<strong>SEKS KANDIDATER:</strong> Vi har testet kameraet i toppmodellene fra Apple, Huawei, LG, Samsung og Sony. Foto: Andreas Heen Carlsen
SEKS KANDIDATER: Vi har testet kameraet i toppmodellene fra Apple, Huawei, LG, Samsung og Sony. Foto: Andreas Heen Carlsen Vis mer

Beste mobilkamera 2016

Vi har testet de beste mobilkameraene

Seks krevende situasjoner. Seks populære toppmodeller. Hvilken tar best bilder?

Publisert
Sist oppdatert

Mobilkameraet har definitivt tatt over som det foretrukne kameraet for veldig mange, siden det er kameraet de fleste av oss alltid har i lomma.

Det gjør også at mange verdsetter kameraet som en av de viktigste egenskapene når de skal kjøpe seg ny mobiltelefon.

Seks modeller testet

Vi har plukket ut en håndfull toppmodeller fra året som gikk for å gi dem en ekstra runde der kameraet er hovedfokuset.

Her er modellene vi har valgt ut, i alfabetisk rekkefølge:

Vi har altså valgt å ta med begge de nye iPhone-modellene. Selv om hovedkameraet er det samme, har Plus-modellen et kamera ekstra, som gjør at disse to modellene har enkelte egenskaper som er litt forskjellig med tanke på kameraet. Samsungs to S7-modeller skal imidlerid ha identisk kamera, så der har vi bare tatt med den ene.

På papiret

Før vi setter i gang kan det være greit å notere seg visse aspekter med disse telefonene:

Blenderåpning
Blendertallet angir forholdet mellom diameteren på blenderen og fokallengden, der et lavere tall under brøkstreken angir at en større mengde lys slipper inn.

<strong>BLENDER:</strong> Jo lavere blendertall; desto mer lys slippes inn gjennom objektivet. Foto: Milles Vector Studio / Shutterstock / NTB scanpix
BLENDER: Jo lavere blendertall; desto mer lys slippes inn gjennom objektivet. Foto: Milles Vector Studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Under ser du tallene for disse kameraene – Samsung-kameraet er det mest lyssterke med blendertall på f/1,7 (altså der diameteren er 1/1,7-del av fokallengden). I parentes bak hvert av de andre kameraene har vi angitt hvor mye lys som slippes inn, sammenlignet med Samsung-kameraet.

Samsung Galaxy S7 Edge: f/1,7
Apple iPhone 7: f/1,8 (89%)
Apple iPhone 7 Plus: f/1,8 (89%) og f/2,8 (37%)
LG G5: f/1,8 (89%) og f/2,4 (50%)
Sony Xperia XZ: f/2,0 (72%)
Huawei Mate 9 Pro: f/2,2 (60%)

I praksis betyr dette at Huawei-telefonen er nødt til å bruke 67% lenger lukkertid, 67 prosent høyere følsomhet eller en kombinasjon av disse for å få et like lyst bilde som Samsung-kameraet. Som du ser er de ekstra kameraene i iPhone 7 Plus og LG G5 også de minst lyssterke.

Dette er noe som spesielt vil være tellende når man tar bilder i svakt lys.

Brennvidde
Brennvidden, eller fokallengden, angir avstanden fra kameralinsens senter og til brennpunktet, altså bildebrikken. Den er typisk noen få millimeter på slike små kameraer, men det må også sees i sammenheng med størrelsen på bildebrikken.

Jo kortere brennvidde, desto bredere blir synsvinkelen når du tar bilder. Foto: Alhovik / Shutterstock / NTB scanpix
Jo kortere brennvidde, desto bredere blir synsvinkelen når du tar bilder. Foto: Alhovik / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Derfor er det vanlig at man «oversetter» den fysiske brennvidden til 35mm-format; altså hvilken brennvidde man måtte ha brukt på et 35mm-kamera for å få den samme synsvinkelen. Dette skriver man gjerne med en tilde foran (~) siden det er snakk om en teoretisk, og ikke fysisk, verdi. Den enkle formelen er å multiplisere den fysiske brennvidden med bildebrikkens såkalte «crop faktor», som angir hvor mange ganger mindre den er enn en 35mm-brikke.

Her er brennviddene på de seks kameraene, i 35mm-format. Merk altså at en kortere brennvidde vil gjøre at synsvinkelen på bildene blir bredere:

LG G5: ~18mm + ~28mm
Sony Xperia XZ: ~24mm
Samsung Galaxy S7 Edge: ~26mm
Huawei Mate 9 Pro: ~27mm
Apple iPhone 7: ~28mm
Apple iPhone 7 Plus: ~28mm + ~56mm

Som du ser er det det ekstra kameraet i LG G5 som definitivt kan ta de «bredeste» bildene, med en brennvidde tilsvarende 18mm. Av hovedkameraene er det Sony som har best vidvinkel, mens iPhone 7 Plus har et ekstra objektiv med langt høyere brennvidde enn de andre, og som da lar deg komme nærmere det du skal ta bilde av uten å flytte deg.

Brikkestørrelse og oppløsning
Mange ser fortsatt på antall megapiksler som et mål på hvor godt et kamera er. Men dette tallet betegner kun hvor mange individuelle punkter kamerasensoren har og trenger ikke å henge sammen med bildekvalitet overhodet.

For det første er optikken vel så viktig, og for det andre vil det også være fordelaktig at hver individuell piksel på sensoren er så stor som mulig, som enkelt forklart gir mindre støy i bildene. Størrelsen én piksel opptar på bildebrikken betegnes gjerne i antall mikrometer (1/1000000 meter), eller µm.

Det er med andre ord ikke gitt at et bilde på 12 megapiksler har flere detaljer enn ett på åtte.

Under ser du antall megapiksler og pikselstørrelse for hovedkameraet på de seks telefonene, sortert på pikselstørrelsen:

Samsung Galaxy S7 Edge: 12 Mp, 1,4µm
Apple iPhone 7: 12Mp, 1,22µm
Apple iPhone 7 Plus: 12Mp, 1,22µm
Huawei Mate 9 Pro: 12Mp, 1,19µm
LG G5: 16Mp, 1,12µm
Sony Xperia XZ: 24,7Mp | 1,05µm

Sony-kameraet tar for øvrig bilder med 8Mp som standard, selv om sensoren altså er god for langt mer.

Andre egenskaper
Både LG, Huawei og iPhone 7 Plus har et ekstra kamera i bakkant. På LG er det snakk om et vidvinkelkamera, på iPhone 7 Plus har det ekstra kameraet større brennvidde (altså med "zoom"), mens Huaweis variant er et ekstra sort/hvitt-kamera som skal hjelpe til med bedre lysmåling og farger.

De to sistnevnte bruker også det ekstra kameraet til å kalkulere dybdeinformasjon; for eksempel for å forfalske en uskarp bakgrunn i et portrettbilde.

Vi har valgt å fokusere denne testen på hovedkameraet på telefonene, siden det er lettere å sammenligne direkte.

Bilde #1: Nummer 75

Vi har testet de beste mobilkameraene

Allright, la oss starte. I det første bildet er et hvitt hus som blir belyst av høstsola. Det gir et litt gulaktig lys, så huset er ikke helt hvitt når man ser på det, men allikevel ikke så langt unna.

En annen utfordring med bildet er ikke å brenne ut høylysene på huset, altså der de lyseste delene av bildet bare blir helt hvitt.

Beklageligvis blir bilder i våre artikler ganske komprimert av publiseringssystemet vårt, så det er lite egnet når vi skal sammenligne bilder. Derfor har vi lagt alle bildene i full oppløsning på Googles bildetjeneste, slik at man kan inspisere dem selv.

Bilder finner du her.

Som du ser er bildene fra de to Apple-telefonene svært like, som skal vise seg å være gjeldende på mange av bildene vi har tatt. Her blir huset for gult sammenlignet med hvordan det ser ut i virkeligheten.

Huawei-telefonen har mer riktig husfarge og har også klart å bevare mesteparten av høylysene. Dog er bildet eksponert noe mørkt.

I Samsung-bildet er huset også ganske nøytralt farget, men kameraet har ikke klart å bevare alle høylysene. LG G5 byr på mest farger, spesielt synlig på busken foran huset, mens vi allerede her ser det som kommer til å bli Sony-telefonens problem i flere bilder – detaljnivået; spesielt synlig på gresset.

Ingen soleklar vinner her, men vi holder en knapp på Huawei foran Samsung.

Bilde #2: Kanalbroa

Vi har testet de beste mobilkameraene

Er du fra Moss, har du sikkert sett samme utsikt før. På en ettermiddag hadde vi sola gjemt bak trærne til høyre, og her ser vi tydelig at resultatet varierer en god del mellom telefonene.

Her finner du bildene.

Eksponeringsmessig skal det sies at samtlige kameraer klarer seg ganske godt.

Nok et godt bilde fra Huawei-kameraet, som har naturlige farger og svært god balanse på dette bildet. iPhone 7 Plus gjør det best her i våre øyne, men lillebror iPhone 7 presterer noe svakere på dette bildet, med et svakt gulskjær. Samsung-telefonen skjærer mot rosa, LG har svært høye kontraster, men leverer også et godt bilde om du er glad i høy konstrast.

Sony-telefonen gjør det svakest, med et sterkt fargeskjær og igjen – svakt detaljnivå. Sony-bildet har også særdeles markant oppskarping i bildet, noe du ser på trærne lengst unna (ved sola), der de alle får en hvit kant rundt seg.

For å adressere elefanten i rommet her – vi gav kameraet på Xperia XZ relativt gode skussmål i vår test av telefonen, og det hadde vi ikke gjort om vi hadde fått bilder som dette. Vi leverte tilbake Xperia XZ etter endt test og har lånt et annet eksemplar til denne testen, og vi har ikke annen forklaring enn at det må være forskjeller fra enhet til enhet her.

På dette bildet synes vi iPhone 7 Plus og Huawei Mate 9 Pro leverer de beste bildene.

Bilde #3: Stabbur og låve

Vi har testet de beste mobilkameraene

Ikke det mest utfordrende bildet med tanke på lyset, men det er likefullt interessant å se hvordan kameraene gjengir de ulike fargene på bildet. Stabburet har en farge som skiller seg markant fra låven, men ikke alle kameraene gjengir denne forskjellen like godt.

Her finner du bildene.

Også her er de to Apple-telefonene ganske like, men Plus-utgaven byr på litt mer kontrast. Minstemann leverer et bilde som er ganske tamt på farger; nesten som om man har tatt ned fargemetningen et par hakk i Photoshop.

LG G5 byr på sin side svært mye farger og kontrast – litt for mye av det gode i våre øyne. Huawei-kameraet har levert et veldig varmt bilde, mens Samsung treffer best her i våre øyne. Fargemessig gjør også Sony-kameraet det godt her, og bildet viser også den kjekke fordelen med å ha en god vidvinkel, der hele låven er med på bildet.

Her synes vi Samsung leverer det beste bildet av de seks.

Bilde #4: Kano i motlys

Vi har testet de beste mobilkameraene

La oss så gi kameraene en skikkelig lysutfordring. På bildet under har vi tatt bilde av en kano der det er sterk sol på himmelen, og her kreves HDR for å bevare både skygger og høylys.

Bilder finner du her.

Her er det flere av kameraene som ikke klarer å bevare fargene på himmelen. Både Samsung-kameraet og begge iPhone-kameraene har her levert svært utbrente himler (iPhone-modellene har brukt automatisk HDR, men vi er noe usikre på om Samsung kan ha gjort det samme), og heller ikke Sony-kameraet klarer å bevare himmelen, selv om bildet her er eksponert mye lavere.

Kun LG og Huawei har klart utfordringen på dette bildet; henholdsvis med mye og lite kontrast.

Bilde #5: Svakt lys, stabilt kamera

Vi har testet de beste mobilkameraene

Her har vi slukket lyset på testlaben og tatt bilde av juletilbudene fra Meny (som for øvrig ikke betalte ei krone for å være med i denne artikkelen), der kameraene står stabilt; altså der vi ikke holder dem i hånda.

Her ser du bildene.

Målet var altså å fremprovosere høy følsomhet fra kameraene for å se hvordan de håndterer støy i bildet. Her har Apple-telefonene brukt ISO 1600, Huawei- og Samsung-telefonene ISO 1250, mens Sony-telefonen har klint til med ISO 5000 og kortere lukkertid enn de nevnte.

LG-telefonen oppgir dessverre ikke ISO-verdien i sine EXIF-data, men har også brukt kort lukkertid – her kunne de nok ha tillatt lenger lukkertid for å fange mer lys. Som du ser er spesielt Huawei- og LG-bildene svært mørke.

Hva gjelder detaljnivå og støyhåndtering må vi gi Samsung seieren i denne grenen.

Bilde #6: Blitsportrett

Vi har testet de beste mobilkameraene

I svakt lys kan det bli bedre om man bruker den innebygde blitsen, og i dette bildet har vi rett og slett aktivert blits og tatt et helt vanlig portrettbilde.

Beklageligvis oppdaget vi ikke før vi overførte filer at iPhone 7 ikke traff riktig på fokusen i dette bildet, men fargemessig er det i hvert fall ganske lik Plus-utgaven, der ansiktet mitt har blitt for gult, og der blitsen er i overkant sterk slik at deler av ansiktet blir utbrent.

Her ser du bildene.

Også her vil vi trekke frem Samsung-bildet, med god balanse, tross i overkant varme farger. Huawei-kameraet gjør det best fargemessig, men har ikke like godt detaljnivå.

Konklusjon

Det er ikke så lett å kåre en vinner i dette selskapet, for det ikke er slik at det samme kameraet presterer best i alle situasjoner. Vi vil imidlertid trekke frem tre telefoner.

Huawei Mate 9 Pro tar meget gode bilder jevnt over, men har litt å gå på i dårlig lys. Foto: Pål Joakim Pollen
Huawei Mate 9 Pro tar meget gode bilder jevnt over, men har litt å gå på i dårlig lys. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi har naturligvis tatt langt flere bilder enn disse seks, og i dagslys synes vi Huawei Mate 9 Pro jevnt over leverer svært godt hva angår farger og eksponering.

Kameraappen er også rik på funksjonalitet, der du blant annet kan sette fokus i etterkant eller bruke vilkårlig lange lukkertider for å eksperimentere med lys.

Det er imidlertid det minst lyssterke kameraet i dette selskapet, som gjør at kameraet ikke presterer like godt når mørket faller på, der det må bruke høyere ISO-verdier enn de andre for å fange det samme lyset, og der støyreduksjonen ikke er blant de beste.

Samsung Galaxy S7/Edge er svært gode i mørket og leverer også jevnt over skarpe og fine bilder. Foto: Pål Joakim Pollen
Samsung Galaxy S7/Edge er svært gode i mørket og leverer også jevnt over skarpe og fine bilder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I mørket er det Samsung Galaxy S7 Edge-kameraet som har det mest lyssterke objektivet og de største pikslene, som er med på å gjøre at Samsung også presterer best på den fronten.

Det skal dessuten sies at kameraet har svært rask autofokus og starter lynraskt om du trykker to ganger på hjem-knappen.

iPhone 7 Plus tar også jevnt over meget gode bilder, og med et ekstra kamera har den også en svært god portrettfunksjon. Foto: Pål Joakim Pollen
iPhone 7 Plus tar også jevnt over meget gode bilder, og med et ekstra kamera har den også en svært god portrettfunksjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Også iPhone 7 Plus tar jevnt over meget gode bilder, og har også et ekstra objektiv som gjør at du kan komme nærmere motivet uten å flytte på deg.

Dessuten byr det ekstra kameraet på en svært god portrettfunksjon, som vi hadde det mye moro med da vi testet telefonen.

Selv om den byr på den beste vidvinkelen på hovedkameraet, presterer Sony Xperia XZ klart svakest av de seks, med svakt detaljnivå og tydelige optiske svakheter; særlig mot kantene av bildet. Som nevnt over, bemerker vi nok en en gang at det ikke er nøyaktig den samme enheten som vi brukte da vi testet telefonen, og det kan derfor tyde på at det er individuelle forskjeller ute og går her.

LES OGSÅ:
Norsk selskap tar opp kampen mot Google Foto
Googles nye app lar deg skanne gamle papirbilder
Slik samler du bilder fra alle som var med på tur

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer