillegg er WAP-protokollen videreutviklet for å passe til de begrensende egenskapene som karakteriserer små trådløse enheter, som liten båndbredde, ønsket om hurtig aksess osv.

  For å gjøre WAP brukervennlig, kodes WML binært. En slik koding gjør at mengden bits og bytes som brukes ved oversending av informasjonen er så liten som mulig. På denne måten går både overføringen av informasjonen raskere, og det du laster ned tar opp mindre minneplass.

  En WAP-enhet kan ikke lese sider som er skrevet i HTML. Derfor må informasjonen være skrevet i WML for at du skal få tilgang til den med en WAP-enhet. Det jobbes også med utvikling av filtre, som skal oversette HTML til WML, og vise versa, slik at du etter hvert kan benytte deg av flere tjenester (se illustrasjonen WAP infrastruktur, som er utviklet av WAP Forum).

  WAP i Norge

  NetCom lanserte i går sin WAP-tjeneste, og Telenor er allerede inne på markedet. Her kan du lese mer om WAP i praksis.

  Her kan du også lese om DinSide Økonomis erfaringer med Nokia 7110 WAP-telefon.

  Tilbake til Tema: Mobilt Internett