Viber - Slik blir iPod og iPad til telefon

Takket være Viber kan du ringe gratis til andre med iPod, iPhone og iPad.

Med Viber bruker du samme telefonnummer som ditt vanlige, men kan omgå teleoperatøren fullstendig. Du trenger ikke sim-kort, det holder med en iPod eller iPad, handsfree og trådløst nettverk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Med Viber bruker du samme telefonnummer som ditt vanlige, men kan omgå teleoperatøren fullstendig. Du trenger ikke sim-kort, det holder med en iPod eller iPad, handsfree og trådløst nettverk. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Det har vært mye debatt den siste tiden rundt programmer som gjør det mulig å ringe gratis via mobilnettet, og i Sverige har mobiloperatørene sperret for bruk av slike programmer i sine nett.

Også i Norge vurderer enkelte operatører å gjøre det samme. Årsaken er først og fremst at slik aktivitet oppfattes som en trussel mot tellerskrittene, og dermed også en vesentlig del av selskapenes forretningsmodell. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Undertegnede ble intervjuet om utviklingen på Dagsrevyen fredag i forrige uke.

Bruker vanlige telefonnumre

I dette tilfellet var det iPhone-applikasjonen Viber som var i sentrum. Dette er bare ett av mange programmer som muliggjør tale via Internett, Skype er nok mer kjent for folk flest, men det som gjør Viber spesielt interessant er du registrerer deg med ditt vanlige telefonnummer. Programmet skanner også gjennom kontaktlisten på telefonen, og sorterer alle som har Viber installert i en egen oversikt. Dermed blir det veldig enkelt å finne andre Viber-brukere, og ringe gratis, helt uten at teleoperatørene behøver å være involvert.

Og selv om teleoperatøren skulle bannlyse Viber, Skype og andre telefoniprogrammer, vil det kun gjelde når du bruker deres nett. Er du koblet til trådløst nett i huset ditt, på skolen eller jobben, er det lite de kan gjøre for å stoppe deg fra å ringe gratis.

Fungerer på iPod også

Viber kan forøvrig også brukes på iPod Touch og iPad, selv om det foreløpig ikke er offisielt supportert. Alt du trenger i tillegg på iPod er et handsfree-sett med øreplugger og mikrofon, har vi erfart. Da vi testet løsningen benyttet vi handsfree-settet som fulgte med en iPhone. Vi har ikke testet app-en på iPad.

Grensesnittet er omtrent identisk med normal iPhone-oppringing. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Grensesnittet er omtrent identisk med normal iPhone-oppringing. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Du må i tillegg ha et mobilnummer som du kan motta aktiveringskoden på, og deretter er det bare å slå nummeret til andre Viber-brukere. Når noen prøver å ringe til det registrerte mobilnummeret via Viber, vil samtalen mottas på den siste enheten du har aktivert Viber på, i vårt tilfelle en iPod Touch. Hvert mobilnummer kan kun være aktivt på én enhet om gangen.

Lyden er oppsiktsvekkende bra, bedre enn vanlig GSM, spesielt de høye frekvensene (S-lyd for eksempel) er mye klarere når du kommuniserer via Viber enn på ved vanlig telefoni.

Ikke nødvendigvis helt gratis via mobilnettet

Når du bruker Viber via mobilnettet vil det føre til litt dataoverføring. Avhengig av hvilket abonnement du har, kan dette koste litt, og i motsetning til vanlig telefoni vil både den som ringer og den som blir oppringt bli belastet. Sjekk hvilken avtale du har med din mobilleverandør.

Viber finner du i App Store for iPod Touch, iPhone og iPad. App-en er gratis. Du kan lese mer om app-en hos Viber.com.

Her er en video som demonstrerer app-en i praksis:


Les også: Send gratis SMS med Kik