Hvordan nullstille mobilen

Vil du slette alt?

Slik nullstiller du iPhone og Android-telefoner.

NULLSTILLES: Det kan være flere grunner til at man vil slette alt innhold på mobilen, og det er veldig enkelt å gjøre. Foto: Kirsti Østvang
NULLSTILLES: Det kan være flere grunner til at man vil slette alt innhold på mobilen, og det er veldig enkelt å gjøre. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Skal du selge en gammel mobil eller gi den videre til et familiemedlem? Eller kanskje du bare ønsker en frisk start?

Da ønsker du å gjøre en såkalt fabrikkgjenoppretting av enheten. Dette vil slette alt innhold - apper, media og kontoinfomasjon - og tilbakestille enheten til slik den var når den kom fra, vel, fabrikken.

Må ikke forveksles med ...

Dette er ikke det samme som en såkalt «soft reset», et triks man typisk bruker når noe plutselig ikke funker på mobilen, altså der man for eksempel på eldre iPhone-modeller holder inne av/på-knappen og hjemknappen samtidig.

Når den har startet på nytt igjen, er problemet ofte løst.

Men vil du slette alt på telefonen, finner du fremgangsmåter her:

iPhone

Hvordan du går frem på iPhone, avhenger litt av hvilken modell du har og hvilken versjon av iOS den kjører.

Steg 1: Før du setter i gang, bør du uansett sørge for at enheten er sikkerhetskopiert - i hvert fall om du skal bytte til en ny iPhone.

Gå til Innstillinger > [Navnet ditt] > iCloud. Velg hva som skal sikkerhetskopieres fra lista, og trykk deretter inn på iCloud-sikkerhetskopi og velg Sikkerhetskopier nå. Tiden det tar vil variere med hvor mye du har sikkerhetskopiert fra før og hastigheten på nettoppkoblingen din. Typisk er dette noe du bør gjøre når du er koblet til et trådløst nettverk.

Steg 2: For å slette alt innhold på din iPhone, gjør følgende:

  • Gå til Innstillinger > Generelt > Nullstill (siste punkt finner du helt nederst).
  • Fra Nullstill-menyen har du flere muligheter, men ønsker du å slette alt på enheten, velger du Slett alt innhold og alle innstillinger.
  • Aller først vil du faktisk bli spurt om du ønsker å sikkerhetskopiere alt innhold til iCloud. Velg dette om du ikke allerede har sikkerhetskopiert.
  • Så vil du bli bedt om å bekrefte nullstillingen med koden din, og når det er gjort, kan du trykke på Slett iPhone.
  • Til slutt er du nødt til å logge inn med din Apple ID for at enheten blant annet skal fjernes fra Finn iPhone-tjenesten.
image: Vil du slette alt?

Nullstillingen vil ta litt tid, og når prosessen er ferdig, har du en iPhone som er klar til å settes opp som om den var helt ny.

Android

Har du Android-telefon, er det veldig enkelt å slette alt innhold, men fremgangsmåten varierer litt etter hvilket merke du har.

På en Samsung-telefon, må du gjøre følgende:

  • Gå til Innstillinger > Generell styring.
  • Trykk deretter på Nullstill, som befinner seg nederst.
  • Da vil du få opp en skjerm med flere alternativer. For å slette alt på telefonen, trykker du på Nullstill til fabrikkdata.
  • I den neste skjermen som dukker opp, trykk på Nullstill. Du må taste inn pin-koden og logge inn med Samsung-kontoen før du får lov til å slette alt.
image: Vil du slette alt?

Har du en Huawei-mobil, er det denne oppskriften du skal følge:

  • Gå til Innstillinger > System og oppdateringer (tidligere het dette valget Avanserte innstillinger).
  • Trykk deretter på Tilbakestill, som du finner cirka midt i lista.
  • I neste skjerm som kommer opp, er det en knapp nederst på skjermen hvor det står Nullstill telefonen. Trykk på denne.

På Nokia-mobiler og andre med Android One, er det dette som gjelder:

  • Gå til Innstillinger > System.
  • Trykk så på Avansert for å utvide menyen, og velg Alternativer for tilbakestilling.
  • Her vil du få opp en liste med alternativer. Velg Slett alle data (tilbakestilling til fabrikkstandard).
  • Trykk deretter på Tilbakestill telefonen.

Ute etter flere enkle mobiltips? Sjekk vår temaside for nybegynnertips.