<strong>NYHETER:</strong> I siste Android-versjon, 7.0 eller Nougat på populærspråket, kan du kjøre to apper side om side. Foto: Pål Joakim Olsen
NYHETER: I siste Android-versjon, 7.0 eller Nougat på populærspråket, kan du kjøre to apper side om side. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Slik er Android Nougat

Vi prøvekjører Googles nyeste Android-versjon

… og slik kan du få den allerede i dag.

Publisert
Sist oppdatert

I likhet med Apple har også Google sluppet en ny versjon av Android hver høst de siste årene.

Og tradisjonen tro har den fått navnet sitt etter en dessert eller søtsak – den nye versjonen heter Nougat, og er da etterfølgeren til Marshmallow, Lollipop, KitKat, Jelly Bean og alle de andre slikkeriene.

Apple, på sin side, bruker vanlige tall, og nytt denne høsten blir iOS 10.

Kun for Nexus foreløpig

Hvor raskt de ulike produsentene oppdaterer sine telefoner og hvilke modeller som får den nye Android-versjonen er høyst varierende.

Men en ting er sikkert – har du en Nexus-telefon av nyere årgang, vil du alltid være en av de første som får den nye Android-versjonen. Disse telefonene kjører nemlig en «ren» Android-versjon slik den kommer fra Google, uten egne tilpasninger fra produsenten.

Vil du ha Android Nougat allerede i dag, er du med andre ord nødt til å ha en Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6 (alle mobiltelefoner), Nexus 9 (nettbrett), Nexus Player (TV-boks) eller en Google Pixel C (bærbar PC).

Først ute blant øvrige produsenter ser ut til å bli LGs kommende V20; oppfølgeren til V10.

Oppdateringen rulles ut fra Google i løpet av de neste ukene til disse enhetene, men det finnes et triks for å snike i køen.

Registrer deg i betaprogrammet for å snike i køen

Ved å delta i Androids betaprogram kan du få prøve nye versjoner før alle andre. Nougat-utgaven av Android har vært i betaversjon siden mars i år, men om du melder den på betaprogrammet i dag, får du den ferdigstilte versjonen.

Dette gjør du ved å peke netteleseren din til Android beta program, logge deg på med Google-kontoen din og melde på enheten; altså om du har en av de ovennevnte.

<strong>MELD DEG PÅ:</strong> Ved å melde enheten din på i Androids betaprogram, får du tilgang til Nougat i løpet av et par sekunder. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MELD DEG PÅ: Ved å melde enheten din på i Androids betaprogram, får du tilgang til Nougat i løpet av et par sekunder. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Da vi prøvde, fikk vi i hvert fall et varsel om oppdateringen etter bare et par sekunder, og det ser ut til å være den ferdige utgaven.

Etterpå gjør du nok lurt i å melde enheten av betaprogrammet igjen; i hvert fall dersom det er en enhet du bruker i det daglige, siden betautgaver ofte kan være ustabile og inneholde feil.

Dette er nytt

Så – hva er nytt i denne utgaven av Android? Jo, en rekke ting, men mye av det er under panseret. Visuelt og funksjonelt er det ikke fryktelig mye nytt som får oss til å sperre opp øynene, men her er det viktigste:

<strong>DEL I TO:</strong> Holder du programbytteknappen inne, kan du dele skjermbildet i to og kjøre to apper side om side. Her styrer vi Spotify samtidig som vi surfer på nettet.
DEL I TO: Holder du programbytteknappen inne, kan du dele skjermbildet i to og kjøre to apper side om side. Her styrer vi Spotify samtidig som vi surfer på nettet. Vis mer
<strong>MER INFORMASJON:</strong> Under innstillingsmenyen er det gjort noen små endringer som gir deg et raskere overblikk.
MER INFORMASJON: Under innstillingsmenyen er det gjort noen små endringer som gir deg et raskere overblikk. Vis mer
 • Delt skjerm
  Holder du inne programbytteknappen, legger den aktive appen seg i den øverste halvdelen av bildet, slik at du deretter kan hvilken app som skal kjøre i den andre halvdelen. Hvor mye plass hver av appene tar opp på skjermen kan du regulere ved å dra i deleren på midten.

  Dette er noe andre produsenter har lagt til som funksjonalitet for lengst, men det blir nå altså tilgjengelig på alle telefoner.
 • Raskt bytte
  Trykker du to ganger raskt på den samme knappen, bytter du kjapt mellom gjeldende og forrige app.
 • Mindre plassbruk til snarveier
  På toppen av varslingsfeltet er nå snarveiene til WiFi, Bluetooth og andre ting gjort mindre, og du kan også enkelt velge hvilke knapper som skal ligge der.
 • Enkel bytting mellom flere språk
  Hender det du skriver både norsk og engelsk? Nå kan du legge inn flere språk som standardspråk slik at du enkelt kan bytte mellom dem når du skriver SMS, e-poster og andre ting. Det fungerer også med autokorrektur og den slags. Apropos har Android nå fått 1500 nye emoji-ikoner med Unicode 9.0-oppdateringen.
 • Svar direkte fra varslingsfeltet
  Varslingsfeltet har fått enda mer funksjonalitet i Nougat. Nå kan du svare på varslene direkte fra varslingsfeltet uten å måtte åpne appen først; for eksempel når du får en SMS eller en Facebook-melding. Flere varsler fra samme app blir nå gruppert, og du kan trykke på en slik gruppe for å se flere detaljer.
 • Mye småting her og der
  Annet enn det er det ikke så veldig mye du kommer til å oppdage ved første øyekast, men det er en rekke småting her og der, som for eksempel at hver meny under innstillinger har en kjapp oppsummering (antall apper installert, gjenstående batteri og den slags).

Bedre batteritid

Visuelt er det altså ikke fryktelig mange nyheter, men det er også gjort endringer i Android som du ikke direkte kan se, men som du definitivt bør merke.

Doze-funksjonen ble introdusert i Android 6.0 (Marshmallow) og fungerer slik at telefonen bruker mindre strøm når den ligger i ro. Da sørger operativsystemet blant annet for å gruppere bakgrunnsaktivitet fra apper, slik at det skjer i bolker, snarere enn kontinuerlig.

Denne funskjonen er nå utvidet, slik at den også slår til når telefonen ligger i lomma, eller ikke er i direkte bruk. Det skal forbedre batteritiden, ifølge Google.

Bedre spillytelse

Google introduserer også Vulkan i Android 7.0, som gjør at spill kan kommunisere mer direkte med grafikkbrikken. Det gjør at spillytelsen blir bedre, der det også blir mulig å by på enda bedre grafikk.

<strong>BEDRE PÅ SPILL:</strong> Vulkan i Android 7.0 sørger for at spill vil flyte enda bedre enn tidligere.
BEDRE PÅ SPILL: Vulkan i Android 7.0 sørger for at spill vil flyte enda bedre enn tidligere. Vis mer

Med Android 7.0 kommer også Daydream. Dette er i praksis grunnleggende støtte for VR (Virtual Reality), der du ved å putte telefonen i en kompatibel brille får hele operativsystemet i VR-modus.

Merk dog at du da trenger en Daydream-kompatibel telefon (og en Daydream-kompatibel brille, samt eventuelt en Daydream-kompatibel håndkontroll). Foreløpig gjelder ikke det noen av modellene på markedet, så om du er svært opptatt av VR gjør du kanskje lurt å vente til neste runde med toppmodeller.

Også sikkerheten er oppdatert i Android Nougat, blant annet med kryptering på filnivå, sikkerhetsoppdateringer i bakgrunnen og nye enterprise-funksjoner for de som bruker Android-telefoner på jobb.

LES OGSÅ:
Derfor bør du bruke Googles apper på Android-telefonen
13 Android-apper vi alltid installerer på ny telefon
Snart kan Chromebook-maskiner kjøre Android-apper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer