Med Viaplay-abonnement kan du blant annet se Robin Hood på mobiltelefonen. Foto: Universal pictures
Med Viaplay-abonnement kan du blant annet se Robin Hood på mobiltelefonen. Foto: Universal picturesVis mer

Viaplay mobil fra Viasat

Filmer, sport og tv-programmer på mobiltelefonen.

For amerikanere har det lenge vært mulig både å kjøpe og leie filmer og tv-serier fra mobiltelefonen. Aktører som Apple og Netflix er blant de ledende, og tilbyr begge omfattende løsninger for å kunne kose seg med film mens man er på farten.

Slik får du amerikansk iTunes-konto

I Norge har både den ene og andre tilbyderen kommet på banen. Blant annet tilbyr svenske Voddler dette i sin løsning, og HTC vil forhåpentligvis snart lansere HTC Watch; en filmleietjeneste for HTC-telefoner og -nettbrett av nyere sort (foreløpig Sensation og Flyer). Planen var opprinnelig å lansere denne i juni, men fortsatt lar det vente på seg.

TV2 er også på banen, som tilbyr sine egenproduserte programmer og direktesendt sport på mobiltelefon og iPad, via deres Sumo-tjeneste.

En annen aktør som tilbyr film, serier og sport på telefonen er Viasat. Selskapets nettjeneste Viaplay lar seg både bruke fra en PC-nettleser, samt via Android eller iOS; sistnevnte riktignok i form av en mobiltilpasset nettside.

For 29 kroner måneden kan du se TV-serier, mens TV + film koster 99 kroner måneden (minst 1000 filmer tilgjengelig). Vil du ha mulighet til å se direktesendt sport i tillegg (med blant annet Champions League, golf og Formel 1), havner du på 199 kroner totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen har vi sett på mobilutgaven av Viaplay.

Bedre på Android

La det være sagt med en gang; tjenesten er definitivt bedre som egen app til Android enn til bruk direkte i nettleseren på iPhone. Til DinSide forteller presse- og informasjonansvarlig i Viasat, Øystein Hygen Christensen, at en iPhone-app er under utvikling, og at den forhåpentligvis blir lansert i nær fremtid.

Det er også kjærkomment, for foreløpig er ikke iPhone-nettsidene veldig mobiltilpasset, der man må zoome inn for å kunne lese teksten og dermed også flytte skjermbildet både horisontalt og vertikalt for å gjøre det man skal.

Viaplay mobil fra Viasat


Android-appen er mer oversiktlig. Fra forsiden kan man gå inn på film, sport eller serier, og det er også mulig å søke etter titler eller bla i kategorier. Alle elementer som kan sees på er representert med miniatyrbilder, og et trykk på tilhørende knapp tar deg til beskrivelsen av programmet/filmen.

Helt smertefritt er det imidlertid ikke. Eksempelvis får man ingen melding dersom man søker etter noe uten å få treff (siden forblir bare sort), og når man klikker på en film som kan sees gratis, tar det noen sekunder før "lei for 39 kroner" byttes ut med "play" – selv om man allerede er logget på.

Begrenset utvalg på telefonen

Litt spennende med nettutgaven er at det også er mulig å se TV-serier som Viasat ikke selv har eierskap til, som for eksempel fabelaktige Big Bang Theory. På nett tilbys i skrivende stund alle episodene i de to første sesongene, mens serien ikke er å finne i mobilversjonen overhodet. I følge Christensen har dette med rettigheter og avtaler å gjøre – en problemstilling vi også vet at andre filmtilbydere bruker mye tid på.

Det er også mulig å legge filmer til en egen huskeliste, som oppdateres på tvers av web- og mobilversjonen.
Det er også mulig å legge filmer til en egen huskeliste, som oppdateres på tvers av web- og mobilversjonen. Vis mer


Derfor er også filmutvalget mindre på telefonen enn det er på nett, der Viaplay lokker med over 1000 titler bakt inn i abonnementet. Forvent imidlertid ikke de seneste blockbusterne – utvalget er litt så-som-så, selv om du også kan se nyere filmer, som Robin Hood og Knerten gifter seg.

Også mulig å leie

Hvis du er villig til å bla opp 39 kroner per leiefilm, er det imidlertid langt flere nyheter som tilbys; deriblant Disney-animasjonsfilmen To på rømmen, Oscar-vinner Kongens tale og klaustrofobiske Buried.

Velger du å leie en film, har du 24 timer på å se den før leieperioden går ut. Vi savner imidlertid muligheten til å se en trailer for filmen før man eventuelt bestemmer seg for å leie.

Mangler undertekster

Beklageligvis mangler mobilutgaven undertekster, som er på plass i nettversjonen. Det synes vi er lite hensiktsmessig, siden det ofte først og fremst er når man bruker telefonen at omgivelsene kan være støyfulle og det er ekstra kjekt med undertekster. Dette er funksjonalitet som ifølge Christensen vil komme etter hvert, men at de ulike teknologiene som brukes på nett og mobiltelefon (henholdsvis Microsoft Silverlight og HTML5-video) gjør at det går med mer tid til utvikling.

Viaplay mobil fra Viasat


Og – de som hadde håpet på muligheten til å lagre filmer eller lignende på telefonen for offline-visning, blir dessverre skuffet, for her må alt streames direkte. Appen har heller ingen funksjon for å gjenoppta avspillingen, så ser du en halv film før du må avbryte, må du notere deg tidsstempelet og spole frem neste gang. Spoling går relativt kjapt (du trenger ikke å laste ned hele filmen frem til dit du spoler), og i løpet av noen sekunder er de aktuelle delene av filmen mellomlagret slik at den snurrer videre.

Ingen superkvalitet

På mobiltelefon lar vi oss ikke imponere veldig av kvaliteten på videoklippene. Viaplay bruker såkalt "smooth streaming", der bitraten tilpasser seg hastigheten på nettoppkoblingen, men selv med raskt nett har filmene begrenset oppløsning og bildekvalitet.

Fordelen er selvsagt at det blir mindre data å overføre, som gjør at du sjeldnere vil oppleve hakking i filmen.

Beklageligvis lot det seg ikke gjøre å lagre et skjermbilde mens man spiller film.

Konklusjon

Oppsummert vil vi derfor si at mobilutgaven av Viasat Play er en OK tilleggsfunksjon for de som allerede har abonnement, men langt fra noe argument i seg selv for å tegne et abonnement, der blant annet undertekster og offline-støtte mangler. Spesielt sistnevnte hadde vært svært velkomment – noe av det vi setter mest pris på med den amerikanske iTunes-butikken er muligheten til å leie en film, laste den ned på telefonen og se den når det måtte passe i løpet av en 30-dagers periode; perfekt når man skal ut på reise.

Christensen understreker dog at Viaplay fortsatt er "work in progress", og at det vil komme flere spennende nyheter fremover.