VPN-tunnel på telefonen

Lar deg bruke utenlandske tjenester og surfe med større sikkerhet.

SURF FRA ET ANNET LAND: TunnelBear gir deg tilgang til nettjenester du ikke kan bruke fra Norge. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SURF FRA ET ANNET LAND: TunnelBear gir deg tilgang til nettjenester du ikke kan bruke fra Norge. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VPN er mye brukt i bedriftssammenheng for å øke sikkerheten. I stedet for å la interne servere være tilgjengelige for hele internett, kan de ansatte koble seg til jobbnettverket via en såkalt VPN-tunnel og dermed få tilgang til det de ellers ville hatt tilgang til om de satt på kontoret.

Les også: Surf sikkert med VPN

Lar deg surfe fra et annet land

TunnelBear er en tjeneste/app som lar deg koble deg til en server i et annet land og surfe via denne serveren.

Det gjør for eksempel at du ved å koble deg til en amerikansk VPN-server fremstår som en amerikaner når du surfer og derfor får tilgang til den amerikanske utgaven av Netflix (med rikere utvalg), i tillegg til at du kan bruke andre tjenester som kun er for amerikanere; det være seg Pandora, Hulu eller hva det måtte være.

Sikrere på åpne nett

IKKE I NORGE: Ved å bruke en amerikansk VPN-tjeneste som TunnelBear, kan du for eksempel få tilgang til Netflix-innhold som ikke er tilgjengelig i Norge.
IKKE I NORGE: Ved å bruke en amerikansk VPN-tjeneste som TunnelBear, kan du for eksempel få tilgang til Netflix-innhold som ikke er tilgjengelig i Norge. Vis mer

En annen fordel ved å bruke VPN når du surfer er spesielt i de situasjonene der du er koblet til et ukryptert, trådløst nettverk. Det innebærer en risiko for at andre koblet til det samme nettverket kan snappe opp brukernavn/passord og andre ting om du bruker tjenester som ikke bruker SSL-kryptering; en risiko som forsvinner ved å bruke en VPN-tunnel.

Riktignok er det stadig større deler av nettet som bruker kryptering slik at denne problemstillingen er mindre aktuell enn den var tidligere, men vi fikk nærmest sjokk da vi i 2010 kapret både Facebook- og Twitter-kontier her på jobben uten den minste anstrengelse.

Les også: Slik beskytter du ditt trådløse nettverk

Slik fungerer Tunnelbear

FOR PC OG MAC: I tillegg til iOS- og Android-utgaver, finnes også TunnelBear for PC og Mac.
FOR PC OG MAC: I tillegg til iOS- og Android-utgaver, finnes også TunnelBear for PC og Mac. Vis mer

Tunnelbear kan brukes både på PC-en, eller på en Android- eller iOS-enhet. Vi testet Android-utgaven og begynte da med å laste ned appen fra Google Play-butikken.

Dernest må du lage en TunnelBear-konto. Om du ikke vil betale noe, er denne begrenset til 500MB med datatrafikk i måneden (ikke mye om du vil se Netflix, med andre ord), der du også kan plusse på en ekstra gigabyte om du vier en Twitter-oppdatering til tjenesten (fortsatt ikke så mye om du vil se Netflix).

Ubegrenset bruk koster for øvrig fem dollar i måneden eller 50 dollar for et helt år.

Velg land

TunnelBear er veldig elegant i bruk. Du starter appen og velger hvor du vil surfe fra via et kart, enten du vil surfe fra USA, Canada, Storbitannia, Tyskland, Japan, Frankrike, Nederland, Italia eller Australia (sistnevnte kun for betalende brukere).

Når du har valgt et land, ber appen om å få etablere en VPN-oppkobling mot den aktuelle serveren, og når du takker ja vil all trafikk fra enheten din gå via TunnelBear-serveren i dette landet uten at du trenger å foreta deg noe mer.

Starter du for eksempel Netflix-appen vil du da få det amerikanske utvalget, gitt at du har valgt den amerikanske serveren.

Det kan være verdt å merke seg at å bruke en VPN-oppkobling som dette gjør at du ikke får like raskt nett som ellers, så det kan lønne seg å prøve gratisutgaven først om du synes dette høres interessant ut. Da vi testet fikk vi uansett amerikansk Netflix til å funke fint fra telefonen, og det med en nettlinje som ikke er spesielt god i utgangspunktet.

Kan man stole på en slik tjeneste?

Det er lov å være skeptisk til å sende all trafikk til og fra enheten via en slik server, men folkene bak TunnelBear hevder å ta personvernet svært alvorlig. I følge informasjonssidene krypteres all trafikk, og tjenesten lagrer ikke data, men det er selvsagt en vurdering den enkelte må ta.

Vil du prøve finner du TunnelBear (inkl PC og Mac-programmer) på tunnelbear.com.

Appene finner du her:
TunnelBear for Android (Play Store, gratis)
TunnelBear for iOS (App Store, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer