voo:doo - trådløst hjemmekontor

Ascom lanserer nå en svært praktisk løsning for hjemmekontor, i første omgang med støtte for bærbar PC og telefon.

Det er ikke alle som har muligheten til å legge beslag på et eget rom for hjemmekontor. Ofte må man bruke spisebordet eller finne en annen ledig krok, som varierer fra gang til gang.

En slik løsning fører som regel med seg en mengde ledninger som er i veien og skaper bry. For å unngå dette lanserer Ascom en løsning basert på DECT-teknologi, som i korthet innebærer trådløs støtte for ISDN, både til telefon og tilknytning til Internett.

voo:doo

Løsningen kalles voo:doo og består av en basestasjon, en trådløs telefon og et PC-kort for bærbar PC.

Det vil også komme PCI-kort for stasjonære PCer i løpet av nær framtid.

Du kobler basestasjonen til ISDN-kontakten, og dette er den eneste kabelen du trenger, bortsett fra strøm til basestasjon og bordladeren til telefonen.

Både PCen og telefonen betjenes av basestasjonen, og du kan koble opp mange flere enheter i tillegg. Totalt kan du benytte seks telefonapparater og seks datamaskiner, eller ofre en av disse og koble til en skriver. Denne må kobles til via kabel, men kan da deles mellom alle PCene som betjenes av basestasjonen.

Du kan også ringe direkte mellom husets egne ISDN-telefoner, selvsagt uten tellerskritt.

Rekkevidden oppgis til typisk 50 meter innendørs og 300 meter utendørs i fri sikt. Dette gjør at du kan bevege deg fritt rundt i de fleste hjem og gjerne ut i hagen også.

Ikke nettverk – foreløpig

Foreløpig vil ikke flere PCer i dette oppsettet danne et nettverk, systemet gjør bare at PCene kan dele Internett-forbindelsen. Båndbredden er maksimalt 128k, som oppnås ved å bruke begge ISDN-kanalene. Dette er en kurant løsning for hjemmekontor og mesteparten av den Internett-bruk som er vanlig i dag.

Hvis du sikter deg inn på en bredbåndsløsning i framtiden, med levende lyd og bilde samt rask nedlasting av store filer, kommer denne løsningen til kort. Begrensningen ligger i båndbredden hos ISDN, som dette systemet baserer seg på.

Dette systemet fungerer derimot i dag, i motsetning til de fantastiske framtidige løsningene som foreløpig er en framtidsdrøm. ISDN er en utprøvet teknologi, svært stabil og tilgjengelig praktisk alt over alt. Den er dessuten rimelig og krever lite av stell og pleie, i motsetning til mer lunefulle høykapasitetsløsninger som ikke alltid holder hva selgeren lovet.

Hele pakken med basestasjon, telefon og PC-kort for bærbare PCer koster 5.990 kroner (inkl. mva.) til sluttbrukere. Prisen på tilsvarende pakke med kort for stasjonær PC vil ha samme pris.

Norsk distributør er Ascom Telecom Norway AS, telefon 22 900 900.