FORNØYD: Teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge påstår han er fornøyd med Windows Phone 7. Tallenes tale viser at Windows Phone 8 nok bør gjøre det bedre.  Foto: Per Ervland
FORNØYD: Teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge påstår han er fornøyd med Windows Phone 7. Tallenes tale viser at Windows Phone 8 nok bør gjøre det bedre. Foto: Per ErvlandVis mer

Vil Windows Phone 8 klare seg?

Microsoft er fornøyde. HTC er skuffet. Windows Phone 8 bør uansett gjøre det bedre enn forgjengeren.

– Windows Phone 8 er ulikt alt annet, sa Windows Phone-sjef Joe Belfiore i Microsoft da han la frem deres nye mobile operativsystem denne uken.

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Windows Phone 8 er nemlig svært likt Windows Phone 7; et operativsystem med to år på beina, men som fortsatt sliter med å få fotfeste.

Hva er Windows Phone 8? Se stor gjennomgang!

Våre siste tall viser at 1,6 prosent av DinSides mobillesere bruker Windows Phone, mens 1 prosent av Netcoms solgte telefoner i september kjørte Microsofts system, ned fra 2 prosent måneden før. Og ifølge analytikerne hos IDC har Windows Phone en global markedsandel på rundt 3,5 prosent.

– Hvordan synes dere det har gått med Windows Phone foreløpig?

– Vi er fornøyde. Vi har etablert oss som en solid aktør, sier teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge til DinSide.

Skuffet HTC, fornøyd Telenor

Dette står i sterk kontrast til hva nordisk HTC-direktør Peter Frølund fortalte DinSide i høst.

SKUFFET: Nordisk HTC-direktør Peter Frølund har innrømmet overfor DinSide at han skulle ønske det ble solgt flere Windows Phone 7-telefoner. Det sa han naturlig nok ingenting om under Windows Phone 8-lanseringen denne uken.  Foto: Per Ervland
SKUFFET: Nordisk HTC-direktør Peter Frølund har innrømmet overfor DinSide at han skulle ønske det ble solgt flere Windows Phone 7-telefoner. Det sa han naturlig nok ingenting om under Windows Phone 8-lanseringen denne uken. Foto: Per Ervland Vis mer


– Jeg tror alle hadde ambisjoner om at det skulle selges flere. Og jeg tror du kan få alle til å si at det må bli bedre, sa Frølund da.

Les saken: – Windows Phone 7 kom litt for tidlig!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nei; det får vi ikke alle til å si. Spesielt ikke Microsoft.

– Vi visste at det var et knallhardt marked å komme inn i, men at vi måtte være tilstede. Og vi visste at det ville være krevende, sier Hansen i Microsoft, før han spøker:

– Men skulle vi ønske at vi hadde 100 prosent markedsandel? Selvfølgelig!

Heller ikke Telenor vil ta i noe "misfornøyd"-begrep med ildtang.

– Du nevnte Netcoms andel Windows Phone-telefoner. Jeg skal ikke si hvor stor andel vi har, men det er betydelig mer. Vi solgte veldig mye Nokia Lumia 800, sier telefondirektør Tone Varberg i Telenor.

I motsetning til både Apple og Google går heller ikke Microsoft ut med tall på hvor mange som faktisk bruker telefonene deres.

BORTE, BORTE: Hvor ble det av Spotify? Windows Phone 7 fikk endelig en fin Spotify-app etterhvert, men i Windows Phone 8 er den borte igjen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BORTE, BORTE: Hvor ble det av Spotify? Windows Phone 7 fikk endelig en fin Spotify-app etterhvert, men i Windows Phone 8 er den borte igjen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


App, app, app

Et av de mest brukte argumentene mot å skaffe seg en Windows Phone-telefon, er utvalget av apper. Man finner mye, men fortsatt glimrer store aktører som Dropbox og Instagram med sitt fravær.

Og om du syntes app-utvalget i Windows Phone 7 var dårlig, kan vi fortelle at det er enda dårligere i Windows Phone 8. Alle 7-apper skal fungere i 8-eren, men mange apper har likevel forsvunnet i den nye versjonen. For eksempel Spotify, som er en helt essensiell app for mange.

Utviklerverktøyene (SDK-en) ble ikke gitt ut til samtlige utviklere før dagen etter lansering – foreløpig er det derfor bare spesielt inviterte utviklere som har fått prøvd seg i operativsystemet. Og mange spør seg nøyaktig hvor lurt dette var, når blant annet en så viktig aktør som Spotify fortsatt ikke er klar. Microsoft forteller DinSide at det kan drøye til utpå nyåret før svenskene har musikkappen sin på plass.

– Det er ikke til å legge skjul på at andre har hatt et forsprang, forteller forbrukerdirektør Oddbjørn Berentsen i Microsoft til DinSide.

– Men vi jobber konstant med å få på plass flere apper. I motsetning til Google og Apple har vi et team som hjelper folk til å utvikle for Windows Phone 8, følger teknologidirektør Hansen opp.

SYNERGI: Microsoft og produsentene håper folk vil velge Windows over hele linja, på samme måte som Apple håper du kjøper både iPhone, iPad og Mac. Synergien kan også utviklere utnytte. Her viser Samsung fram sine Windows 8-PC-er og -nettbrett, og sin nye Windows Phone 8-telefon. Foto: Per Ervland
SYNERGI: Microsoft og produsentene håper folk vil velge Windows over hele linja, på samme måte som Apple håper du kjøper både iPhone, iPad og Mac. Synergien kan også utviklere utnytte. Her viser Samsung fram sine Windows 8-PC-er og -nettbrett, og sin nye Windows Phone 8-telefon. Foto: Per Ervland Vis mer


Nokia deler markedet

Begrenset utvalg i Windows Phone 7 og enda tynnere i versjon 8 er ikke det eneste problemet: Ser du reklame for en Windows Phone-app risikerer du at den ikke fungerer på telefonen din uansett hvilken versjon du kjører. Nokia har nemlig sikret seg en lang rekke eksklusive apper som kun fungerer på deres Lumia-telefoner.

For eksempel: De svært populære spillene Draw Something og Words With Friends kommer endelig til Windows Phone, men i to måneder fungerer de kun på Nokias mobiler.

FORSPRANG: Microsoft-toppene innrømmer at Apple og Android har hatt et forsprang, men håper å ta det igjen med Windows Phone 8. Fra venstre: Produktsjef Fredrik Gørrissen, teknologidirektør Børge Hansen og forbrukerdirektør Oddbjørn Berentsen.  Foto: Per Ervland
FORSPRANG: Microsoft-toppene innrømmer at Apple og Android har hatt et forsprang, men håper å ta det igjen med Windows Phone 8. Fra venstre: Produktsjef Fredrik Gørrissen, teknologidirektør Børge Hansen og forbrukerdirektør Oddbjørn Berentsen. Foto: Per Ervland Vis mer


– Dette er noe Nokia velger å gjøre. Vi ville gjerne sett at alle apper fungerte overalt, innrømmer Hansen.

Se hvordan Nokias Lumia 920 med Windows Phone 8 lades uten en tråd

Microsoft forteller samtidig om større interesse fra utviklere nå som operativsystemet er ute i ny versjon. Windows Phone og Windows 8 deler nå blant annet kjerne, og er på en måte "det samme" operativsystemet. Dessuten kan man nå utvikle spill i DirectX, på samme måte som man gjør på spillkonsollen Xbox og Windows-PC-er. Dette er to gode nyheter for utviklere, som nå i prinsippet kan utvikle det samme spillet for PC, nettbrett, mobil og Xbox. Eller bruke mye av den samme koden fra PC/nettbrett-programmet for å lage en mobilapp.

Dessuten har Windows Phone 8 nyheter for bedrifter, blant annet for interne apper. Mange selskaper bruker svært mange Microsoft-produkter allerede, og kan dermed bli fristet til å gå til dem for mobiler, også.

Windows Phone 7 vs. Windows Phone 8

Uansett hva Microsoft måtte si, virker det ganske åpenbart at Windows Phone 8 bør gjøre det bedre enn hva Windows Phone 7 gjorde. Og at det da må legges noe nytt på bordet.

DinSide tester i skrivende stund det nye operativsystemet, og vår foreløpige konklusjon er vi langt fra alene om: Windows Phone 8 er svært likt Windows Phone 7.

OPPGIR IKKE TALL: Hverken telefondirektør Tone Varberg i Telenor eller Microsoft vil fortelle nøyaktig hvor mange som faktisk bruker Windows Phone.  Foto: Per Ervland
OPPGIR IKKE TALL: Hverken telefondirektør Tone Varberg i Telenor eller Microsoft vil fortelle nøyaktig hvor mange som faktisk bruker Windows Phone. Foto: Per Ervland Vis mer


– Men Windows Phone 8 er helt nytt. Det er basert på Windows 8-kjernen, kontrer Hansen.

– Men det spiller vel ingen rolle for brukerne?

– Nei. Eller: Jo. Det blir som en ny girkasse. Du merker ikke noe utenpå bilen, men merker det når du kjører den. Og vi får nå et godt samspill mellom Windows Phone-mobiler, PC-er, nettbrett og Xbox.

– Men dette samspillet krever vel ikke en Windows Phone? Dere gir jo ut for eksempel ut apper for SmartGlass til Android og iPhone også.

– I motsetning til enkelte konkurrenter, anerkjenner vi at det finnes andre aktører på markedet. Det er viktig for oss. Men disse funksjonene vil alltid være best på Windows-produkter.

Les også: Dette er SmartGlass – slik skal Xbox-en samarbeide med mobilen