Verdens første UMTS-nett åpnet

147.000 japanere freistet lykken, men kun 3.300 ble valgt ut. Den eksklusive klubben er dannet for å teste det som i går viste seg å bli verdens aller første 3G-nett.

Et av verdens mest omtalte og etterlengtede forsøksprosjekter er dermed i gang. Stedet er Tokyo, Japan, forskningslederen er den japanske mobil-operatøren NTT DoCoMo, og kaninene er i hovedsak unge, teknologihungrige menn.

Kampen om å være først ute med lanseringen av verdens første tredje-generasjonsnett (3G) har de siste månedene tilspisset seg. Kappløpet har i all hovedsak stått mellom Frankrike, Isle of Man, og Japan, som nå altså klarte å trekke det lengste strået.

Først til mål, men ikke uten hindre

Japanerne hadde først annonsert åpning av et komplett nettverk nå i mai, men besluttet til slutt å utsette det hele i fire måneder. Forsinkelsen skyldes, i Japan som i Norge, mangel på utstyr til utbygging av nettverket samt fravær av telefoner/terminaler.

Gårsdagens åpning gjalt riktignok kun en liten gruppe brukere, men er likevel en viktig hendelse. Dersom alt går som planlagt viser dette at Japanerne nå faktisk har et nett som fungerer tilfredstillende.

Jukse-telefoner

Telefonene har latt vente på seg, men DoCoMo var utålmodige og løste problemet på en snedig måte. Forsøkskaninene er utstyrt med oppgraderte i-mode telefoner (i-mode =japanernes svar på WAP). 1400 personer er utstyrt med originale i-mode apparater, mens de resterende 1900 har fått telefoner med PC-kort for Høyhastighets dataoverføring. I juni vil undersøkelsen utvides med 500 personer som vil få utdelt hver sin telefon med fargeskjerm for bilde- og videovisning.

At det var japanerne som skulle åpne sirkuset, kom ikke som noen stor overraskelse. I-mode, som tilsvarer WAP her i Europa, er allerede mye mer avansert enn noe vi har sett her til lands. Med i-mode kan brukerne allerede bestille konsert- og flybilletter, sjekke saldoen på bankkontoen, overføre penger, motta værmeldinger m.m.

Kilde: www.nttdocomo.com